راه اندازی استخر
اصولاً از قدیم الایام شنا در آب یکی از مهارت ها و سرگرمی های انسان بوده است و هر گاه محلی را بطور مصنوعی انسان جهت نگهداری حجم معینی از آب کاملاً پاکیزه و بهداشتی بمنظور شنا و سایر ورزش های آبی برای خود آماده کند به آن استخر شنا می گویند.
در قدیم انسانها بیشتر از استخرهای موجود در طبیعت مانند برکه ها و آبگیرها استفاده می کرد ولیکن از قرون گذشته برای برخی امور مانند کشاورزی و همچنین ذخیره آب از استخرها استفاده شد.
ساخت استخر برای شنا و سرگرمی در قرن اخیر با توسعه تکنولوژی و ایجاد رفاه نسبی برای زندگی ، خصوصاً جهت انجام ورزش ها و سرگرمی های آبی بطور چشمگیری افزایش یافته است.
در حال حاضر ساخت استخر های شنا در منازل ، هتل ها و محل های کاری ، علاوه بر استفاده های ورزشی بسیار رایج شده است و حتی امکان ساخت مجموعه های کوچک شامل استخر ، سونا و جکوزی در باغ ها و منازل بسیار ساده وآسان شده است.
اولین استخر دنیا:
“حمام بزرگ” اولین مخزن آب عمومی در جهان باستان است که بیش از ۵۰۰۰ سال پیش در “موهنجو – دارو” یکی از شهرهای پاکستان وجود داشته است. این مخزن حدود ۱۲ متر طول از شمال به جنوب و ۷ متر عرض داشت و حداکثر عمق آن ۴/۲ متر بوده است. دو راهپله عریض نیز از شمال و جنوب مخزن به سمت کف آن ایجاد میکردند، در لبه پلهها نرده های چوبی نصب میکردند و در پایین پلهها یک فضای مسطح به اندازه عرض کل استخر میساختند به طوریکه مردم بتوانند از پلهها پایین آمده و در عرض استخر بدون اینکه به فضای اصلی استخر وارد شوند حرکت کنند.
مخزن آب را با آجرهای ریز کفبندی و برای اینکه استقامت بیشتری داشته باشد با یک لایهی ضخیم از قیر طبیعی طرفین مخزن را زیرسازی کرده و لبه و دیوارهای اطراف را با گچ میساختند. توابع خاص مذهبی آب این مخزن را پاک و مقدس میدانستند و طبق نظریه اکثر دانشمندان آب مخزن، به عنوان عامل تندرستی برای افراد مورد استفاده قرار گرفت.
فواید استخر چیست؟
برای تناسب اندام و لاغری و انعطاف بدنی،ورزش شنا توصیه می شود.
برای جلوگیری از پیر شدن،شنا توصیه می شود.
شنا،از ورزش های توصیه شده به بیماران قلبی می باشد.
برای رهایی از استرس و فشارهای عصبی،به استخر بروید.
شنا باعث افزایش قدرت و کشش عضلات بدن می شود.
هنگام شیرجه به داخل استخر ،استرس روزانه از بدن خارج می شود.
زمان شنا کردن،علائمی مانند افسردگی،بی حالی،خستگی و ناتوانی از بین می رود.
انواع استخر از لحاظ کاربری
- استخر شنا
- استخر کشاورزی
استخرهای ذخیره آب از زمان های قدیم در عرصه کشاورزی مرسوم می باشد که هر روز با توجه به پیشرفت علوم و تکنولوژی نحوه اجرا و ساخت آن نیز بهینه شده است. استخر کشاورزی علاوه بر منبع آب بودن، برای پرورش ماهیان نیز از آن استفاده و استقبال می شود.
دامپروران و کشاورزان اکثراً از استخرهای پلیمری که با ورق های PVC و یا پلی اتیلن PE احداث می شوند را به دلیل قیمت مناسب و عمر بالای آن استفاده می کنند. به دلیل نداشتن محدودیت در اجرا، این نوع استخرها هزینه های مناسب تری دارند و باید متخصصان امر در نحوه ساخت آن دقت زیادی به خرج دهند. شیب و تجهیزات و… این نوع استخرها نیز باید مورد توجه طراحان و مجریان باشد. برای احداث حوضچه های کشاورزی ابتدا تمامی شرایط را به کارشناسان آبگیر اطلاع دهید تا قیمت ساخت به صورت دقیق و به روز برای شما محاسبه گردد.
- استخر پرورش ماهی
استخر پرورش ماهی مکانی است که مانند حوض یا حوضچه بوده و قابلیت آن را دارد که درون خود، آب را حفظ کند و از خروج آب جلوگیری کرده و در صورت لزوم بتوان آب آن را تعویض کرد تا آب تازه درون آن ریخته شود و فضولات ماهی و ته مانده غذا و همچنین مواردی که از ماهی باقی می ماند (مانند پولک و.. ) از این طریق از استخر خارج شده تا از بروز بیماری جلوگیری شود.
انواع استخر شنا :
– استخر روباز
– استخر فضای بسته
استخر روباز :
ساخت و نصب یک استخر روباز در داخل حیاط یا ویلا، شاید پروژه ای باشد که مدت هاست آرزوی ساختش را داشته اید. استخرهای روباز می تواند، اوقات فراغت افراد در تمامی سنین از کودک و خردسال تا افراد مسن را در پر کند. همچنین استخرها می توانند منابع سرمایه گذاری خوبی برای قیمت خانه شما باشند. استخرهای روباز در دو نوع روی زمین و داخل زمین ساخته و طراحی می شود. جهت ساخت و طراحی استخر روباز باید در ابتدا یک محیط و فضای باز را برای ساخت استخر در نظر گرفت. پس از آن باید تصمیم بگیرید استخری که می خواهید بسازید روی زمین می باشد یا درون زمین. زیرا هر کدام از مدل ها طراحی، هزینه و تجهیزات استخر خاص و جداگانه ای دارد.
انواع استخر های رو باز :
*استخرهای روباز روی زمین
توجه نمایید که ساخت یک استخر روی زمین نسبت به استخر داخل زمین ارزانتر، راحت تر و سریعتر می باشد. گاهی اوقات ساخت یک استخر درون زمین ممکن است چند ماه به طول انجامد، در حالی که یک استخر روی زمین را می توان در یک روز جمع کرد و با آب پر کرد. استخرهای روی زمین در سه نوع ساخته و طراحی می شوند:
- استخرهای بادی: کم هزینه ترین و سریعترین نوع استخرهای روی زمین است و دوام کمتری نسبت به سایر مدل ها دارد.
- استخرهای قاب فلزی یا رزینی : برای نگه داشتن آستر استخر، به یک چارچوب خارجی متکی هستند. این نوع استخرها نسبتا گران هستند اما نسبت به استخرهای بادی مقاومت بیشتری دارند.
- استخرهای rigid wall : دیوارهای فلزی مقاوم، حوضچه استخر را تشکیل می دهد. آستر ضد آب درون حوضچه، آب را نگه می دارد. این نوع استخرها گرانترین نوع استخرهای روی زمین می باشند، اما در عین حال بادوام ترین نوع استخرها نیز می باشند.
*استخرهای روباز درون زمین
این نوع استخرها را در محیط های باز و ساخته وطراحی می کنند. هیجان ونشاط در این نوع استخرها بسیار بیشتر از استخرهای سرپوشیده است. برای ساخت این نوع استخرها بین دو تا سه ماه برای کل پروژه زمان اختصاص دهید. در ساخت و طراحی این نوع استخرها مراحل زیر را باید گام به گام طی نمایید.
استخر روباز چه مزایایی دارد؟
- هزینه کمتر
- عدم نیاز به صرف هزینه برای سرمایش و گرمایش
معایب استخر در فضای باز
- مناسب تمامی فصول نیست
- به سرعت کثیف میشود
- امنیت کامل ندارد
استخرهای سرپوشیده
استخر سرپوشیده، برای مکان هایی که دمای هوا کم است و امکان ساخت استخر در فضای باز وجود ندارد انتخاب بسیار مناسبی می باشد. برای ساخت استخر سرپوشیده، علاوه بر هزینه های مربوط به احداث استخر باید هزینه های مربوط به ساخت فضایی که استخر در آن احداث شده است را نیز متحمل شد به همین خاطر استخر سرپوشیده نسبت به استخر روباز هزینه ساخت بیشتری دارد.
کنترل رطوبت استخر سرپوشیده یکی از مواردی است که باید به آن توجه کرد چرا که اگر رعایت نشود منجر به رشد کپک، باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها می شود و سلامتی را به خطر می اندازد. از مهمترین مزایای استخر سرپوشیده، می توان امکان شنا کردن در تمام طول سال و کمتر شدن هزینه های مربوط به سرویس و نگهداری استخر را نام برد.
استخر سرپوشیده چه معایبی دارد؟
- هزینههای اولیه ساخت و نگهداری زیاد است
- نیاز به کنترل مداوم رطوبت دارد
- تمیز کردن فیلترها و سایر اجزا باید به صورت سالانه انجام شود.
انواع استخر با توجه به شیوه ساخت
- استخرهای بتنی
- استخرهای وینیل
- استخرهای فایبرگلاس
آموزش ساخت استخر در 10 مرحله
در ادامه با آموزش ساخت استخر در 10 مرحله، این فرایند را مرحله به مرحله با هم پیش می رویم. این مراحل تقریبا برای استخر بتنی، استخر پیش ساخته فایبرگلاس و استخر وینیلی یانکار ساخت استخر بسپارید.
در این مقاله 1. در ابتدا به هزینه ساخت اشاره می کنیم. 2. مراحل ساخت را در 10 مرحله بیان می کنیم. 3. سپس انواع استخر را به لحاظ ساخت (مواد تشکیل دهنده و تکنیک ساخت)، مکان احداث، ابعاد و هزینه خدمت به شما عزیزان معرفی می کنیم. 4. در انتها در مورد مشاوره ساخت استخر نیز توضیحاتی را ارئه می کنیم.
هزینه ساخت استخر
هزینه ساخت استخر، بستگی به عوامل متعددی دارد از جمله ابعاد استخر، نوع استخر، مانند استخر شیشه ای که استفاده از شیشه در دیواره و کف، هزینه و تخصص خاص خود را می طلبد، کیفیت و برند مصالح مورد استفاده مانند سرامیک و سنگهای به کار رفته، مکان احداث استخر، به عنوان مثال استخر روی پشت بام به دلیل سازه خاصی که دارد دارای هزینه بالاتری است، می توانید برای برآورد هزینه ساخت استخر مورد نظرتان با کارشناسان ما تماس بگیرید. حالا مراحل ساخت.
1. جانمایی استخر
برای جانمایی استخر، باید بهترین مکان را برای این کار با در نظر گرفتن همه شرایط انتخاب کنید. استخر روباز معمولا در حیاط خانه قرار می گیرد. باید فکر کنید که احداث استخر باعث حذف سایر بخشهای فضای باز شما نخواهد شد. درغیر اینصورت هزینه اضافی متحمل خواهید شد.مکان یابی استخر شما به اندازه احداث خود استخر اهمیت دارد. یک پیمانکار ساخت استخر؛ می تواند پیشنهادات ارزشمندی را ارائه دهد، اما حتما نکات زیر برای استخر را در نظر بگیرید:
با جانمایی استخر، به دور از درخت، از انرژی خورشید رایگان استفاده کنید. چنین مکانی نه تنها باعث گرم شدن آب خواهد شد بلکه تعداد برگ ها و شاخه هایی که داخل استخر می ریزد نیز کاهش می یابد. همچنین اجرای استخر، در مکانی که باد می وزد باعث افزایش تبخیر آب می شود، به این معنی که برای حفظ سطح مناسب باید مرتباً آب استخر اضافه کنید. وزش باد شدید همچنین می تواند هنگام خیس بودن باعث شود احساس سرما و لرز کنید. با احداث نرده ای پوشیده یا با کاشتن یک ردیف درختچه یا بوته های شمشاد مخصوص این کار، یک بادگیر زیبا ایجاد کنید.
استخر نباید در زیر سیم تلفن و سیم های برق قرار داشته باشد، یا مستقیماً روی خطوط فاضلاب مدفون، کابل های برقی قرار داشته باشد. استخر را در جلوی خانه بنا کنید به این ترتیب، حتی در داخل خانه نیز می توانید مراقب شناگران باشید، مخصوصا” بچه ها. هنگام تعیین محل قرارگیری استخر، مطمئن شوید که فضای کافی برای نصب لوازم جانبی مانند دوش آبگرم ، تخت های مخصوص و ابزارهای مورد نیاز وجود دارد.
2. چگونه استخر را طراحی کنیم؟
طراحی استخر، بخش بسیار مهمی از ساخت استخر، است برای استخرتان باید یک طرح اساسی ارائه بشود. به این فکر کنید که استخر تان چطور به نظر می رسه. آیا یک شکل گرد، مربع یا مستطیل را ترجیح می دهید؟ چه عمقی داشته باشد؟ چه تعداد ورودی و خروجی داشته باشد؟ این ها همه جزئیات مهمی هستند که شما قبل از شروع پروژه با پیمانکار خود باید در مورد آنها صحبت کنید.
بیشتر استخرهای خانگی، در ابعاد استاندارد مانند 3 در 6.1 متر، 4.6 در9.1 متر و 6.1 در 12 متر ساخته می شوند و ممکن است از 1.2 تا 4.6 متر عمق داشته باشد. به خاطر داشته باشید که هرچه طراحی استخر شما پیچیده تر باشد، هزینه کل نیز بیشتر خواهد شد.
3. گودبرداری استخر
هنگامی که با یک پیمانکار استخر، در مورد این نکات به توافق رسیدید، آنها با گودبرداری استخر، در محلی که مشخص شده شروع به کار می کنند. برای انجام این کار، ممکن است آنها نیاز به استفاده از بیل مکانیکی و سایر ماشین آلات سنگین داشته باشند. گودبرداری استخر، یکی از مهمترین قسمتهای ساخت استخر است، زیرا اجرای صحیح سایر اجزای استخر بستگی به انجام درست آن دارد. بسیار مهم است که در این مرحله مجوز ساخت و ساز مسکونی خود را در پرونده داشته باشید.
گودبرداری استخر پروژه سرمست
4. تسطیح خاک
پس از گودبرداری قدم بعدی تسطیح خاک، و زیر سازی کف استخر خواهد بود. این شامل تسطیح خاک و زیرسازی به وسیله پوشاندن سطح زیرین با یک لایه ضخیم از ماسه بادی است که پس از آن کاملاً صاف و فشرده می شود. چند روش مختلف برای تسطیح خاک استخر وجود دارد. برخی از استخرها دارای کف های مسطح هستند، در حالی که برخی دیگر با کف های شیب دار ساخته شده اند که دارای یک انتهای عمیق و یک انتهای کم عمق است.
در استخر پیش ساخته فایبر گلاس بعد از این مرحله استخر پیش ساخته را در محل گودبرداری تسطیح شده نصب می کنند. در استخر بتنی بعد از این مرحله آرماتوربندی، قالب بندی، سیم کشی، لوله کشی و بتن ریزی می شود.
تسطیح خاک در ساخت استخر مرحله بعد از گودبرداری
5. آرماتور بندی استخر
آرماتوربندی استخر، مرحله بعد از گود برداری در ساخت استخر بتنی، است. در این مرحله کف و دیواره های محل گودبرداری شده با شبکه مش آرماتوربندی می شود. این ساختار برای ایجاد شکل و استحکام ایجاد می شود. مهم است که دیوارهای استخر شما صاف، مسطح و همسو با یکدیگر باشند. بعد از آرماتوربندی، سیم کشی و لوله کشی، با صفحات مخصوص فلزی یا چوبی مخصوص اطراف آرماتورها قالب بندی می شود که در ادامه به آن اشاره می کنیم.
آرماتوربندی استخر مرحله بعد از تسطیح خاک پروژه واقع در خیابان تختی
6. لوله کشی استخر
در این مرحله تمام شبکه لوله کشی مورد نیاز نصب می شود. پیمانکار شما باید یک متخصص لوله کشی استخر را برای نصب سیستم های گردش آب و تصفیه آب استخر استخدام کند. این شامل قسمتهایی مانند تخلیه، اسکیمرها، شیرهای 2 و 3 طرفه، فیلتر تصفیه و پمپ های تصفیه است که وظیفه پر کردن، خالی کردن، تصفیه و جابجایی آب در سراسر استخر را بر عهده دارد.
این بسیار مهم است که لوله کش در زمینه لوله کشی استخر تجربه و تخصص داشته باشد. یک لوله کش بی تجربه می تواند قبل از اتمام کار، استخر شما را بهم بریزد. توجه داشته باشید که سیستم های لوله کشی بسته به شرایط ساختمانی که در آن زندگی می کنید ممکن است متفاوت باشد.
لوله کشی استخر پروژه واقع در دماوند
7. سیم کشی استخر
سیم کشی استخر، مرحله بعدی و مهم قبل از اینکه استخر را روکش کنید یعنی قالب بندی و بتن ریزی کنید می باشد، برای سیم کشی سیستم ورود آب، تخلیه، تصفیه آب و روشنایی زیر آب که می خواهید داشته باشید یک متخصص برق که در زمینه استخر تجربه دارد لازم است، این مرحله بسیار مهم است، زیرا سیم کشی نامناسب و آب می تواند یک ترکیب خطرناک باشد از پيمانكار استخر خود بخواهيد توصيه هاي مهم را انجام دهد. زیرا سیم کشی خطا می تواند خطر بروز شوک الکتریکی شناگران را افزایش دهد.
سیم کشی استخر یکی از مراحل ساخت استخر
8. بتن ریزی استخر و آب بندی استخر بتنی
مرحله بعدی در ساخت استخر بتنی و استخر وینیلی قالب بندی و بتن ریزی استخر، در قسمت دیواره و کف است. با نصب لوله کشی و لامپ های الکتریکی، پیمانکار ساخت استخر، از میکسر بتنی برای پوشاندن آرماتور ها تنظیم شده در امتداد فضای داخلی استخر استفاده می کنند. آنها بتن را مرتب و صاف می کنند در حالی که هنوز حالت پذیر است. برای استخرهایی با عمق های مختلف، لازم است که بررسی کنید که زاویه شیب از یک انتها تا انتهای دیگر سازگار است. بتن ریزی استخر به دو روش قالب گیری و شات کریت یا بتن پاشی انجام می شود.
بتن ریزی استخر
آب بندی استخر بتنی
در این مرحله در استخرهای بتنی، آب بندی و عایق کاری استخر، توسط مواد آب بندی انجام می شود. یکی از بهترین روش های آن عایق کاری با فایبرگلاس، است که بصورت کامل نسبت به نفوذ و نشتی آب بند می شود. باید توجه داشت که این مرحله بسیار تخصصی است و باید توسط یک متخصص مجرب انجام شود در غیر این صورت کل پروژه به مشکل می خورد.
آب بندی و عایق کاری استخر بتنی با فایبرگلاس
9. سرامیک کاری استخر
در استخر های بتنی بعد از آب بندی و عایق کاری نوبت به سرامیک کاری استخر، می رسد. در این مرحله انتخاب سرامیک و رنگ و طرح آن در نما و زیبایی استخر بسیار مهم است بنابراین باید در این مرحله با پیمانکار به خوبی صحبت کنید و نظر و سلیقه خود را بیان کنید. همچنین در این مرحله مهم است که یک سرامیک کار حرفه ای که تجربه و تخصص در زمینه سرامیک کاری استخر دارد برای این کار انتخاب شود چون سرامیک کاری استخر با سرامیک کاری عادی متفاوت است.
سرامیک کاری استخر
10. نصب سیستمهای استخر و عملکرد آنها
نصب و راه اندازی سیستمهای استخر نیز از مراحل مهم در ساخت استخر می باشد. این سیستمها عبارتند از سیستم تهویه استخر، سیستم گرمایش محیط استخر، سیستم تصفیه استخر و جکوزی و سیستم تصفیه شیمیایی و میکروبی آب استخر، سیستم هوشمند الکتریکال استخر، در ادامه با عملکرد این سیتمها آشنا می شویم.
استخر با بلوک سیمانی
یکی از کمهزینهترین روشهای ساخت، ساخت استخر با بلوک سیمانی است. این متریال مقاومت بسیار زیادی دارد. این نوع استخر در زیر مجموعه استخر بتنی قرار دارد. این نوع استخر به راحتی فرم میگیرند و بهترین گزینه برای کسانی است که قصد دارند، استخر با شکلهای هندسی داشته باشند، بسیار مناسب است.
مهمترین مزیتی که ساخت استخر با بلوک سیمانی دارد، بدون شک کم هزینه بودن آن است.
استخر وینیل
اگر قصد ساخت استخر ارزان، دارید. استخر روکش وینیل، گزینه مناسبی است. آسترهای وینیل برای استخر شنا در واقع ورق های صاف و بزرگ هستند که متناسب با خطوط استخر تکمیل شده شکل گرفته اند. آنها تقریبا اقتصادی ترین وساده ترین گزینه برای به پایان رساندن استخر خانگی هستند. نکته منفی این است که آنها خیلی سریع تر از استخر بتنی و استخر پیش ساخته فایبرگلاس فرسوده می شوند. یکی دیگر از معایب آسترهای استخر وینیل این است که تمایل به حباب، چروک و سست شدن دارند. این بدان معنی است که برای حفظ ظاهر جذاب خود ممکن است نیاز به صاف کردن مجدد داشته باشند.
استخر پیش ساخته یا فایبرگلاس
یکی از مزایای استفاده از استخر پیش ساخته، ارزان بودن آنهاست. پس اگر به دنبال راهی برای کاهش هزینه ساخت استخر کوچک در باغ، ویلا یا ساخت استخر در منزل هستید، میتوانید از این نوع استخرها استفاده کنید.
تكنولوژی فايبرگلاس، برای اولين بار در سال ١٩٣٠ ميلادی در آمريكا و در صنعت هواپيما سازی مورد استفاده قرار گرفت و از سال ١٩٩٠ به بعد در طرح ها و شكل های مختلفی از استخرها وارد بازار شد. فايبرگلاس، يك نوع پوشش كامپوزيت است كه اكثرا” به دليل داشتن مقاومت خوب آن در مخازن آب، صنعت خودرو سازی و حتی هواپيما سازی از آن استفاده می كنند. به تدریج از این ترکیب شگفت انگیز و بادوام در ساخت استخر، نیز بهره گرفتند. اما مزایای استخر پیش ساخته فایبرگلاس، در ادامه ذکر می شود.
مزایا: نصب بسیار سریعتر نسبت به استخرهای بتنی؛ صاف بودن سطح و عدم وجود سطح ناصاف يا تيزی، آبند بودن و داشتن سازگارى با مواد شيميايی (ازن و كلر) داشتن مقاومت بسيار بالا در برابر تغییرات دمایی تا + و– 50 سانتیگراد.
سطح آن مساعد برای رشد باکتری و آلودگی نیست. سیستم تصفیه و پمپ در این استخرها ساده است بنابراین تنوع سیستم تصفیه می تواند بدون هیچ مشکلی مورد استفاده قرار بگیرد. فراتر از این ساختار بدنه آن بسیار مقاوم و بادوام است و از مواد محکم تری ساخته شده که دیگر نیازی نیست تا 25 سال آینده استخر را عوض کنید.
نصب استخر پیش ساخته فایبرگلاس؛ در سریعترین زمان، پس از مرحله تسطیح و زیرسازی با ماسه بادی انجام میگیرد. که معمولا” این زمان هفت روز میباشد.برای توضیح کامل نصب استخر پیش ساخته به متن لینک شده مراجعه کنید.
استخر پیش ساخته فایبرگلاس، بخاطر شرایط ویژه ای که دارد پیشنهاد بسیار خوبی برای ساخت استخر در باغ می باشد. از دیگر مزایای آن هزینه نگهداری پایین و عمر و دوام بالاست که به خاطر تکنولوژی و مواد سازنده آن میباشد.
موتورخانه های معمولی استخر دارای تجهیزات زیر می باشند:( چه تجهیزاتی برای ساخت استخر نیاز است؟)
- دیگ آبگرم
- دیگ بخار
- سختی گیر
- فیلتر شنی
- مبدل حرارتی
- منبع کویل دار
- موگیر 84
- پمپ
- شیر آلات و اتصالات
- موتور 84
نکاتی برای ساخت استخر
- طراحی سادهای برای استخر در نظر بگیریدویژگیهایی که برای ساخت یک استخر خانگی دارید را به حداقل برسانید، اگرچه داشتن دیوارهای سنگی و تزئینات داخلی استخر زیبا به نظر میرسند، اما هزینههای بسیاری میتوانند به همراه داشته باشند.
- داشتن عمق یک استخر طبیعی تنها نیاز به حفاری ساده دارد. در نتیجه هزینه های اضافی به دنبال نخواهد داشت. همچنین تمیز کردن آن آسانتر است.
- شکلهای جعبهای بهترین گزینه هستند.برای ساخت استخر ارزان میتوانید از شکلهای جعبهای آماده استفاده کنید. نکته مهمی که در خرید این نوع از استخرها رعایت کنید، تانکر فسفات است. در صورتی که استخر آماده شده تانکر فسفات نداشته باشد، نمیتواند باعث تغذیه جلبکها شود.
- از استفاده از تجهیزات زیاد جلوگیری کنیدشاید تصور کنید لولههای ورودی و خروجی، ظاهر استخر شما را خراب کردهاند. اما اینگونه نیست، زمانی که لولهها در خارج از استخر قرار داشته باشند، شما فضای بیشتری برای استفاده دارید. اما اگر ظاهر مهمتر است میتوانید از مخزنهایی که در آب قرار میگیرند استفاده کنید. به یاد داشته باشید که این مخرنها باید ضد آب باشند.
- عمق زیادی ایجاد نکنیداگر چه برای پایداری استخرهای شنا نیاز به کمی عمق داریم، اما توصیه میکنیم این عمق بیشتر از ۱.۸ متر نشود. چرا که هرچه این عدد بیشتر شود دیوارها به تقویت بیشتری نیاز پیدا میکنند.
- از دیوارهای پیش ساخته و بتنی استفاده نکنیداگر تمایل دارید کمی عمق برای استخر خود داشته باشید، میتوانید وسط استخر را برای این کار انتخاب کنید. در این محل میتوانید از کیسههای سنگی ماسهای یا سنگی استفاده کنید.
- بعد از اتمام ساخت استخر، تمام مراحل نگهداری، نظافت و مراقبتهای عمومی استخر مثل کلر به شما بستگی دارد. میتوانید این کارها را به صورت شخصی انجام دهید یا از یک فرد حرفهای کمک بگیرید.
- در نظر گرفتن نکات و اقدامات ایمنی از دیگر مسائلی است که باید در هنگام ساخت استخر خانگی، مخصوصاً ساخت استخر در باغ و ویلا به آن توجه کنید. اگر در منزل فرزند کوچک یا حیوان خانگی دارید، این امنیت را باید چند برابر کنید.
- در زمانها و فصلهایی که از استخر استفاده نمیکنید، باید بر روی آن پوششی قرار دهید. کاور کردن سطح استخر هم از آسیب رسیدن به آن جلوگیری میکند و هم باعث تمیز ماندن استخر میماند.
- بعد از اینکه زمین حفاری شد، باید به دنبال بهترین روش برای ساخت استخر و مواد مناسب آن باشید.
- قبل از اینکه تصمیم نهایی خود را برای ساخت استخر بگیرید، حتما” درباره هزینهها و نوع تجهیزاتی که قرار است استفاده کنید، تحقیق کنید.
مزایای ساخت استخر خانگی
- داشتن فضای خصوصی برای استراحت
- گرفتن مهمانیهای دوستانه و خانوادگی
- ورزش به صورت منظم
- تغییر در حیاط و محیط خانه و باغ
- کیفیت بهتر آب نسبت به استخر خانگی
طراحی موتورخانه استخر شامل 3 بخش کلی می باشد :
· بخش اول واحد گرمایش
· بخش دوم تصفیه آب
· بخش سوم پمپاژ
آب مناسب استخر
آب حیاتی ترین پارامتر استخر است.
آب شهر با دمای 10-20 درجه سانتی گراد (بسته به شهر و یا کشور مورد استفاده) وارد موتورخانه شده و این آب قبل از ورود به استخر می باید مراحلی را طی کند، به دمای آسایش انسان نزدیک شود و در استخر مورد استفاده قرار گیرد، آب شهر همچنین باید سختی گیری شده و تصفیه گردد و در مراحلی مواد شیمیایی نظیر کلر به آب اضافه گردد تا ذرات و مواد مضر آن گرفته شود.
آب مورد استفاده در استخر شنا امکان جذب میکروب و ویروس را دارد و باید همواره از سلامت آن اطمینان حاصل کرد. برای مقابله با این مشکلات از فیلتر ها و مواد شیمیایی استفاده می شود.
یکی دیگر از مشکلات مربوط به آب در سیستم موتورخانه استخر، سختی آن است که همه ساله میلیونها دلار در جهان صرف نگهداری و تعمیرات تجهیزات و لولهکشیهای آسیب دیده از آن میشود.
مکانیزم ایجاد سختی آب بدین صورت است که بخار آب در جو چگالیده شده، دی اکسید کربن هوا را در خود حل میکند و تشکیل اسید ضعیفی بنام اسید کربنیک میدهد. این اسید همراه با قطرات باران به زمین میبارد. از خاکهای سطحی عبور کرده و به بسترهای سنگی زیر زمینی که معمولاً سنگ آهک میباشند می رسد، سنگ آهک مخلوطی از کربنات کلسیم و منیزیم است. اسید ضعیف، آهک را در خود حل میکند و موجبات سختی آب را فراهم میآورد. برای مقابله با این مشکل از سختی گیر استفاده می شود.
دمای مناسب در استخر
همانطور که در مراجع آمده است برای استخرها با کاربری های متفاوت درجه حرارت های مختلفی برای آسایش شناگران اعلام کرده اند که این عدد معمولا بین 26 تا 27 درجه سانتی گراد می باشد. برای استخرهای خانگی این عدد 26.7 سانتی گراد (80 درجه فارنهایت) ذکر گردیده است.
دمای آب ورودی نیز بنا به محل استفاده استخر متفاوت است. این عدد با فصل کارکرد استخر نیز تغییر می کند.
برای شهر تهران این عدد در تابستان حدودا 15 درجه سانتی گراد و در زمستان در حدود 7 درجه سانتی گراد می باشد.
محاسبه حجم استخر
برای محاسبه حجم استخر پس از بدست آوردن سطح، عمق استخر بسته به چگونگی استفاده از آن تعیین می شود. عمق آب در قسمت ابتدای استخر باید در حدود 4 تا 5 فوت (1.25 متر) باشد و کف استخر با شیب ملایمی به تدریج به قسمت عمیق منتهی گردد. بهتر است عمق انتهای استخر جهت مناسب بودن برای شیرجه بیش از 9 فوت ( 2.7 متر) منظور شود. این عدد تا حدود 4 متر نیز افزایش می یابد. تا جایی که پا به کف استخر می رسد و امکان راه رفتن وجود دارد، نباید عمق استخر به طور ناگهانی تغییر یابد. با مشخص شدن عمق و مساحت سطح استخر، حجم آب داخل استخر مشخص می شود.
از آنجایی که ارتفاع استخر در جاهای مختلف متفاوت است از این رو با داشتن ارتفاع های مختلف، ضرب در طول مشخصه آنها، به صورت مجزا حجم هر واحد را حساب کرده در نهایت جمع می کنیم، (بین هر دو ارتفاع میانگین می گیریم و عرض استخر نیز ثابت است). گاهی نیز فقط طول، عرض و ارتفاع را می دهند که در این صورت حجم همان حاصلضرب داده ها خواهد شد. اگر هم، زمانی ارتفاع را نداشته باشیم به صورت پیش فرض 1.68 متر یا 5.5 فوت در نظر می گیریم.
منبع کویل دار در استخر
متداولترین روش برای تولید آبگرم بهداشتی مصرفی و ذخیره این آب، استفاده از منابع کویلدار میباشد. در این نوع منابع، آب گرم یا بخار تهیه شده توسط بویلر، داخل یک کویل حرارتی که معمولا از چند شاخه لوله رفت و برگشتی که از جنس مس میباشد گردش نموده و پس از تبادل حرارت با دیوار لوله های مسی از کویل خارج میگردد. تبادل حرارت انجام شده باعث گرم شدن لوله مسی و در نهایت گرم شدن آب سرد خارج لوله که آنرا احاطه کرده است میشود. جنس منبع از ورق گالوانیزه می باشد اما در صورت استفاده از ورق سیاه (فشارهای بالاتر) داخل منابع را با پوشش اپوکسی میپوشانند. ضخامت ورق فولادی بکار رفته در منابع نیز بر حسب فشار کاری دستگاه، دمای کاری و ضریب خورندگی آب بر اساس استاندارد مخازن تحت فشار محاسبه میشود. این مخازن در دو نوع عمودی و افقی بر حسب محل نصب آنها بکار گرفته میشود.
برتری منابع کویل دار نسبت به دیگر دستگاههای تولید کننده آبگرم بهداشتی نظیر منابع دو جداره این است که فقط از یک بدنه استفاده شده و پس از بروز اشکالاتی مانند ترکیدگی و یا رسوب گرفتگی کاملا” قابل تعمیر میباشند. ضمنا” بخاطر وجود منبع اصلی انتقال حرارت (کویل) در داخل منبع، افت حرارتی آن بسیار کم میباشد.
پمپاژ آب استخر
یکی از پرکاربردترین دستگاهها در تاسیسات، پمپها هستند که وظیفه جابجایی و انتقال آب را بر عهده دارند. پمپهای سانتریفوژیا همان گریز از مرکز در دو نوع یک طبقه و چند طبقه در بازار وجود دارد. پمپهای مورد استفاده در استخرها از نوع سانتریفوژ یک طبقه بوده و ظرفیت آن باید به گونه ای باشد که حداقل 3 بار در شبانه روز آب کل استخر را سیرکوله (گردش برای فیلتراسیون) کند. از دیگر پمپهایی که در سیستم سیرکولاسیون موتورخانه استخر از آن استفاده می شود میتوان به پمپهای خطی اشاره کرد که معمولا” برای گردش آب تصفیه جکوزی از این نوع پمپ استفاده میشود.
در یک استخر در قسمت های زیر نیاز به پمپ می باشد:
· پمپ سیرکولاسیون آب تصفیه استخر
· پمپ سیرکولاسیون آب تصفیه جکوزی
· پمپ سیرکولاسیون آب گرمایش سیستم (بویلر)
· پمپ های جت جکوزی
پمپها بر اساس نوع استخر و نرخ تغییر آب (Turnover Rate) در آنها انتخاب می شوند. نرخ تغییر در اینجا به زمان مورد نیاز پمپ، برای تامین حجم آبی برابر با آب موجود در استخرها از طریق سیستم فیلتراسیون اطلاق می گردد. نرخ های توصیه شدهء تغییر، بر اساس نوع استخر متفاوت می باشند. برای محاسبه حجم استخر بهتر است ابتدا شکل فیزیکی آن را مورد بررسی قرار داده و به بخشهای کوچک تقسیم بندی نماییم تا محاسبه حجم ساده تر شود. پس از تعیین حجم استخر باید نرخ تغییر را برای نوع استخر بدست آوریم. (تعیین حجم استخر در قسمت گرمایش به صورت کامل آموزش داده شده است)
نکاتی در مورد نصب پمپ تصفیه
- به عنوان یک قاعده کلی باید پمپ تصفیه حداقل به اندازه ۶ اینچ (۱۵Cm) بالاتر از کف موتورخانه (برای جلوگیری از صدمه آب بک واش فیلتر شنی و یا آب های سطحی کف موتور خانه به الکتروموتور پمپ) نصب شده و ضمناً بر روی یک سطح صلب و تراز شده، بدون لرزش قرار گیرد.
- پمپ تصفیه آب استخر باید به گونه ای نصب گردد که جهت سرویس و یا تعویض پمپ به تکنسین امکان دسترسی مورد نیاز را بدهد.
- همچنین در محل مکش و دهش پمپ استخر از شیر فلکه کشویی استفاده گردد که در صورت نیاز به تعویض و یا تعمیر بتوان پمپ را از مدار عبور آب خارج نمود.
- ضمنا پمپ های تصفیه آب استخر را در نزدیکی پایه فیلتر تصفیه نصب نکنید، چرا که هنگام باز کردن فیلتر به منظور تعمیر و تمیزکاری الکتروموتور پمپ تصفیه استخر در معرض ریزش آب و آسیب دیدگی قرار می گیرد.
- هنگام نصب به فضای بین فیلتر و پمپ استخر توجه داشته باشید. سعی کنید از به کار بردن خم ها و اتصالات با زاویه ۹۰ درجه تا حد امکان جلوگیری شود.
- چنانچه پمپ تصفیه آب استخر در محلی نصب شود که لازم است صدای ناشی از ارتعاشات پمپ محدود گردد، بهتر است در سراسر فونداسیون پمپ از بالشتک چوب پنبه ای و یا ارتعاش گیر صنعتی لاستیکی استفاده نمایید.
- پمپ های فوق باید تا حد ممکن نزدیک به کاسه استخر و در جکوزی زیر خط سطح آب نصب گردند.
- همچنین نصب پمپ تصفیه استخر رزرو خصوصاً در استخرهای عمومی ضروری است.
پمپ رزرو این امکان را فراهم می آورد که هنگام تعمیر و یا سرویس یکی از پمپ ها، گردش آب توسط پمپ دیگر بدون وقفه ادامه یابد. همچنین با استفاده از دو پمپ کل آب سیستم را می توان ظرف مدت کوتاهتری تخلیه نمود. - باید در مسیر مکش کلیه پمپ های تصفیه و جکوزی، موگیر قرار گیرد که وظیفه آن گرفتن مو، پارچه و سایر مواد خارجی معلق در آب قبل از ورود به دهانه مکش پمپ تصفیه آب استخر است. این وسیله از پیچیدن رشته های مو و پارچه به دور پروانه پمپ تصفیه جلوگیری می نماید.
- موگیر یا استرینر از یک غربال سبدی شکل قابل برداشت و نظافت تشکیل شده است و باید به گونه ای نصب شده باشد که آب از سمت داخل آن عبور نماید.
توجه صافی یا غربال باید غیر قابل خوردگی بوده و قطر سوراخ های سبد آن از یک هشتم اینچ بیشتر نباشد. همچنین مجموع مساحت این سوراخ ها باید حدود ۱۰ برابر مساحت مقطع لوله ورودی موگیر باشد.
با چنین مساحتی افت فشار کاهش یافته و طول مدت کارکرد موگیر قبل از نیاز به هر دوره نظافت افزوده می شود.
قسمت های مورد نیاز به پمپ تصفیه
یکی از پرکاربردترین دستگاه ها در تاسیسات استخر، پمپ ها هستند که جزء مهم ترین تجهیزات به شمار می روند که وظیفه جابجایی و انتقال آب استخر را بر عهده دارند. پمپ استخری، پمپ های سانتریفوژ یا همان گریز از مرکز در دو نوع یک طبقه و چند طبقه در بازار وجود دارد. پمپ های مورد استفاده در استخرها از نوع سانتریفوژ یک طبقه بوده و ظرفیت آن باید به گونه ای باشد که حداقل ۳ بار در شبانه روز آب کل استخر را سیرکوله(گردش برای فیلتراسیون) کند. از دیگر پمپ هایی که در سیستم سیرکولاسیون موتورخانه استخر از آن استفاده می شود میتوان به پمپ های خطی اشاره کرد که معمولا برای گردش آب تصفیه جکوزی از این نوع پمپ استفاده می شود.
در یک استخر در قسمت های زیر نیاز به پمپ می باشد:
-1 پمپ سیرکولاسیون آب تصفیه استخری
۲ – پمپ سیرکولاسیون آب تصفیه جکوزی
۳ – پمپ های جت جکوزی
نصب پمپ
در نصب پمپ باید دقت کرد طوریکه محفظه پمپ در زیر سطح تراز آب استخر قرار گرفته باشد (فشار مثبت) و پروانه آن کاملا” در آب غوطه ور شود. همچنین محل استقرار پمپ حتی الامکان نزدیک استخر بوده و در قسمت مکش آن به غیر از صافی اصلی پمپ دستگاه موگیر نیز نصب شود تا الیاف پارچه و مو در فرآیند پمپاژ اختلال ایجاد نکنند.
پمپ ها باید برنزی بوده و روی پایه بتنی نصب، تراز و محکم شوند. شکل زیر روش های پیشنهادی تراز و محکم کردن پمپ در محل استقرار پمپ را نشان می دهد. پیچ های داخل فونداسیون باید هنگامی که پمپ به وسیله فاصله پر کن یا گوه در محل مستقر می گردد، با دست بسته شوند و سپس پایه دوغاب ریزی شود. بعد از سفت شدن دوغاب، پیچ های فونداسیون محکم شده و تراز بودن پمپ مجدد مورد بررسی قرار گیرد. هر گونه ناترازی پمپ با قرار دادن فاصله پرکن یا گوه در زیر پمپ یا موتور، اصلاح می شود. چنان چه پمپ در محلی نصب شود که لازم باشد سر و صدای ناشی از ارتعاش پمپ محدود گردد، سراسر فونداسیون پمپ باید روی بالشتک چوب پنبه ای قرار داده شود. این فونداسیون بتنی باید با چنان ابعادی ساخته شود که وزن آن حداقل دو برابر وزن پمپ باشد. پمپ می باید تا حد ممکن نزدیک استخر و زیر خط سطح آب استخر نصب گردد.
این اقتصادی ترین حالت پمپ بوده و غوطه وری دائمی پره های پمپ را اطمینان می دهد. علی رغم آنکه پمپ های متناوب (سیلندر- پیستونی) قادرند دبی و هد مورد نیاز را تامین نمایند، نمی باید در چنین تاسیساتی مورد استفاده قرار گیرند. این پمپ ها به آب در جریان به سوی فیلتر، یک حرکت ضربانی می دهند که با آرامش مورد لزوم برای یک فیلتراسیون ایده آل مغایرت دارد.
تاسیساتی با یک زوج پمپ موازی، جریان و گردش آب دائمی آب را به نحو ایده آلی تضمین می کند. نصب پمپ دوم یا رزرو این امکان را فراهم می آورد که هنگام تعمیر یا سرویس یکی از پمپ ها، گردش آب توسط پمپ دیگر بدون وقفه ادامه یابد. همچنین با استفاده از دو پمپ، کل آب سیستم را می توان ظرف مدت 4 ساعت تخلیه نمود.
در برخی از سیستم ها به دلیل محدودیت نصب پمپ در پایین تر از سطح کف استخر باید پمپ را در بالا نصب کرد و به وسیله ی سوپاپ های کنترل از هوا گرفتن سیستم جلو گیری کرد. پمپ های سانتریفوژ نهایتا توان مکش را تا حدود 5 متر دارا هستند و نباید ارتفاع پمپ از کف استخر بیش از 5 متر باشد.
سیستم تخلیه استخر
پیش از این دیدیم که آب استخر برای از بین بردن ذرات و آلودگی ها نیاز به گردش در فیلتر دارد. در طی عملیات عادی آب در فیلتر از طریق 2 لوله اصلی تخلیه در زیر استخر جریان دارد و خروجی کف آبروها در لبه های کناره و روی استخر قرار دارد. لوله تخلیه اصلی معمولا” در پایین ترین نقطه استخر قرار دارد تا کل آب استخر به آن قسمت وارد شود. بیشترین کثیفی ها و ذرات جامد از طریق این خروجی تخلیه می شوند. برای گرفتن مو و آشغال لوله های تخلیه معمولا جریان ضد گردابی ( Anti Vortex ) دارند.
فیلتراسیون آب استخر
تصفیه خانه به محلی گفته میشود که لوازم و تجهیزات آب رسانی ، حرارتی ، تصفیه و… یسته به نیاز و حجم خدمان نصب و راه اندازی میگردد . در یک تصفیه خانه کوچک که نیاز به حداقل تجهیزات را دارد لوازمی مانند پمپ ، مبدل ، دیگ چدنی ، منیع بالانس آب ،شیرآلات مسیرهای لوله کشی ، دیگ بخار ، سختی گیر ، تانک شنی و تابلو برق مورد نیاز است ، اما نکته مهمی که در اکثر پروژه ها در نظر گرفته نمی شود ، نوع چیدمان و مسیر رفت و آمد اپراتور است ، بطوری که هنگام باز کردن و نصب پمپ معیوب و پمپ رزرو متصدی مربوطه به مشکل می افتد.
بویلر آبگرم استخر
برای تامین گرمای مورد نیاز استخر از یک یا چند دستگاه بویلر آب گرم در کنار یکدیگر استفاده می کنیم.
بویلر ها یا همان دیگ های آبگرم دارای دسته بندی های مختلفی هستند از جمله:
- دیگ های چدنی
- دیگ های فولادی
باید ذکر کرد از جمله مزیت های استفاده از دیگ فولادی نسبت به دیگهای چدنی، این است که دیگهای فولادی توان تحمل فشار بالاتری را داشته و در صورت بروز تنش های حرارتی در فشارهای پایینتر، مقاومت بالاتری را دارا هستند، که این موضوع برای تامین امنیت محیط بسیار حائز اهمیت میباشد.
منبع کویل دار استخر
متداولترین روش برای تهیه آبگرم بهداشتی، استفاده از منابع کویلدار میباشد. در این نوع منابع، آب گرم یا بخار تهیه شده توسط بویلر، داخل یک کویل حرارتی که معمولا” از چند شاخه لوله رفت و برگشتی که از جنس مس میباشد گردش نموده و پس از تبادل حرارت با دیوار لوله های مسی از کویل خارج میگردد. تبادل حرارت انجام شده باعث گرم شدن لوله مسی و در نهایت گرم شدن آب سرد خارج لوله که آنرا احاطه کرده است میشود.
جنس منابع کویلی
جنس منبع از ورق گالوانیزه می باشد اما در صورت استفاده از ورق سیاه (فشارهای بالاتر) داخل منابع را با پوشش اپوکسی میپوشانند. ضخامت ورق فولادی بکار رفته در منابع نیز بر حسب فشار کاری دستگاه، دمای کاری و ضریب خورندگی آب بر اساس استاندارد مخازن تحت فشار محاسبه میشود. این مخازن در دو نوع عمودی و افقی بر حسب محل نصب آنها بکار گرفته میشود.
مزیت منابع کویل دار
برتری منابع کویل دار نسبت به دیگر دستگاههای تولید کننده آبگرم بهداشتی نظیر منابع دو جداره این است که فقط از یک بدنه استفاده شده و پس از بروز اشکالاتی مانند ترکیدگی و یا رسوب گرفتگی کاملا” قابل تعمیر میباشند. ضمنا” بخاطر وجود منبع اصلی انتقال حرارت (کویل) در داخل منبع، افت حرارتی آن بسیار کم میباشد.
مبدل حرارتی در استخر
برای محاسبه و تعیین اندازه مبدل حرارتی استخر و جکوزی روشهای متعددی وجود دارد، مبدل حرارتی برای استخر باید بتواند در زمان راه اندازی، آب استخر را به درجه حرارت مناسب رسانده و همچنین در حین کار استخر افت های حرارتی را جبران کند.
دو نوع رایج مبدل های حرارتی مورد استفاده در استخر ها به شرح زیر است:
- مبدل های پوسته لوله ای
- مبدل های صفحه ای
ابعاد ساخت سازه و بدنه استخر چگونه است؟
استخر های استاندارد با ابعاد زیر ساخته می شوند .
الف : ۲۵*۱۳.۵ متر ( در بعضی اماکن ورزشی ابعاد ۳۰* ۱۰ متر وجود دارد )
ب : ۳۳* ۱۶ متر
پ : ۵۰* ۲۵ متر یا ۵۰ *۲۱
عمق استخر ها بسته به نوع کاربردی متفاوت است و معمولاً بصورت زیر است :
الف : استخر های تعلیماتی ، مخصوص مبتدیان که معمولاً از عمق ۷۰ سانتیمتر تا ماکزیمم ۱۲۰ سانتیمتر است .
ب : استخرهای شنای عمومی ، قابل استفاده افراد مسلط به فن شنا از عمق ۱۲۵ سانتیمتر تا عمق ۳۵۰ سانتیمتر.
پ : استخرهای شنای قهرمانی ، برای شنا و مسابقات از عمق ۱۸۰ سانتمتر تا ۴۵۰ سانتیمتر ، برای شیرجه با ارتفاع مختلف تا عمق ۱۰ متر نیز ساخته میشود.
ج : استخر های واترپلو ، برای مردان ۳۰*۲۰ متر با عمق ۱.۸۰ و برای بانوان ۲۵*۲۰ متر.
استخرها چگونه و بر چه اساسی طراحی می شوند؟
طراحی استخر های شنا امروزه تابع استاندارد مهندسی ساختمان و مهندسی محیط زیست می باشد .بر این اساس استقرار استخرها در زمین های لغزنده یا رونده یا در حاشیه دامداریها یا تصفیه خانه های فاضلاب مغایر همین اصول است.
در طراحی ساختمان مخزن استخرها نوع بتن ، نحوه آرماتور بندی ، نحوه اجرای آب بندها و درزهای انبساط ، نحوه کار گذاری لوله ها و مجاری تاسیساتی و نوع لوله ها و اتصالات درون بتن ، از اهمیت بسزایی برخوردار است . زیرا در صورت وجود احتمال نشتی به دلیل عدم رعایت اصول علاوه بر کاهش مداوم آب استخر احتمال نشت تانک استخر و یا آسیب دیدگی فونداسیون ساختمانهای جانبی استخر وجود دارد .
استاندارهای اجرای استخر چگونه اند؟
در ساخت استخرهای عمومی و حرفه ای نیز با توجه به امکانات در نظر گرفته شده مطابق اهداف کارفرما،توجه به استانداردهای موجود الزامی میباشد. بر این اساس استقرار استخرها در زمین های لغزنده یا رونده یا در حاشیه دامداری ها یا تصفیه خانه های فاضلاب مغایر همین اصول است.
بطور کلی در طراحی سازه مخزن استخرها از بتن های مسلح با آرماتور بندی صحیح می باشد که در آنها نحوه توجه طراح و سازنده به اجرای آب بندها و درزهای انبساط ، نحوه کار گذاری لوله ها و مجاری تا سیساتی و نوع لوله ها و اتصالات درون بتن ، از اهمیت بسزایی برخوردار است.
یکی از مهمترین دلایل اهمیت رعایت اصول ذکر شده ، این است که در صورت وجود احتمال نشتی به دلیل عدم رعایت اصول علاوه بر کاهش مداوم آب استخر احتمال نشت مخزن استخر و یا آسیب دیدگی فونداسیون ساختمانهای جنبی استخر وجود دارد.
اهمیت رعایت اصول ساخت و نکات ایمنی در سازه استخر
به طور کلی در طراحی سازه مخزن استخرها از بتنهای مسلح با آرماتوربندی اصولی استفاده میشود و نحوه توجه طراح و سازنده به اجرای آب بندها و درزهای انبساط، نحوه کارگذاری لولهها و مجاری تأسیساتی و حتی نوع لولهها و اتصالات درون بتن از اهمیت ویژهای برخوردار است.
تمام موارد بالا به این دلیل مهم هستند که وجود احتمال نشتی به دلیل عدم رعایت اصول ساخت و نصب تجهیزات، علاوه بر کاهش مداوم آب استخر، احتمال نشت مخزن استخر و همچنین آسیب دیدگی فونداسیون سازه جانبی استخر نیز وجود دارد.
همچنین تعمیر و نگهداری سازه استخر، موتورخانه و تجهیزات امری است که باید به آن توجه ویژهای داشت تا در صورت وجود سریعاً بتوان از خرابی، آسیب دیدگی نقاط مختلف و دستگاهها جلوگیری کرد.
استفاده از پمپ استخر و فیلتر استخر به صورت اصولی و از برندهای معتبر یکی دیگر از مواردی است که در ساخت استخر باید مورد توجه قرار گیرد؛ سیستم تصفیه استخر مهمترین جزء استخر است که خرابی آن میتواند باعث دردسر زیادی برای کارفرما شود.
طول عمر تجهیزات استخر
طول عمر هر یک از تجهیزات استخر با هر استخر دیگر تفاوت دارد. این طول عمر به به عوامل مختلفی از جمله موقعیت مکانی، تعداد دفعات استفاده از هر سیستم و همچنین میزان مواد شیمیایی آب شما بستگی دارد.
تعمیر پله استخر
اگرچه تعمیر استخر یک اتفاق معمول نیست، اما در طول عمر استخر شنا ممکن است، کف آن یا قسمتهای دیگر دچار مشکل شود. ترمیم یک قسمت ترک خورده یک روند کاملا” ساده است و به تنهایی امکانپذیر است.
تجهیزات لازم برای تعمیر پله استخر
- یک حوله یا سشوار برای خشک کردن کامل ( در نزدیکی آب در هنگام استفاده از برق احتیاط کنید.)
- سوهان یا چاقو بتونه
- مقداری سنگ گرد
- کاغذ سنباده ۱۰۰ گرانی
- کیت تعمیر فایبرگلاس
- ماسک فیلتردار
- رنگ اپوکسی یا رنگ دلخواه
- غلطک رنگ برای مناطق بزرگتر
مرحله اول
حذف کردن آب: برای تعمیر پایه استخر، باید محیط کاملاً تمیز و خشک باشد. برای این کار آب استخر را تا حداقل به سطح زیر بخشی که باید تعمیر شود، تخلیه کنید. اگر قصد ندارید آستر استخر را به طور کامل جدا کنید، نیازی به تخلیه کامل آب نیست.
مرحله دوم
شناسایی نوع ترک: مشخص کردن نوع ترک و شکستگی به شما کمک میکند تا میزان خرابی و تعمیراتی که باید در آن منطقه انجام شود را ارزیابی کنید.
مرحله سوم
تمیز و آماده کردن محیط:
۱) ابتدا ناحیهای که میخواهید تعمیر کنید را با حوله یا سشوار خشک کنید.
۲) با کمک سوهان یا چاقوی بتونه هرچیزی که روی سطح باقیمانده است را پاک کنید.
۳) با استفاده از سنگ دوار، قسمتی که ترک خورده را جدا کنید.
۴) قسمتهایی که ترک خورده است را با کاغذ سمباده تا زمانی که فایبرگلاس یکدست و صاف شود، سنباده بزنید.
۵) ناحیهای که در حال کار بودید را مجددا” تمیز کنید.
مرحله چهارم
استفاده از کیت تعمیر فایبرگلاس: دستورالعمل کیتی که استفاده میکنید، بستگی به نوع کیت تعمیری که خریداری کردهاید دارد. قبل از شروع کار، حتما راهنماییهای پشت محصول را مطالعه کنید، تا در هنگام تعمیر و بعد از آن دچار مشکل نشوید.
مرحله پنجم
صاف کردن: زمانی که مراحل تعمیر فایبرگلاس تمام شد، ناحیه ترمیم شده را با کمک یک کاغذ سنباده ساده، صاف کنید. در حین کار حتما” از ماسک فیلتردار استفاده کنید.
مرحله ششم
رنگ کردن دوباره: پس از سنباده زدن، مجددا” با کمک یک حوله ناحیه را تمیز و خشک تا گرد و غبار و رطوبت از بین برود. با استفاده از غلتک رنگ، رنگ اپوکسی را به صورت مساوی با کمک برس رنگ، رنگ بزنید. زمانی که لایه اول کاملا” خشک شد، میتوانید برای بار دوم رنگ کنید. زمانی که لایه دوم خشک شد، استخر را سریعا” آب کنید.
هزینه تعمیر استخر
هزینه تعمیر استخر با توجه به مراحلی که برای شستشو، ترمیم و استفاده از کیتهای جدید انجام میشود، بستگی دارد.
مراحل تعمیر استخر شنا
نگهداری از استخر شنا کار بسیار دشواری است و نیاز به مراقبتهای جدی به خصوص در فصل تابستان و روزهای گرم سال دارد. اما اگر مراقبتهایی را به صورت مداوم انجام دهید، میتوانید از میزان خسارتهای پیش آمده جلوگیری کنید.
- آب کدر
ممکن است آب استخر شنا شما هر از گاهی کدر شود. این اتفاق میتواند دلایل بسیاری از جمله: هوا، جلبکهای استخر، سیستم فیلتر، مواد شیمیایی و آفتاب داشته باشد. برای رفع این مشکل باید آزمایشهای مختلفی روی آب انجام شود. استفاده از یک تصفیه کننده آب استخر میتواند ذرات کوچک را به جرمهای بزرگ تر تبدیل کند تا توسط فیلتر مکیده شوند. همچنین میتوانید با کمک یک برس، در آب استخر موج ایجاد کنید، تا ذرات پایین به بالا منتقل شوند.
- نشت
قبل از اینکه وحشت کنید و به دنبال نقطه نشتی بگردید، سیستم فبلتر خود را چک کنید. نشت استخر شنا ممکن است به علت خرابی پمپ، بخاری، فیلتر، کلر یا هر قسمت دیگر آن باشد. تعمیر استخرهای شنایی که با آستر وینیل ساخته شدهاند، بسیار آسانتر از استخرهای ساخته شده با گچ، بتن یا فایبرگلاس است. اگر نشتی در یکی از این قسمتها وجود داشت بهتر است از متخصصان حرفهای تعمیر استخر کمک بگیرید.
- ترکها
اگر در استخر بتنی یا گانتی خود ترک دیدید، نگران نشوید، این ترکها تا زمانی که کوچک باشند نمیتوانند مشکل بزرگی برای استخر شما ایجاد کنند. برای تعمیر ترکهای کوچک داخل ترک را کمی خالی کنید و بعد با استفاده از بتونه استخر آن را پر کنید. در صورتی که ترک ها بزرگ بود بهتر از ا تعمیرکاران استخر کمک بگیرید.
- دوغاب
اگر در هنگام ساخت استخر از کاشی استفاده کرده باشید، متوجه میشوید که بعد از مدتی دوغاب بین کاشیها از بین رفته است. آب سبک میتواند باعث حل شدن کلسیم در دوغاب شود. برای رفع این مشکل، کاشیهایی که نیاز به تزریق دوغاب دارند را مشخص کنید و با کمک اره دوغاب آنها را برش دهید. زمانی که کار تمام شد میتوانید با ترکیب کردن سرکه سفید و آب بین کاشیها را تمیز کنید.
سونای خشک و بخار
نگاهی به تاریخچه سونای خشک و بخار
به لحاظ تاریخی استفاده از اولین سونا به چند هزار سال قبل باز می گردد. از آن زمان تاکنون نحوه استفاده از سونا و تجهیزات مورد استفاده به این منظور تغییرات شگرفی را شاهد بوده است. از سالیان بسیار دور جوامع مختلف حمام های ویژه ای را برای افزایش تعریق مورد استفاده قرار می دادند. برای مثال، ابتدا نحوه بهره برداری از سونا به این صورت بوده که ابتدا سنگ ها را با استفاده از آتش تا دمای بالا گرم می کردند و سپس از آن ها در اتاقک های کوچک برای تولید حرارت و افزایش تعریق استفاده می کردند. بسیاری، زادگاه سونا به شکل امروزی را فنلاند می دانند. به طوری که استفاده از سونا بخشی از فرهنگ مردم این کشور را تشکیل می داده و سونا به عنوان پناهگاه امن مردم فنلاند برای رهایی از فشارهای روزانه زندگی و بازیابی احساس شادابی و طراوت روحی و جسمی مطرح بوده است. گاهی اوقات حتی از سونا برای انجام عمل جراحی سرپایی، زایمان و مانند آن نیز استفاده می کردند. چرا که به عقیده آن ها فضای داخل سونا در معرض اسید تانیک کاملا” استرلیزه می شد.
مردم فنلاند در داخل سونا از یک دسته ترکه های درخت غان با برگ های تازه برای ضربه زدن به پوست و تحریک آن استفاده می کردند. در اوایل قرن ۱۹ میلادی ایجاد سونا خشک به شکل خانه کوچکی از جنس الوارهای چوبی بود. در آن زمان، سونا به صورت یک فضای بسته و بدون پنجره ساخته می شد. به جز در ورود و خروج سونا تنها دریچه ای که در این محفظه در نظر گرفته می شد دریچه کوچکی در سقف برای خروج دود بود. به این ترتیب تا زمانی که سونا کاملا” گرم شود حتی این دریچه سقفی نیز بسته بود. حرارت مورد نیاز با استفاده هیزم هایی که زیر سکوی سنگی قرار داشت تامین می شد. این کوره سنگی معمولا در وسط اتاق قرار می گرفت.البته به منظور افزایش ضریب اطمینان در مواقع آتش سوزی احتمالی، سونا معمولا” با فاصله از ساختمان های دیگر ساخته می شد تا در صورت آتش سوزی احتمالی،خطری متوجه افراد ساکن در سایر ساختمان ها نباشد.
تاریخچه سونای بخار در واقع به یونان باستان باز می گردد.در کشورهایمختلف در گذر تاریخ شکل های مختلفی از سونای بخار با نام های مختلف دیده می شود .برای مثال، با مهاجرت بخشی از روسیه که امروزه کشور اوکراین در آن واقع شده است، سونای بخار Russian Bath شهرت پیدا کرد.مردم این سرزمین از سونای بخار برای حفظ سلامت و استراحت استفاده می کردند.
در هند حمام بخار به نام Swedana شهرت پیدا کرد و آداب و رسوم مردم را تشکیل داده و زیرمجموعه ای از طب سنتی به شمار می رفت.
استفاده از حمام بخار بخشی از آداب و رسوم معنوی سرخپوستهای امریکای شمالی را تشکیل می داد. رد پای حمام بخار را در کشورهای دیگری مانند مکزیک، ژاپن، تایلند و غیره نیز می توان جستجو کرد.
در خاورمیانه نیز از اتاق های گنبدی شکل به عنوان حمام بخار استفاده می شد که در این منطقه به آن Hammam يا Turkish Bath گفته می شد.
البته این حمام ها در واقع همان سرمایه های سنتی ایرانی بود که هنوز چندین نمونه از آنها مانند حمام گنجعلی خان یا حمام وکیل به جا مانده است .
جای تعجب است که چگونه این گرمابه ها به حمام ترکی (منسوب به کشور ترکیه) تغییر نام داده اند.
در هر صورت در حال حاضر این نوع حمامها به نام حمام ترکی شناخته میشوند.
ساخت سونا از دیگر خدماتی است که میتوانید در کنار ساخت استخر در باغ یا خانه از متخصصین این زمینه داشته باشید. سونای خشک یکی از پرکاربردترین امکاناتی است که در استخر شنا عمومی یا استخر خانگی استفاده میشود. برای ساخت سونا همواره باید از بهترین نوع چوب استفاده کرد.
اجزای تشکیل دهنده سونا
برای ساخت سونا به تجهیزات مختلفی از جمله چوب ترموود، اجاق برقی یا گازی و مقداری سنگ برای قرار دادن در روی اجاقها نیاز است.
مراحل ساخت سونا
مانند مراحل ساخت استخر و جکوزی برای ساخت سونا نیز قبل از شروع هر کاری باید نقشهای برای آن طراحی کرد. اتاقهای سونا خشک را میتوان به دو صورت با استفاده از چوب ترموود یا سیمان ساخت. هر یک از مقالح تفاوتها و مزیتهای خود را دارند. استفاده از چوب نه تنها به صرفهتر است بلکه عایقکاری کمتری دارد.
مراحل چوبکاری سونا
- شاسیکشی
- چوب کاری
- عایقکاری
شاسی کشی مرحله اول قبل از شروع چوبکاری است. در این مرحله باید اسکلت سونا را با مقاومت بسیار بالایی مخصوصا” در قسمت نمیکتهای سونا انجام داد. مرحله دوم چوبکاری است که به چوبهای صاف و نرم نیاز است. مهمترین نکته در هنگام چوبکاری ضخامت چوبها است.
این ضخامت باید در حدی باشد که باعث پیچش چوب نشود. به طور کلی ضخامت چوبی که در دیوار استفاده میشود باید کمتر از ضخامت چوب نیمکت سونا باشد. عابقکاری و رنگ کردن سونا در مرحله سوم قرار دارد. رنگ سیلر کیلر بهترین گزینه برای رنگ کردن سونا است.
از چه کورهای در سونا استفاده میشود؟
بعد از انجام هر سه مرحله بالا نوبت تصب کوره است. در واقع مهمترنی عضو یک سونا خشک، کوره است. برای ساخت سونا میتوان از کورههای مختلفی از جمله کورههای برقی یا گازی استفاده کرد. هر یک از این کورهها ویژگیهای متفاوتی دارند و باید با توجه به نیاز کاربر استفاده شوند.
کوره سونا
کوره برقی سونا
کوره برقی سونا که با کمک المنتهای برقی کار میکند یکی از بهترین کورهها برای ساخت سونا است. اما این نوع از کوره قیمت بالایی دارد و مناسب ساخت سونا ارزان نیست. اگر قصد دارید از این نوع کوره استفاده کنید، حتما نکات ایمنی را رعایت کنید.
کوره مادون قرمز
نوع دوم کوره های سونا، کوره مادون قرمز است. همانطور که از اسم این کوره مشخص است، با کمک امواج الکترومغناطیسی و اشعه مادون قرمز کار میکتد. زمانی که امواج این کوره با هر شیی یا جسمی برخورد میکنند، باعث گرم شدن آن میشود.
کوره گازی سونا
از دیگر کورههایی که برای ساخت سونا استفاده میشود، میتوان به کوره گازی اشاره کرد. کوره گازی هزینه بسیار کمتری نسبت به کورههای برقی دارد به همین دلیل افراد تمایل بیشتری نسبت به استفاده از آنها دارند.
تجهیزات جانبی سونا
- اسانس معطر برای سنگهای روی کوره
- دما سنج
- رطوبت سنج
ابعاد اتاق سونا خشک
ابعاد اتاق سونا خشک، دارای یک اندازه ثابت نیست و بنا به انتخاب کاربر ساخته می شود ولی ارتفاع استاندارد برای اتاق سونا تقريبا ۲/۱۳ متر است. مساحت اتاق ها نیز به طور معمول باید بین ۵ تا ۳۰ متر مربع باشد. هنگام طراحی ابعاد سونا خشک، نیاز به حداقل ۶۰ تا ۶۵ سانتی متر فضای افقی برای نیمکت برای هر شخص است. به طور استاندارد در سونا خشک؛ هر شخص باید بتواند روی یک نیمکت دراز بکشد پس در صورت امکان، بین ۱ متر و ۸۰ سانتی متر تا ۲ متر فضای افقی برای دراز کشیدن هر شخص روی هر نیمکت جا گذاشته می شود.
مراحل اجرای سونا خشک
مراحل اجرای سونای خشک، دارای پنج مرحله است که در ادامه در مورد آن توضیح داده می شود:
- آماده سازی اتاقک سونا اولین مرحله در ساخت سونا است. در ساخت سونا خشک، ابتدا باید یک اتاقک سیمانی آماده کرد. ابعاد اتاقک سیمانی باید کمترین مقدار مورد نیاز را داشته باشد، چرا که در این صورت از هدر رفت گرما جلوگیری میشود.
- مرحله بعدی در ساخت سونا اجرای چوب کاری سونا خشک است که خود به سه مرحله تقسیم می شود: مرحله اول شاسی کشی، مرحله دوم عایقکاری، مرحله سوم چوبکاری.
- رنگ آمیزی سونا سومین مرحله در ساخت سونا است. مرسوم ترین نوع رنگ آمیزی سونا، استفاده از سیلر کیلر است.
- تهیه و نصب هیتر سونا آخرین مرحله در ساخت سونا خشک است. هیتر را می توان قلب سونا خشک نامید. هیترهای معمولی خود به دو دسته هیترهای برقی و هیترهای گازی تقسیم می شوند.
- بعد از اتمام مراحل فوق نوبت به نصب تجهیزات و لوازم جانبی و روشنایی و تزیینی می باشد.
نحوه طراحی و ساخت سونا خشک
نخست با متخصصین آن مشورت کنید و محلی که در نظر گرفتید را بیان کنید تا متخخصان با توجه به اصول و استانداردهای جهانی و ایرانی، نسبت به طراحی پروژه شما اقدام نمایند. تکنسین ها فاکتورهای زیادی را برای طراحی و ساخت سونا خشک استاندارد در نظر می گیرند. محل تعیین شده بر حسب ابعاد، پوشش(چوب) و گرمکن طراحی می شود و سپس افراد با تجربه شروع به اجرای تمام قواعد مهم تعیین شده می کنند و در زمان کم پروژه شما را به درستی و با دقت بالا تحویل می دهند.
ساخت سونا خشک یک نفره
به دلیل کمبود فضا در منازل، سوناها به صورت تک نفره با فضای محدود ساخته می شوند. علاوه بر جمع و جور بودن آن، هزینه احداث نیز به خاطر مصرف اندکی از مصالح کم تر می باشد. می توانید در گوشه ای از اتاق خواب و حتی تراس منزل خود نسبت به احداث آن اقدام کنید. در سونا خشک هوا به صورت گرم و خشک بوده و با افزایش دمای محیط همراه می باشد تا بدن فرد عرق کند که باعث دفع سموم و مواد زاید بدن می شود.
نصاب سونا خشک
ابتدا اتاقکی که برای سونا در نظر گرفته شده است بهتر است سیمانکاری شده و عایق بندی شده باشد تا از هدر رفت گرما جلوگیری شود و سپس توسط نصاب سونا خشک چوبکاری انجام می شود و در مراحه بعدی رنگ آمیزی و نصب هیتر سونا خشک صورت می گیرد. همه این کارها توسط متخصصان و نصاب سونا خشک به صورت حرفه ای انجام می شود.
ساخت سونا خشک خانگی
خیلی از افراد دوست ندارند در محیط های عمومی حضور داشته باشند و سونای مخصوص برای خود داشته باشند تا در کنار خانواده بتوانند از آن استفاده نمایند. برای ساخت آن نیاز به محل بزرگ و هزینه زیادی نیست. می توانید با هزینه کم به ساخت سونا خشک خانگی اقدام نمائید و در کنار دوستان و اعضای خانواد از آن لذت ببرید.
اتاق سونا
در حال حاضر اتاق سونا از چوب های نرم، صاف و هموار مانند سرو، صنوبر یا سکویا ساخته می شوند. اتاق سونا را می توان به صورت سفارشی ساخت و یا آن را به صورت پیش ساخته تهیه کرد. در انواع پیش ساخته، تمامی اجزای مورد نیاز به صورت یک مجموعه عرضه می شود و تمامی الوارهای سقف و دیوارها هر دو طرف دارای پرداخت سطح مناسب هستند. به منظور جلوگیری از نفوذ رطوبت داخل اتاق سونای خارج، این صفحات باید عایق کاری شده و مجهز به موانع بخار باشند. در سوناهای پیش ساخته درست همانند جکوزی ها یا استخرهای رو زمینی پیش ساخته، تمامی تجهیزات مورد نیاز شامل گرمکن ها، سکوهای نشستن، تجهیزات کنترل کننده و غیره به صورت آماده عرضه می شود.
برای بررسی ابعاد سونا خشک به مقاله مربوطه مراجعه کنید.
گرمکن سونا خشک
مهم ترین وسیله ای که عملکرد رضایت بخش سونا به آن بستگی دارد، گرمکن سونا است. به عبارت دیگر گرمکن سونا را می توان به هسته مرکزی تشبیه کرد که در صورت نبود آن از سونا جز اتاقک چوبی چیزی باقی نخواهد ماند. بنابراین گرمکن سونا همواره باید با بیشترین دقت و از بهترین نوع انتخاب شود. سازندگان همواره گرمکن مورد نیاز را برای ایجاد سونا خشک در طراحی سونا خشک لحاظ می کنند.
در حال حاضر دو نوع اصلی گرمکن های سونا عبارتند از:
- گرمکن های معمولی نوع سنگی
- گرمکن های مادون قرمز
بنا به عقیده بسیاری از افرادی که خود را در زمینه سونا آن هم به سبک سنتی آن در کشور فنلاند صاحب نظر می دانند، تنها راه برای دستیابی به عملکرد رضایت بخش سونای خشک استفاده از گرمکن های معمولی نوع سنگی است که اتفاقا شباهت بسیار زیادی به سوناهای سنتی کشور فنلاند نیز دارند. البته گرمکن های مادون قرمز برای برخی از کاربران که صرفا خواهان یک محیط گرم و خشک با دمای متعادل تر هستند نیز مناسب است.
گرمکن های معمولی نوع سنگی
گرمکن های معمولی نوع سنگی در طرح ها و مدل های مختلفی ساخته و طراحی می شوند. در این گرمکن ها متناسب با نوع طراحی، از برق، گاز و گازوییل یا حتی چوب برای گرم کردن اتاق سونا استفاده می شود. این گرمکن ها معمولا” در یک محفظه فولادی قرار گرفته و به منظور توزیع یکنواخت گرما در تمامی نقاط اتاق سونا، بر روی دیوار یا کف نصب می شوند. با روشن شدن گرمکن بستر سنگی آن تحت تاثیر گرمای تولید شده داغ می شود. این بستر سنگی سپس به صورت غیر مستقیم و به واسطه انتقال حرارت جابجایی و تشعشعی، فضای داخل سونا را گرم می کند. به طور معمول برای آن که یک گرمکن به دمای کارکرد متداول برسد بین سی تا چهل و پنج دقیقه زمان لازم است. دمای متداول کارکرد این گرمکن ها معمولا بین ۶۰-۸۸ درجه سانتی گراد است.به منظور حفظ ایمنی کاربران و جلوگیری از تماس بدن آن ها با گرمکن ،معمولا” دور آن را محافظت می کنند.
یکی از مهم ترین مراحل طراحی سونا خشک انتخاب گرمکن مناسب برای آن است اکثر سازندگان به همراه گرمکن ها بسترهای سنگی مناسبی را نیز عرضه می کنند. البته اکثرا” امکان انتخاب این بسترها به صورت دلخواه نیز وجود دارد. در هر صورت بستر سنگی گرمکن های سونا باید طوری انتخاب شود که حداکثر مقاومت مکانیکی و حداکثر ظرفیت حرارتی ممکن را داشته باشد. بهترین نوع ستگ ها برای این کاربرد سنگ های آذرین یا سنگ های آتشفشانی است. سنگ های آذرین در واقع تحت تاثیر گرمایی بسیار زیاد یا در اثر سرد شدن مواد مذاب آتش فشانی شکل گرفته اند. از این گروه سنگ ها می توان به پری دو تیت، الیوین، ولکانیت اشاره کرد.
انتخاب گرمکن سونا
انتخاب گرمکن سونا معمولا با استفاده از کاتالوگ شرکت های سازنده انجام می گیرد. به طوری که اولین مساله ای که باید روشن شود،نوع گرمکنی است که باید در اتاق سونا مورد استفاده قرار گیرد.در مرحله دوم متناسب با حجم اتاق سونا و مراجعه یه کاتلوگ شرکت سازنده گرمکن مناسبی که قابلیت تامین گرمای مورد نظر را دارد انتخاب شود.
گرمکن های مادون قرمز
گرمکن های مادون قرمز اولین بار در دهه هفتاد قرن بیستم در تجهیزات جوجه کشی مورد استفاده قرار گرفته شد. گرمکن های مادون قرمز این روزها در ایجاد سونا خشک مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع گرمکن ها معمولا بر روی دیوارها یا زیر محل نشستن کاربران نصب می شوند. در گرمکن های مادون قرمز، تشعشع آن نقش اصلی را ایفا می کند به طوری که گرما از این گرمکن ها مستقیما به بدن کاربران منتقل می شود. زمان مورد نیاز برای گرم شدن گرمکن های مادون قرمز معمولا بین ۵ تا ده دقیقه است. دمای کارکرد این گرمکن ها نیز بین ۴۳-۶۶ درجه سانتی گراد است. متخصصین این حوزه در طراحی سونا خشک از این نوع گرمکن ها نیز بر حسب نیاز و شرایط استفاده می نمایند.
بایدها و نباید هایی درباره سونا خشک
با وجود تمامی مزایایی که استفاده از سونا خشک، به همراه دارد. عدم رعایت برخی نکات با استفاده افرادی که بیماریهای خاص دست به گریبانند می تواند موجب بدتر شدن اوضاع شود. علاوه بر آن برخی نکاتی ایمنی نیز باید در هنگام استفاده از سونا رعایت شود که در ادامه به ان میپردازیم.
- تابلو برق اصلی اتاق سونا خشک، باید در محلی خشک و دور از قسمت داخلی آن نصب شود. سیم کشی تجهیزات الکتریکی تنها باید توسط افراد مجرب انجام گیرد. تمامی تجهیزات الکتریکی معیوب نیز باید بلافاصله تعویض شود.
- در صورتی که سونا در مکان های مرطوب استخر قرار گرفته باشد، تمامی تجهیزات الکتریکی باید مجهز به رله عیب اتصال زمین باشند. البته نصب و راهاندازی تمامی تجهیزات الکتریکی باید بر مبنای معیارها و ضوابط کدها و آیین نامه های محلی انجام گیرد. پیش از تنظیم تجهیزات الکتریکی سونا حتما دست های خود را خشک کنید.
- در هنگام رعد و برق و طوفان از سوناهایی که در فضاهایی باز ساخته شده استفاده نکنید. چرا که احتمال ایجاد شوک الکتریکی بسیار زیاد است.
- دور تا دور گرمکن سونا باید با نرده های محافظ یا موانع فیزیکی پوشیده باشد. همچنین تحت هیچ شرایطی نباید مواد قابل اشتغال را در داخل گرمکن قرار داد.
- در سونا به منظور جلوگیری از به دام افتادن افراد در صورت بروز حادثه، در ورود و خروج نباید هیچ قفلی داشته باشد. بلکه صرفا” با فشار دادن باید باز و بسته شود.
- استفاده کودکان از سونا تنها باید با نظارت والدین آنها انجام گیرد. ضمن آن که استفاده کودکان زیر پنج سال از سونا به دلیل عدم رشد کامل غدد لنفاوی بدن توصیه نمیشود.
- علیرغم آن که اتاق سونا باید به خوبی گرما در خود نگه دارد، برای جلوگیری از مشکلات تنفسی، لازم است که این اتاق از تهویه کافی نیز برخوردار باشد. در سوناهای خانگی هوا تقریبا باید هر شش ساعت یک بار به طورکامل تعویض شود. روش صحیح برای تهویه سونا آن است که در قسمت زیرین گرمکن در مجاورت دیوار، فاصلهای در حد ( ۵-۷.۵)، برای ورود هوای تازه در نظر گرفته شود. البته برای آن که امکان خروج هوا تیز وجود داشته باشد. چنین دریچهای باید در نزدیک سقف نیز تعبیه شود.
- خانمهای باردار بدون مشورت با پزشک نباید از سونا استفاده کنند. این افراد حتی پس از مشورت با پزشک نیز باید محدوده دمای دقیقی که قادر به استفاده از آن هستند را جویا شوند. چرا که دمای بیش از حد اتاق سونا گاهی ممکن است منجر به آسیب دیدن جنین شود.
- به منظور جلوگیری از گرم شدن بیش از حد بدن و ایجاد احساس گرمازدگی بهتر است. بلافاصله پس از ورزشهای سنگین از سونا استفاده نکنید. توصیه اکثر پزشکان این است که ورزشکاران پیش از ورود به سونا باید کمی صبر کنند تا بدن آنها کاملا سرد شده و به وضعیت عادی باز میگردد و سپس از سونا استفاده کنند.
- پس از استفاده از قهوه، نوشابههای گازها و داروها (به ویژه داروهای خواب آور) از سونا استفاده نکید. همچنین داروهایی که بر فشار خون یا ضربان قلب تاثیر میگذارند موجب تپش قلب میشوند که با ورود به سونا موجب فشار آمدن به قلب میشود.
- افرادی که مبتلا به بیماریهای قلبی، ریوی، فشارخون بالا یا پایین، مشکلات تنفسی یا دیابت هستند، باید پس از مشورت با پزشک متخصص اقدام به استفاده از سونا کنند.
- در صورتی که افراد در داخل سونا احساس گیجی، سردرد یا خوابآلودگی کنند، باید بلافاصله از سونا خارج شوند. ماندن بیش از حد در سونا می تواند موجب گرم شدن بیش از حد و ایجاد تب در بدن شود.این وضعیت معمولا” هنگامی پیش میآید که دمای داخل بدن چند درجهای از محدوده متداول فراتر میرود. در موارد حاد ممکن است فرد دچار بیهوشی شود و حتی قادر به خارج شدن از سونا نیز نباشد.
- هیچگاه از سونا برای چرت زدن یا خوابیدن استفاده نکنید. استفاده بیش از حد از سونا می تواند موجب گرمازدگی یا تب مصنوعی شدید در افراد شود.
ساخت سونا بخار
ساخت سونا بخار، از جمله پروژه هایی است که توسط گروه مهندسین مدرن استخر، بارها اجرا شده و رضایت مشتریان خود را با ساخت سونا بخارهایی با مصالح و تجهیزات با کیفیت جلب کرده است.
با ساخت سونا بخار بسیاری از مشکلات مربوط به سینوزیت، آسم و آلرژی، حل می شود. به طور کلی استفاده از سونا بخار فواید بسیاری را به دنبال دارد که در ادامه بیشتر درمورد آن صحبت می کنیم. استنشاق بخار درمان عالی برای عوارض تنفسی است. برای مبارزه با عوارض سرماخوردگی، آنفولانزا، استفاده از سونا بخار توصیه می شود. هوای مرطوب موجب کاهش اشکالات تنفسی و سوزش گلو و التهاب آن می گردد.
استنشاق بخار یک روش مناسب برای ورود هوای گرم و مرطوب به داخل شش ها از طریق بینی و حلق به منظور فواید درمانی آن می باشد. اغلب روغن هایی نیز برای دستیابی به فواید بیشتر به بخار اضافه می شود. مصریان باستان به تاثیرات و خواص استنشاق درمانی در حمام پی برده بودند. استنشاق بخار از آن زمان به بعد به عنوان یک درمان خانگی ساده و موثر برای انواع مشکلات سلامتی تبدیل شده است.
مهم ترین مشخصه ای که اتاق سونای بخار باید داشته باشد، مقاومت بالای آن در برابر نفوذ آب است.
در ورودی سونا
در ورودی سونای بخار به دلیل اهمیت آب بند بودن فضای داخل در برابر رطوبت و بخار آب ، باید کاملا” آب بند باشد.و امکان خروج بخار از طریق شیارها و درزهای حاشیه آن وجود نداشته باشد.البته در صورتی که امکان نفوذ بخار به خارج وجود داشته باشد،در درازمدت زمینه مساعدی برای کاهش عمر مفید سایر سازه ها و تجهیزات خارج از سونای بخار نیز ایجاد می شود. در سونای بخار معمولا” در انواع لولایی یا کشویی طراحی و ساخته می شود .
سکوهای نشستن
به منظور افزایش هرچه بیشتر شرایط آسایش کاربران، در داخل سونای بخار محلی برای نشستن کاربران نیز در نظر گرفته میشود.در حالت معمول زمان استفاده از سونای بخار در یک مرحله بین پانزده تا بیست دقیقه به طول می انجامد که این زمان برای ایستادن افراد بدون تحرک کمی زیاد است.به این منظور نیز انتخابها بسیار گسترده است. می توان همانند سونا خشک از سکوهای سرامیکی یا کاشی کاری شده در یک یا دو ردیف به صورت یکپارچه استفاده کرد و یا از انواع صندلی های چوبی، فلزی، پلاستیکی به صورت تاشو، پایه دار، دیواری یا هر نوع دیگر بهره گرفت.
تجهیزات مولد بخار
اصلی ترین هدف از به کارگیری سونای بخار، تامین بخار در مقادیر بسیار زیاد به نحوی است که کاربران در فضایی مملو از بخار قرار گیرند. بنابراین بدون استفاده از تجهیزات مولد بخار، سونای بخار عملا بی معنی خواهد بود. تجهیزات مولد بخار در سونای بخار همان اهمیتی را دارند که گرمکن ها در سونای خشک دارند. از کار افتادن تجهیزات مولد بخار در عمل به معنی بلااستفاده بودن سونای بخار است.
اساس کار تجهیزات مولد بخار به گونه ای است که پس از راه اندازی، آب را به بخار تبدیل می کنند. تجهیزات مولد بخار معمولا” متشکل از یک خط تغذیه آب، سیستم متعادل سازی ،مخزن آب و تجهیزات گرمایشی هستند. به این ترتیب تجهیزات مولد بخار، آب را دریافت کرده،پس از جوشاندن آن بخار داغ را به بیرون می دهند. تجهیزات مولد بخار بر مبنای توان گرمایشی آنها تقسیم بندی می شوند. هرچه توان گرمایشی این تجهیزات بیشتر باشد، قابلیت تولید بخار در بازه زمانی کوتاه تری را خواهند داشت.
بر مبنای قابلیت تولید بخار تجهیزات مولد، دمای اتاق سونا باید در محدوده دمایی 46 – 52 درجه سیلیسیوسو رطوبت نسبی نزدیک به صد درصد نگه داشته شود.
نحوه نصب و کارکرد تجهیزات مولد بخار :
اندازه مناسب تجهیزات مولد بخار معمولا بر مبنای حجم اتاق سونا تعیین می شود.البته عوامل دیگری مانند نحوه طراحی اتاق سونا و مواد مورد استفاده در سازه آن نیز در این مساله دخيل هستند.در تمامی تجهیزات مولد بخار، آب گرم یا سرد تغذیه برای تولید بخار در معرض گرما قرار می گیرد.به طوری که این آب از میان لوله های مسی عبور می کند.مولد پس از گذشت دوره زمانی تنظیم شده یا با رسیدن به دمای مورد نظر (هر کدام که زودتر حاصل شود) خاموش می شود.دهانه خروج بخار باید حداقل به اندازه cm 45 بالاتر از کف یا به اندازهcm 15 بالاتر از لبه کاسه زیر دوش نصب شود.البته تمامی تجهیزات مولد بخار ساختار یکسانی ندارند.برخی از آنها به گونه ای طراحی و ساخته میشوند که بخار تولید شده توسط آنها تاثیر سوزانندگی کمتری دارد.البته به منظور ایجاد محیطی دلپذیرتر در داخل سونای بخار و جلوگیری از برخورد مستقیم بخار با بدن افراد که ممکن است موجب سوختگی شود، میتوان از صفحات منحرف کننده نیز استفاده کرد.نقش صفحه منحرف کننده که معمولا” در دهانه خروجی بخار نصب می شود آن است که با جلوگیری از ورود مستقیم بخار به داخل سونا و ایجاد نقاط داغ، بخار را به صورت تقریبا” یکنواخت در تمامی جهات توزیع می کند و در نهایت محيط مطبوع تری برای کاربران ایجاد خواهد شد. البته سروصدای ناشی از کارکرد تجهیزات مولد بخار نیز از دیگر مسائلی است که باید در نظر گرفته شود. بعضی از تجهیزات مولد مجهز به سیستم های تخلیه خودکار نیز هستند که با هر بار استفاده، آب را از سیستم تخلیه و آن را با آب تازه جایگزین می کنند.
به این ترتیب احتمال ایجاد بستر مناسب برای رشد و تکثیر قارچها و باکتری ها به میزان زیادی کاهش می یابد. بسیاری از کلگی های خروج بخار مجهز به یک سینی یا مخزن کوچک نیز هستند که میتوان از آن برای افزودن مواد خوشبوکننده بهره گرفت. به این ترتیب با خروج بخار از کلگی، بوی معطر نیز به همراه بخار در داخل سونا منتشر می شود.
تجهیزات کنترل کننده
در سونای بخار می توان متناسب با نیاز از تجهیزات کنترل کننده مختلفی استفاده کرد.برخی از این تجهیزات صرفا برای روشن و خاموش کردن تجهیزات مولد بخار مورد استفاده قرار می گیرند .در حالی که برخی دیگر امکان تنظیم حداکثر دمای سونا ، برنامه ریزی برای مدت زمان کارکرد تجهیزات مولد ، کنترل وضعیت روشنایی داخل و ….را فراهم می آورند.
تابلو برق اختصاصی سونای بخار معمولا” در دیوار خارجی سونا نصب می شوند .البته در صورت نیاز بویژه در مجموعه هایی خانگی ، می توان از تجهیزات کنترل کننده ضد آب در داخل اتاق سونا نیز استفاده کرد .
لوازم جانبی سونا
لوازم جانبی سونا، از جمله ملزوماتی است که بعد از ساخت سونا خشک، و سونا بخار، باید تهیه شود و در محیط سونا وجود داشته باشد. برای خرید این لوازم بر روی متن لینک شده کلیک کنید و این ملزومات را از فروشگاه مدرن استخر، تهیه کنید. از لوازم جانبی سونا، می توان موارد زیر را نام برد.
- سطل و ملاقه سونا، به منظور نگهداری عصاره های مطبوع و ریختن آن ها بر روی هیتر.
- دماسنج و رطوبت سنج سونا، که برای تعیین دما و رطوبت سونا مورد نیاز است.
- ساعت شنی سونا خشک، که به منظور تعیین مدت زمان حضور در سونا.
طراحی و ساخت جکوزی
معرفی انواع جکوزی
علاوه بر ساخت استخر در خانه و ویلا در سالهای اخیر، ساخت جکوزی نیز طرفداران بسیاری پیدا کرده است. یکی از مزیتهای جکوزی امکان استفاده از آن در خانههای آپارتمانی است. جکوزیها مزایای زیادی برای درمان بیماریهای عضلانی دارند. برای ساخت جکوزی میتوان به دو صورت اقدام کرد. جکوزی استخری یتا جکوزی فایبرگلاسی. تنها تفاوتی که بین انواع جکوزیها وجود دارد، شیوه نصب آنها است و تفاوت چندانی در قیمت با یکدیگر ندارند.
جکوزی فایبرگلاسی
جکوزیهای از پیش آماده که از جنس فایبرگلاس هستند را به راحتی میتوان از فروشگاهها خریداری کرد و به راحتی در محل نصب کرد.
جکوزی استخری
اگر قصد ساخت استخرخانگی در ویلا یا باغ را دارید، میتوانید با خرید تجهیزات جکوزی، در کنار ساخت استخر، جکوزی خود را نیز داشته باشید.
تجهیزات لازم برای ساخت جکوزی
اجزایی که برای ساخت جکوزی استخری و فایبرگلاس استفاده میشود مشابه یکدیگر هستند و تنها تفاوت آنها در مکان نصب است.
- فیلتر تصفیه آب
- پمپ جتی، پمپ تزریقی
- مبدل حرارتی
- سری جت
- نورپردازی
- لوله و اتصالات
همانطور که گفتیم تمامی تجهیزات برای هر دو نوع جکوزی مناسب است با این تفاوت که در ساخت جکوزی در زیر و بین مصالح قرار دارند و در جکوزی فایبرگلاسی در زیر قرار گرفتهاند.
یکی از مهمترین فواید ساخت جکوزی این است که شما بعد از یک روز پرکار و خسته کننده در حالی که خستگی جسمی شما منجر به خستگی روانی هم شده است، می توانید با ماساژ درمانی داخل آب، قوای بدن خود را احیا کرده و انرژی از دست رفته خود را به دست بیاورید. نحوه ساخت جکوزی به گونه ای است که فرد در داخل یک حوضچه پر از آب قرار گرفته و آب با فشار به کمک فواره هایی به بدن او برخورد می کند. این فشار آب باعث ماساژ دادن عضلات شده و خستگی را برطرف می کند.
مراحل ساخت جکوزی:
با توجه به مزیت ها و فوایدی که جکوزی در اختیار انسان قرار می دهد، امروزه استخرهای زیادی مجهز به جکوزی هستند. اما اگر شما از جمله افرادی هستید که به تازگی قرار است این حوضچه ایده آل را در استخر خود تاسیس نمایید، بهتر است ابتدا با مراحل ساخت جکوزی آشنا شوید:
- در اولین قدم شما باید به کمک یک تیم مهندسی، نقشه ای را برای ساخت جکوزی متناسب با فضایی که برای این منظور در نظر گرفته اید، طراحی نمایید. در این نقشه باید محل دقیق قرار گرفتن جکوزی، اندازه آن، سیستم های لوله کشی و… تعیین گردد. توجه داشته باشید که یکی از مواردی که در مراحل ساخت جکوزی باید در نظر داشت، تک نفره و یا چند نفره بودن آن است. معمولا” جکوزی های چند نفره ار در استخرهای عمومی و ساختمان های بزرگ و جکوزی تک نفره را در حمام خانه و به صورت شخصی تاسیس می کنند.
- در مرحله بعد از ساخت جکوزی شما باید به سراغ لوله کشی آن بروید که شامل سیستم تصفیه آب، سیستم گرمایشی و سیستم ماساژ است. نکته بسیار مهم در طراحی سیستم لوله کشی جکوزی، توجه به اندازه لوله هاست که اگر به درستی انتخاب نشوند، آب فشار مناسبی نداشته و نمی تواند عمل ماساژ را به خوبی انجام دهد.
- سپس شما باید برای جت های بالایی و جت های پایینی جکوزی رینگ قرار دهید که از جنس های مختلف ساخته می شود.
- آجر چینی و نهایتا” ساخت اسکلت جکوزی از مهمترین مراحل ساخت جکوزی است. آجرچینی باید به صورت کاملا” اصولی انجام شود تا استاندارد بوده و فضای یکدستی را ایجاد نماید. از طرفی در ساخت جکوزی توجه کنید که سکویی برای وارد شدن به داخل حوضچه و خارج شدن از آن تعبیه گردد.
- برای این که فشار و حجم آب داخل جکوزی زیاد گردد باید قرار دادن شلنگ و جت های هوا را در ساخت جکوزی لحاظ کنید.
در نهایت هم باید عمل نازک کاری انجام گرفته و بدن جکوزی را سرامیک نمایید.
استخر جکوزی خانگی
جکوزی ( Jacuzzi ) نام یک شرکت آمریکایی تولیدکننده وان حمام است. از جکوزی برای رفع خستگی و ماساژ آبی بهره می برند. جکوزی در دو نوع پیش ساخته و ساخته شده توسط معمار وجود دارد. اگر جکوزی خانگی پیش ساخته نباشد میتوان از سرامیک و یا سنگ ساختمانی برای تزیین کف و و برای دیوار از کاشی و یا دیوارپوش استفاده کرد.
جکوزی خانگی از نظر ظرفیت
جکوزی خانگی به دو دسته یکنفره و چند نفره تقسیم میشود. جکوزی یکنفره مانند وان حمام است. جکوزی خانگی پیش ساخته یکنفره در حمام یا در اتاقها نصب میشود و معمولاً از جنس فایبرگلاس است و اکثر خانواده های ایرانی این نوع جکوزی ها را پسند و نصب می کنند. جکوزی چندنفره که در بازار برای ظرفیت های ۲ نفره تا ۱۲نفره یافت می شوند.
امروزه تمام ساکنین آپارتمان ها برای ساخت استخر، سونا و جکوزی، خرید لوازم سونا استخر و تجهیزات جکوزی اهمیت ویژهای قائل میشوند.
مزایای جکوزی
- مناسب برای حیاط های کوچک
- در صورت حرکت می توانید آن را با خود ببرید – مگر اینکه آن را در یک عرشه یا پاسیو تعبیه کرده باشید.
- به طور معمول بسیار کم مصرف است.
- آنها اغلب نسبت به نمونه های زمینی خود قابلیت بیشتری دارند.
- به دلیل اشکال و اندازه های استاندارد، خرید لوازم جانبی مانند کاورها آسان و مقرون به صرفه است.
معایب آبگرم
- مبدل کردن دشوار است.
- بسیاری از چشمه های آبگرم قابل حمل به یک کانون ناخواسته از یک چشم انداز تبدیل می شوند و از بالای سطح خارج می شوند.
- شما به اندازه و اشکال ارائه شده توسط تولید کنندگان محدود می شوید.
ابعاد وان جکوزی
از آنجا که وان جکوزی ها دارای ویژگی ها، طرح و قابلیت های مختلفی هستند برای انتخاب وان جکوزی مهمترین رکن اندازه ساختار وان جکوزی است که می بایست با توجه به محیطی که قرار است جکوزی در آن نصب شود شکل مناسب و اندازه آن انتخاب شود. جکوزی ها به صورت کلی بصورت لبه دار و زاویه دار (مستطیلی، مربعی و سایر اشکال لبه دار دیگر) و یا به صورت بدون لبه و بدون زاویه (بیضی، گرد) و با اشکالی به این خصوصیت طراحی و ساخته می شوند.
انواع ابعاد معمول و استاندار وان جکوزی ها
به صورت کلی وان جکوزی در اندازه های معمول و استاندارد تولید و مورد استفاده قرار می گیرند.
نحوه کار پمپ جکوزی
قطعه دواری که در داخل پوسته پمپ وجود دارد با حرکت سریع خود موجب گردش آب می گردد. در نتیجه این عمل آب تحت تأثیر نیروی گریزاز مرکز واقع شده و از مجرای خروجی خارج می گردد. درنتیجه ایجاد خلأ نسبی، فشار اتمسفر باعث ورود آب به بدنه پمپ می گردد. تا زمانی که آب در داخل پمپ وجود داشته و پره آن به حرکت دوران خود را ادامه می دهد مراحل فوق الذکر نیز تکرار می گرددند قطعه دواری که در داخل پمپ های گریز از مرکز قرار دارد پره نامیده می شود. پره مذکور در داخل بده پمپ جکوزی گردش می نماید. مجرای ورود یا مکش آب در مرکز پره قرار داشته و سوراخ خروجی در پیرامون بدنه واقع شده است. در موقع کار، آب از مجرای ورودی مکیده شده و پس از اینکه تحت تأثیر گریز از مرکز قرار گرفت از طریق مجرای خروجی خارج می گردد. در ادامه به انواع پمپ جکوزی پرداخته می شود برای آشنایی بیشتر با ما همراه باشید.
قوطی حلبی که به دو زائده مجهز است از طریق یک تسمه که به محور قوطی لحیم شده است به سرعت بصورت دورانی می گردد. غرض از تعبیه زائده ها این است که در موقع گردش قوطی حلبی، آب داخل آن تحت تأثیر نیروی گریز از مرکز واقع شده و شروع به بیرون ریختن و سرریز کردن می کند. علت آن پدیده آن است که در کناره دیواره قوطی، آب قادر به عبور از زائده ها نیست و به همین دلیل ناچار است از بالای آن عبور کند و فشار حاصل سطح آب را به طرف بالا سوق می دهد . در این حال چون حجم مایع ثابت است سطح آن در قسمت مرکزی قوطی پایین می افتد. وقتی آب موجود در کناره ها بالا می رود در نزدیکی مرکز خلائی به وجود می آید و فشار آتمسفر آب را به طرف پایین می راند .
از آنجایی که آبی که از قسمت بالایی قوطی می ریزد ، سرعت زیادی دارد(مساوی با سرعت بدنه خارجی قوطی) بدیهی است که در حین این عمل، انرژی جنبشی زیادی تلف می شود، مگر اینکه ترتیب دیگری اتخاذ شود که آب مورد نیاز را تأمین نماید از یک دایره اضافی استفاده شده که در موقع لزوم از سرریز آب جلوگیری می کند .
همچنین برای تأمین آب مورد نیاز ، محور دورا سیستم ، مجوف بوده وبه یک منبع ذخیره متصل است . برای حصول نتیجه یکسان میتوان بجای تحرک قوطی فقط پره ها را به صورت متحرک در نظر گرفت.
کاربرد پمپ جکوزی در استخر
پمپ جکوزی مورد استفاده در استخر ها، اساسی ترین رکن تصفیه آب استخر و جکوزی می باشد. حفظ سلامت و پاکیزگی آب استخر و جکوزی نیاز به سیستم سیرکولاسیون یا گردش آب متناسب با ظرفیت و نوع بهره برداری آنها دارد. گردش آب استخر یا جکوزی با عبور کردن از فیلتر و حذف مواد معلق آب و اضافه کردن مواد ضد عفونی کننده همراه است. گردش و سیرکوله آب استخر و جکوزی باعث عدم نیاز به تعویض آب حتی برای مدت زمان طولانی می شود.
انواع پمپ جکوزی یا استخر
- پمپ جکوزی یا استخر استرینر دار
- پمپ جکوزی یا استخر بدون استرینر
۱–پمپ جکوزی یا استخر استرینر دار
دومین نوع از انواع پمپ جکوزی، استرینر دار می باشد. که این پمپ ها دارای یک سبد استرینر(موگیر) در قسمت مکش هستند. این سبد دو خاصیت برای پمپ جکوزی در پی دارد؛ نخستین و مهم ترین خاصیت آن به دام انداختن اجسام بزرگ و معلق در آب، که ممکن است با ورود به پروانه پمپ استخر باعث وارد شدن آسیب یا خسارت به آن شود و دومین کاربرد آن به دام انداختن هوا می باشد که مشابه این قطعه را می توان در پمپ های خود مکش (جتی) مشاهده کرد. اگر هوایی در زمان شروع به کار پمپ در مسیر لوله یا شلنگ مکش پمپ جکوزی یا استخر وجود داشته باشد در این محفظه(استرینر) به دام افتاده و به مرور زمان این هوا در آب حل شده و از استرینر پمپ خارج می شود.
۲–پمپ جکوزی یا استخر بدون استرینر
بدون استرینر نوع دوم از انواع پمپ جکوزی می باشد. این نوع پمپ ها بیشتر در استخر های عمومی و بزرگ استفاده می شود. در این استخر ها به دلیل حجم بالای گردش آب، بیش از یک پمپ مورد استفاده قرار می گیرد که به صورت موازی به هم متصل می شوند و از یک استرینر بزرگ در مسیر آب ورودی به پمپ ها استفاده می شود. این کار باعث می شود برای نظافت استرینر فقط یک بار درب یک استرینر باز شده و در زمان نیز صرفه جویی خواهد شد.
نکات مهم در نصب و راه اندازی پمپ جکوزی یا استخر
قبل از پمپ تصفیه استخری حتما” باید استرینر یا موگیر( Strainer )نصب شود. برخی از پمپ ها به صورت یکپارجه به همراه استرینر ساخته و عرضه می شود. در برخی از استخرها که پمپ های تصفیه و سیرکولاتور زمینی بیش از یک عدد دارند جهت سهولت کار و اطمینان بیشتر یک صافی موگیر با ظرفیت مناسب بر روی لوله مکش از استخر قرار می دهند. این موگیر یا استرینر وظیفه به دام انداختن ذرات بزرگ مانند گوش گیر، دماغ گیر، مو، نخ، کلید، و قطعات و لوازم که در آب سقوط کرده و وارد خط لوله پمپ می شوند را دارد. قطر منافذ و سوراخ های استرینر ها از ۴۰ میکرون تا ۱۲٫۷ میلی متر می باشد. بهترین قطر سوراخ برای پمپ های تصفیه استخر و جکوزی ۱/۵ تا ۴ میلی متر می باشد .
پمپ های تصفیه معمولا” مقداری از آب در حال گردش را از منبع تعادل استخر یا منبع سر ریز استخر یا منبع موج( Balancing Tank , Surge Tank ) مکش می کنند، لذا در صورت نصب این منبع جهت ایمن سازی پمپ در مقابل هوا گرفتن یا بی آب ماندن حتما” نقشه یا اطلاعات مربوط به نصب منبع تعادل یا منبع بالانس را دریافت کنید.
پمپ جکوزی کوچک
نسبت به شرایط و استخرها پمپ های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال پمپ مورد استفاده برای باغ و خانگی قطعا” نسبت به استخرهای عمومی کوچکتر و کم هزینه تر خواهد بود. ناگفته نماند به این منظور نباشد که هر پمپ جکوزی کوچک می تواند در استخر شما جای گرفته و فعالیت خودش را درست انجام دهد. مهندسان طراحی آبگیر، با توجه به استانداردها و عوامل مربوطه کوچک و بزرگ بودن پمپ را انتخاب می کنند.
پمپ وان جکوزی
جهت ارسال آب با فشار به داخل جکوزی از پمپ جکوزی با سرعت بالا استفاده می شود، به طور کل در جکوزی ها برای دستیابی به حداکثر بازده ممکن شدت جریان آب عبوری از هر یک از جت های جکوزی به حداکثر می رسد و این اب توسط مکنده کشیده و دوباره به داخل جکوزی بر می گردد.
جکوزی های غیر پیش ساخته در زمین و به صورت سفارشی می تواند ساخته شود تا متناسب با طرح و اندازه خاص شما باشد. ساختار آن به عنوان یک مرکز آبگرم مستقل در زمین تعبیه شده یا در یک استخر بتونی درون زمین ادغام شده است. آنها وقتی می توانند با حیاط یا منظره شما ترکیب شوند، می توانند ظاهر فضای بیرونی شما را برای همیشه افزایش دهند. بخاطر داشته باشید که تجهیزات به کار برده شده،مانند کار با جکوزی پیش ساخته نیستند و می توانند حجیم و پر سر و صدا باشند. قبل از هر بار استفاده از آبگرم در زمین، برخلاف جکوزی های قابل حمل که دائماً آب را گرم نگه می دارد، باید آب را از قبل گرم کنید. نصب و تحویل وان آبگرم در حیاط خانه آسان تر از داخل خانه است. یک بالشتک بتونی یک سطح یا یک عرشه تقویت شده متداول ترین سطحی است که وان های آب گرم روی آن نصب می شوند. نصب فونداسیون و ایجاد اتصالات برقی مورد نیاز در فضای باز بسیار ساده تر از جابجایی دیوار در خانه است. بنابراین، هزینه کلی نصب باید کمتر از یک وان آب گرم داخلی باشد. در خارج بودن، همچنین نیازی به نگرانی در مورد تهویه مناسب نیست.اما این نوع جکوزی ها نیز دارای مزایا و معایبی نیز هستند.
مزایای وان آبگرم در فضای باز
- وان های آبگرم در فضای باز می توانند مانند استخر به بخشی جدایی ناپذیر از چشم انداز تبدیل شوند.
- با محاصره شدن توسط طبیعت، این تجربه افزایش می یابد.
- این هزینه غالباً کمتر از نصب وان آبگرم در فضای داخلی است.
- شرایط نامساعد جوی ممکن است شما را از امکان استفاده از وان آب داغ در مواقع مورد نظر باز دارد.
- وان های آب گرم باید در مواقعی که استفاده نمی شوند پوشانده شوند تا آوار در آنها نریزد.
نکاتی برای نصب وان آب گرم در فضای باز
هنگام نصب وان آبگرم، اطمینان حاصل کنید که در فاصله 10 فوت خطوط برق هوایی قرار نگرفته است. مهم است که فضای کافی در اطراف جکوزی در دسترس باشد تا امکان دسترسی به پانل تجهیزات فراهم شود. قرار دادن وان آب داغ بر روی یک پایه محکم که وزن وان، آب و سرنشینان وان را تحمل کند، نکته کلیدی است. بسیاری از تیم های نصب، جکوزی را برای شما تحویل، پر و سیم کشی می کنند. وان آب گرم ساده ترین نوع آبگرم برای نصب است. این نیاز به یک سطح، سطح جامد و دسترسی به منبع تغذیه دارد. یک مرکز آبگرم قابل حمل در فضای باز در یک روز راه اندازی می شود. آبگرم های درون زمینی معمولاً ملاحظات منطقه بندی مشابه استخرها را دریافت می کنند. مطمئن باشید که شما و پیمانکار خود به روزترین محدودیت های منطقه بندی و ساختمان را دارید. اکثر جوامع محلی دارای رهنمودهای مفصلی هستند که مواردی از قبیل حصارکشی و محفظه ها ، عقب نشینی به خطوط املاک و مجاورت با خطوط تاسیساتی را پوشش می دهد.
مشکلات ساخت جکوزی در داخل خانه
تفاوت بزرگ بین یک وان آبگرم داخل سالن و محل قرارگیری آن است. یک وان آبگرم در محیط داخلی و در خلوت خانه خود واقع شده است. با استفاده از این تنظیم، فقط چند قدم با لذت بردن از ویژگی های آرامش بخش آن فاصله دارید و دیگر نگرانی در مورد شرایط آب و هوایی ندارید. برای جلوگیری از آسیب رساندن به دیوار، سقف و کف در اثر تراکم وان آب گرم، اطمینان حاصل کنید که خانه شما با مصالح ساختمانی مقاوم در برابر آب و تهویه مناسب ساخته شده است. مواد کف در نزدیکی یک وان آب گرم داخلی باید مرطوب و کشش خوبی داشته باشد، مانند کاشی های ضد لغزش و مات.
مزایای وان آبگرم داخل سالن
- آب و هوای عالی تمام وقت
- حریم خصوصی کامل
- در خانه خود نمی توانید دسترسی بیشتری نسبت به وان آب داغ داشته باشید، بنابراین ممکن است به طور منظم از وان آبگرم استفاده کنید.
معایب وان آبگرم داخل سالن
- وزن شدید وان آب گرم ممکن است نیاز به پشتیبانی اضافی داشته باشد.
- این مقدار آب باعث ایجاد یک محیط مرطوب می شود، بنابراین تهویه مناسب اتاق کلیدی است.
- تجهیزات رطوبت گیر می تواند پر سر و صدا باشد.
- ضد آب بودن اتاق جکوزی
- نیاز به تغییرات در ساخت و ساز خانه
در پایان
ساخت جکوزی تلفیقی از علم، تجربه و هنر است که با تخصص های زیاد و رشته های علمی متفاوت درگیر است. برای ساخت یک جکوزی در داخل یا بیرون ساختمان به نکات زیر دقت نمایید:
- به دنبال مدل هایی باشید که برای استفاده در محیط داخلی مناسب باشد تا از تخلیه زباله در وان آب گرم جلوگیری شود.
- نصب تخلیه در کف را در نظر بگیرید تا به شما کمک کند آبگرم خود را تمیز یا جابجا کنید.
- بیشتر آبگرم های قابل حمل به لوله کشی خارجی احتیاج ندارند، با این وجود برای پر کردن وان آب گرم به آب نیاز دارید.
- با نصب یک مانع بخار دیوارها را از پوسیدگی محافظت کند ،
- برای رطوبت در اتاق برنامه ریزی کنید.
- برای دسترسی به منزل خود برنامه ریزی کنید.
- وان آبگرم قابل حمل می توانند 100 تا 500 گالن آب را در خود جای دهند و به راحتی می توانند چند صد پوند وزن داشته باشند.
- پشتیبانی مناسب بسیار مهم است.
- بیشتر وان های گرم خانگی را می توان در یک روز راه اندازی کرد.