Search
Close this search box.

عایق حرارتی EPS چیست؟

نمای پیش ساخته و عایق حرارتی EPS

فوم پلی استایرن انبساطی ( یونولیت، پلاستوفوم) یا EPS چیست؟

فوم پلی استایرن انبساطی یا  Expanded polystyrene(EPS)  در ایران با نام یونولیت یا پلاستوفوم شناخته می شود. این فوم نوع خاصی از پلی استایرن است که به آن عامل فوم کننده اضافه شده است.

پلی استایرن، ماده شیمیایی است که برای نخستین بار در سال ۱۸۳۹ توسط دیوید سایمون کشف شد. با این حال پلیمیریزاسیون این ماده و تهیه و استفاده تجاری آن برای نخستین بار در سال ۱۹۳۴ توسط کمپانی داو، در آلمان صورت گرفت. فوم پلی استایرن انبساطی یا همان یونولیت برای نخستین بار در زمان جنگ جهانی دوم توسط ارتش آلمان نازی برای ساخت پل های شناور روی آب به کار گرفته شد.

گفتنی است ماده شیمیایی پلی استایرن که یک هیدروکربن طویل زنجیر است. در آن مراکز متغیر کربنی به گروه‌های فنیل (نامی که به بنزن حلقه‌ای داده می‌شود) متصلند.

نخست با انواع پلی استایرن آشنا می شویم :

  • پلی استایرن منبسط شده (EPS) ،
  • پلی استایرن اکسترود شده (XPS)
  •  EPSقابل فشرده سازی (جمع شدنی(
  • تخته های گچی عایق بندی شده EPS

عایق حرارتی پلی استایرن چیست؟ 

عایق حرارتی یکی از مهمترین اجزای سیستم در یک سقف است که با محافظت از ساختمان در برابر گرما و سرما باعث ایجاد محیطی راحت در داخل ساختمان می شود و در عین حال به کاهش هزینه های انرژی گرمایش و سرمایش نیز کمک می کند. اهمیت عایق حرارتی پلی استایرن اخیراً به دلیل تغییر استانداردهای عایق در سراسر جهان ، افزایش یافته است؛ بگونه ای که تقاضای بیشتری برای مقاومت حرارتی سازه های ساختمان برای کاهش اتلاف انرژی برای گرم کردن یا سرمایش ایجاد می کند.

به طور کلی ، عایق حرارتی اساساً مبتنی بر هدایت حرارتی بسیار کم گازها است. گازها در مقایسه با مایعات و جامدات دارای خواص هدایت حرارتی ضعیفی هستند و بنابراین در صورت گیر افتادن (به عنوان مثال در یک ساختار فوم مانند) مواد عایق خوبی ایجاد می کنند. هوا و سایر گازها به طور کلی عایق های خوبی هستند. اما مزیت اصلی آن عدم وجود همرفت است. بنابراین، بسیاری از مواد عایق (به عنوان مثال پلی استایرن منبسط شده) صرفاً با داشتن تعداد زیادی حجم گاز که از همرفت در مقیاس بزرگ جلوگیری می کنند، عمل می کنند.

عایق پلی استایرن یکی از انواع عایق سرد می باشد.که به سهولت می توان در عایقکاری دیوارها، سقف و کف ساختمان استفاده نمود که می توان در داخل و خارج ساختمان استفاده نمود.
عایق حرارتی پلی استایرن با ضخامت های مختلف قابل تولید است. از این عایق حرارتی می توان هم در داخل و هم در خارج ساختمان استفاده نمود. در نمای خارجی ساختمان، می توان از سنگ، آجر و یا کامپوزیت سیمان و رنگ استفاده نمود. در نمای داخل ساختمان نیز می توان از پوشش گچ استفاده نمود. روش معمول عایقکاری دیوار با ورق پلی استایرن (یونولیت) بصورت دو دیوار با عایق حائل و یا استفاده از ورق پلی استایرن بر روی دیوار و سپس اجرای نمای ساختمان می باشد. همچنین در روش عایقکاری بام وارانه، از ورق پلی استایرن برای عایقکاری سقف ساختمان استفاده می شود.
روش رایج عایقکاری دیوار با ورق پلی استایرن (یونولیت) بصورت دو دیوار با عایق حائل و یا استفاده از ورق پلی استایرن بر روی دیوار می باشد. همچنین درعایقکاری بام وارانه، از ورق پلی استایرن برای عایقکاری سقف ساختمان استفاده می شود. برای سقف و کف ساختمان که مقاومت فشاری به این عایق ها وارد می شود، دانسیته ۲۰ تا ۲۵ مناسب می باشد. باید توجه داشت که پوشش نما برروی عایق حرارتی پلی استایرین الزامی است.عایق پلی استایرن با ضخامت های مختلف تولید می شود.

مخفف عبارت Expanded Polystyrene به معنای پلی استایرن حجیم یا گسترده شده است و به صورت برگه ای تولید می شود . ما این ماده را از کودکی با نام یونولیت بیشتر می شناسیم که بیشتر در صنعت بسته بندی کاربرد داشته است.
دانسیته یا چگالی ای پی اس یا فوم یا همان یونولیت گسترده است.این دانسیته حداقل 5 و حد اکثر 40 می باشد. انتخاب دانسیته فوم بر اساس نوع کاربری آن متفاوت می باشد .
اما به طور کلی EPS یا پلی استایرن حجیم شده و یا فوم ، ویژگی بارزی دارد که آن ویژگی حجیم بودن این گروه فوم است .حجیم بودن این ماده قابلیت پراکنندگی را تا میزان زیادی فراهم می کند . به عبارت دیگر چون ای پی اس حجیم است، کافی است آن را به راحتی بتراشیم و حجم مورد نظرمان را استخراج کنیم.

عایق فوم پلی استایرن چیست و چگونه تولید می شود ؟

تبدیل پلی استایرن انعطاف پذیر یا خام به پلی استایرن انبساطی در سه مرحله انجام می گردد:

  • مرحله پیش تولید
  • مرحله تثبیت
  • مرحله قالب سازی

خود پلی استایرن محصول پالایشگاه های نفت خام استایرن می باشد. برای تولید عایق پلی استایرن انبساطی دامنه های پلی استایرن با ماده کف کننده پنتان ترکیب یا آغشته می شود. دانه های پلی استایرن قبل از این مرحله در دمای ۹۰ درجه سانتی گراد ساخته می شود. این دما باعث می شود تا ماده کف کننده (یعنی پنتان) بخار شده و باعث باد کردن مواد قابل ارتجاع و نرمش پذیر بین ۲۰ تا ۵۰ برابر اندازه اولیه آن گردد.

بعد از این مرحله این مواد به مدت ۶ تا ۱۲ ساعت در دمای متعادل قرارداده می شود تا حالت به دست آمده تثبیت گردد. سپس این دانه ها به داخل قالب فرستاده می شود تا فرم های متناسب با کاربرد آن تولید گردد. در طی مرحله آخر دانه های پلی استایرن تثبیت شده به صورت قالب های بزرگ یا اشکال سفارشی در می آید.

البته در برخی موارد متریال دیگری نیز به آن افزوده می شود. که باعث بالا رفتن مقاومت عایق پلی استایرن در برابر آتش می گردد.

کاربرد عایق پلی استایرن در صنعت ساختمان

– عایق دیوارهای دو جداره
– عایق سقف های شیب دار و مسطح (مسکونی ، صنعتی ، کشاورزی)
– عایق بیرونی ساختمان
– عایق داخلی ساختمان
– عایق کف ساختمان و سقف بین طبقات
– عایق سردخانه ها
– روف گاردن

ویژگی های فو م پلی استایرن ضد آتش:


– ضد حریق
– عایق حرارتی خوب
– خواص مکانیکی ایده ال (مقاومت در برابر فشار و میرا نمودن شوک وارده)
– غیر حساس بودن به آب
– توانایی قالب گیری و برش در اشکال مختلف
– امکان بازیافت
– هزینه کم به ازای واحد حجم
– بالا بودن نسبت سفتی به وزن به طوری که قطعات ساخته شده دارای وزن کم و استحکام خوب
– چگالی پایین

چگونگی عملکرد EPS در برابر آتش

فوم پلی استایرن ضد آتش، این حسن را دارد که آتش را پخش نمی کند و با دور شدن شعله مستقیم از آن، خیلی زود خاموش می شود. به عبارتی، اگر شما با یک فندک به مدت 20 الی 30 ثانیه در زیر آن یک شعله روشن کنید، هیچ دود غلیظی و سیاهی از آن بلند نمی شود و همچنین با خاموش شدن شعله فندک، شعله ای باقی نمی ماند.

از دیگر مزایای استفاده از این بلوک های جدید، پایداری آنها در مقابل زلزله است. زیرا به دلیل کاستن بار مرده در مقابل زلزله پایداری بیشتری دارد و خرد نمی شود.

‌ساندویچ پانل ای پی اس (EPS)

‌نسل جدید مصالح ساختمانی با وجود حمل و نقل آسان و سبک وزن بودن، دارای مقاومت بالایی هستند. به همین دلیل محبوبیت زیادی در صنعت ساختمان سازی پیدا کرده اند. این مصالح ساختمانی به ساندویچ پانل معروف هستند که انواع مختلفی در بازار یافت می شوند. قیمت ساندویچ پانل ها به صورت متر مربع تعیین می شوند. هر مشتری با توجه به محل مورد استفاده از ساندویچ پانل ها و میزان متراژ نیاز، طرح و رنگ دلخواه خود را سفارش می دهد.

اما ساندویچ پانل ای پی اس (EPS) نوعی دیگری از مصالح ساختمانی سبک هستند که در ادامه به طور کامل آن را بررسی می کنیم.

ساندویچ پنل ای پی اس (EPS)چیست؟

برای پوشش دیواره و سقف های سازه های صنعتی و غیر صنعتی از مصالحی که ترکیبات سبک دارند استفاده می شود، که به آن ساندویچ پنل می گویند. ساندویچ پنل ها در انواع سقفی و دیواری موجود می باشند. این ورقه ها دارای یک لایه میانی که حکم عایق دارند، تشکیل شده اند. مواد سازنده آن ها از پلی استایرن، XPS، EPS، پشم سنگ، پشم شیشه و پلی اورتان تشکیل شده اند.

با توجه به نوع مواد تشکیل دهنده آن ها به انواع گوناگونی دسته بندی می شوند. ساندویچ پنل اکس پی اس، ساندویچ پنل پشم سنگ، ساندویچ پنل پلی یورتان، ساندویچ پنل پلی استایرن یا ساندویچ پنل ای پی اس (EPS) از انواع این مصالح سبک هستند.

در ساندویچ پانل ای پی اس (EPS) از فوم پلی استایرن یا یونولیت برای عایق بندی کردن استفاده می کنند. عایق بودن مصالح ساختمانی یک فاکتور مهم در انتخاب آن هاست. اگر عایق بودن ساندویچ پانل ای پی اس را دقیق تر بررسی کنیم، متوجه می شویم که عایق حرارتی آن نسبت به ساندویچ پانل هایی که با پلی یورتان ساخته شده اند، درجه حرارت پایین تری دارند. اما به دلیل داشتن دانسیته پایین تر عایق صوتی بهتری است. سبک تر و ارزان تر بودن این مدل نیز از دلایل محبوبیت آنان است.

مشخصات فنی فوم ای پی اس EPS چیست؟

به فوم پلی استایرن، EPS ای پی اس نیز می گویند. و به عنوان لایه میانی برای عایق بندی ساندویچ پانل ها مورد استفاده قرار می گیرند. پلی استایرن با دانسیته ۲+۲۰ دو کیلوگرم بر متر مکعب است که به صورت پرس تحت فشار و بخار آب تولید می شود. روش پخت ذرات پلی استایرن یک روش مرسوم است که هیچ گونه آلاینده های مضر محیطی تولید نمی کند.

این فوم در دمای ۷ تا ۸۰ درجه تغییر شکل می دهد و در دمای ۱۰۰ تا ۱۱۰ درجه نیز کاملا” از بین می رود.

ویژگی های ساندویچ پانل EPS ای پی اس

وزن سبک آن ها حمل و نقل و نصب را آسان کرده است. و احتمال آسیب انسانی یا غیر انسانی کاهش پیدا می کند. علاوه بر این سرعت و روند پروژه تسریع پیدا می کند. خوشبختانه مشتریان می توانند با توجه به پروژه خود نوع رنگ و میزان ضخامت ساندویچ پانل ها را انتخاب کنند. تنوع رنگ و طرح این مدل ویژگی بارز آن هاست. همچنین دانسیته ای پی اس را تا ۶۰ کیلوگرم بر متر مکعب می توانید انتخاب کنید.

شبکه سلولی EPS بسته است. اما فضای خالی بین آن ها باعث نفوذ آب در بین فوم شده و آب را به خود جذب می کند، و این یک عیب برای ساندویچ پانل به حساب می آید. به دلیل جذب آب و رطوبت عایق خوبی برای حرارت نیست، چرا که این جذب آب مقاومت آن را در برابر حرارت و دما کاهش می دهد.

برای افزایش مقاومت EPS نسبت به جذب آب، بهتر است از دانسیته بالاتر استفاده کنید. اما با این حال نقطه ضعف آن همچنان باقی است و برای عایق حرارتی اصلا” مناسب نیستند.

ابزار نمای خارجی فوم پلی استایرن  EPS  

نمای پیش ساخته رومی از فوم نسوز پلی استایرن انبساطی EPS  با دانسیته 22 و روکش بتن پلیمری به ضخامت 4 میلیمتر با انواع مواد پلیمری ، شیمیایی و معدنی تولید تولید شده که در مقابل عوامل جوی و اقلیمی پایدار می باشد و بصورت پیش ساخته در محل کارخانه تولید می گردد.

بطور کلی ابزار های نمای خارجی ساختمان، جایگزین جدید و مناسب برای سنگ و سیمان هستند. این ابزار علاوه بر زیبایی، دارای مقاومت بسیار بالا در برابر ترک خوردگی میباشد. همچنین با توجه به وزن سبک آن، امکان آسیب رسانی از آن در مواقع خطرناکی مثل زلزله بسیار کاهش میابد.

ابزار های نمای فوم پلی استایرن، عایق حرارتی، عایق رطوبتی و عایق صوتی هم میباشند.

  • عایق حرارتی ، برودتی که باعث کاهش هدر رفتن انرژی تا 60% می باشد .
  • عایق رطوبتی قابل استفاده در مناطق شرجی و مرطوب
  • عایق صوتی مناسب برای آکوستیک کردن کلیه فضاها
  • مقاوم در برابر ترک خوردگی : الاستیسیته بالای محصول و ترکیبات بکار برده شده باعث جلوگیری از ترک خوردگی می شود .
  • سبک سازی : وزن فوق العاده سبک این محصول باعث عدم هرگونه آسیب رسانی نسبت به اتفاقات طبیعی (زلزله) و غیر طبیعی می باشد .
  • قابلیت رنگ پذیری و ایجاد شکل هندسی در نمای ساختمان
  • مقاوم در برابر اشعه UV ، باران های اسیدی و یخ زدگی
  • نصب سریع : کاهش زمان در ساخت کلیه پروژه ها

نمای فوق سبک

نماهای ساختمان ها از زمان های قدیم تا به امروز، از اهمیت ویژه ای برخوردار شده اند.

هویت و زیبایی یک ساختمان را نمای آن ساختمان بیان میکند در نگاه اول یک ساختمان نمای آن است که ما و شمارو جلب میکند.

همین موضوع باعث شده است که طی چند سال اخیر ابزار نمای دکوراتیو زیادی برای زیباتر شدن ساختمان ها و خانه ها اختراع بشه.

یکی از معایب های نما های ساختمان ها در قدیم مثل نمای آجری و نمای سنگی وزن زیاد آنها بود و سبب شد که از نما های سنگین در ساختمان های خیلی بزرگ و بلند استفاده نشود.

یکی دیگر از معایب نما های سنگ و آجر میتوان به کثیف شدن انها در مدت زمان کم و به سادگی تمیز نشدن انها اشاره کرد.

ابزار نما های فوق سبکبا مقاومت بسیار بالا نسبت به نما های دیگر مزیت های زیادی دارند برای مثال:

  1. ضد آب بودن
  2. وزن بسیار کم(نمای فوق سبک)
  3. بی خطر بودن
  4. شستشوی خیلی آسان
  5. کثیف نشدن در مدت زمان طولانی
  6. عایق گرما و سرما
  7. قیمت نسبتا” ارزان نسبت به نما های سنگی و آجری

نمای ساختمان سبک کلاسیک یا نمای رومی

یکی از گونه های طراحی نمای ساختمان، نمای کلاسیک یا نمای رومی می باشد. نمای کالاسیک یا رومی از عناصر معماری دوره کلاسیک روم و یونان باستان گرفته می شود. که به این نماها نمای رومی می گویند.

ویژگی های نمای رومی چیست؟

  1. دارای جزئیات بیشتری نسبت به سایر نماها می باشد.
  2. قوس های به صورت گرد شکل و عریض اجرا می شوند.
  3. از المانها و مجسمه ها در این نما استفاده می شود.
  4. به دلیل داشتن جزییات بیشتر شاسی کشی نما هزینه بیشتری را به کارفرما تحمیل میکند.
  5. ستون ها، به شیوه های نمای رومی، دوریک، قرنتی و یونیک، اجرا می شوند.

نمای ساختمان سبک مدرن

در معماری نمای مدرن، عموم نماها به سمت سادگی پیش رفته و طرفداران بسیاری نیز دارند.برای طراحی یک نمای مدرن باید یکپارچگی احجام را حفظ نمایید و از به کار بردن جزییات بیش از حد جلوگیری کنید.برای طراحی نمای مدرن سعی کنید تا جایی که امکان دارد، پنجره ها را بزرگ در نظر بگیرید.چراکه پنجره های بزرگ و کشیده از خصوصیات معماری مدرن به شمار می آیند.یک نمای مدرن معموال حاصل ترکیب دو یا چند مکعب ساخته شده است.

مزایا و معایب نمای سبک چیست؟

مزایای نمای سبک در واقع نصب بسیار آسان آن و میزان نوری که به ساختمان وارد می شود، مطرح است.
در کنار مزایای نمای سبک معایبی نیز دارد که به چشم نمیاید.
طراحی نمای سبک یک ساختمان نسبت به نماهای دیگر دارای هزینه کمتری می باشد.
عالوه بر هزینه کمتر، نمای سبک از نظر عایق حرارتی و عایق صوتی نیز نسبت به نماهای دیگر خیلی بهتر عمل میکند.
این نوع نما ها رو میتوان در همه نوع ساختمان و درهمه نوع سلیقه استفاده کرد.

نمای رومی پیش ساخته پلی استایرن EPS چیست؟

نما پیش ساخته رومی از فوم نسوز پلی استایرن انبساطی (EPS) با یونولیت دانسیته ۲۰ واقعی و روکش یکنواخت بتن پلیمری به ضخامت ۴ میلیمتر ساخته می‌شود.

محصولات به دلیل تراکم بالای یونولیت، روکش ضخیم و یکنواخت، در مقابل رطوبت، گرما، سرما و باران‌های اسیدی کاملا” مقاوم است. نمای پیش ساخته پلی استایرن، ساختمان شما را عایق گرما و سرما می‌کند و تا ۷۰٪ صرفه جویی در مصرف انرژی ایجاد می‌کند.

نمای پیش ساخته رومی EPS یا سنگی؟

  • نما رومی پیش ساخته EPS تا ۵۰٪ ارزانتر از سنگ
  • سرعت اجرا تا ۱۰ برابر سریعتر از سنگ (بدون نیاز به رابیتس بندی و اسکوپ)
  • ابزار رومی پیش ساخته ۱۰ برابر سبک تر از سنگ
  • ابزار رومی پیش ساخته با تنوعی نا محدود از طراحی
  • ابزار رومی پیش ساخته عایق گرما، سرما و رطوبت است (تا ۷۰٪ کاهش مصرف انرژی)
  • ابزار رومی پیش ساخته EPS قابلیت رنگ پذیری دارد.

ویژگیهای بلوک سبک پلاستوفوم سقفی EPS

تولید بلوکهای پلاستوفوم سقفی جدید از مواد پلی استایرن انبساطی ساخته شده و بهترین جایگزین بلوکهای سیمانی و سفالی می‌باشد.

ویژگیهای بلوک سبک پلاستوفوم سقفی EPS

  • سبکی
  • سرعت و سهولت در اجرای سقف
  • پایدار در مقابل زلزله: به دلیل کاستن بار مرده در مقابل زلزله پایداری بیشتری دارد و در هنگام زلزله خرد نمی‌شود.
  • صرفه جوئی در گچ و خاک: برای اولین بار شیارهایی در سمت تحتانی بلوک مذکور ایجاد شده و در قسمت زیر سقف قرار می‌گیرد.
  • صرفه جوئی در آهن آلات: در هر متر مربع ۲۲٪ کاهش می‌یابد.
  • ضربه پذیر
  • حمل و نقل سریع و آسان
  • کاهش ۱۵ تن وزن در هر ۱۰۰ متر مربع
  • سرعت زیاد در اجرا و کاهش هزینه‌های دستمزد
  • صرفه جوئی در تیرهای بتنی سقف می‌شود به طوری که می‌توان فاصله محور تیرچه بتنی را از ۵۰ سانت به حداقل ۶۰ سانت تغییر داد.

مجتمع‌های تولیدکننده و محصولات گریدهای مختلف پلی استایرن انبساطی گریدهای یونولیت (EPS) معمولاً بر اساس اندازه ذرات و نوع پوشش سطح آنها انجام می‌شود. البته گریدهای خاصی از آن نظیر کندسوز شدن و آنتی استاتیک نیز وجود دارد.

 مزایای عایق حرارتی استایرن نسبت به انواع دیگر عایق های حرارتی:

ضخامت کمتر در مقایسه با بسیاری از فن آوری های دیگر – تخته های حرارتی نازک تر برای عملکرد مشابه
تراکم کم – ایده آل برای پروژه های نوسازی، نیاز به کار کمتر، حداقل بار اضافی را به سقف اضافه می کند.

  1. پلی استایرن “جهانی” است ( شامل سقف های چسبانده، مکانیکی چفت و بست، بالاست(
  2. مقدار مقاومت فشاری بهتر از پشم معدنی
  3. کارایی عالی (پوست را تحریک نمی کند، برش آن آسان است، حمل تخته های سبک آسان است و غیره(
  4. تخته ها در نسخه مخروطی نیز موجود هستند.
  5. سازگار با PVC ،LAM و بیشتر ساخت های سقف سیکا
  6. عایق تک لایه
  7. حساسیت کمتری نسبت به EPS یا MW دارد
  8. صورتهای یکپارچه روی تابلوها از تماس مستقیم فوم PVC و PIR جلوگیری می کنند.

مزیت ها و معایب همزمان XPS و EPS

مزیت ها

  1. هر دو قابل بازیافت بوده و از اینرو هر دو همسو با معیارهای LEED هستند.
  2. امکان رشد قارچ و کپک در آنها وجود ندارد. این ویژگی بویژه در مناطق مرطوب دارای اهمیت بسیار است. 
  3. مقاومت حرارتی آنها در طولانی مدت پایدار می ماند.
  4. قابل استفاده در فضاهای زیرزمین هستند.
  5. در روشهای پیاده سازی عایق وارونه مانند بام وارون)روی ممبران) قابل استفاده هستند. 

معایب

  1. هر دو در برابر آفتاب آسیب پذیر بوده و تخریب می شوند.
  2. در صورت تماس با مواد حلال یا با موادی که پایه تشکیل دهنده آنها از حلال ها است دچار آسیب برگشت ناپذیر می شوند.
  3. در دمای بالا )بالاتر از 120 درجه سانتیگراد( ذوب می شوند (این ویژگی مربوط به پلی استایرن است که پایه هر دو عایق را تشکیل می دهد(
  4. به دلیل ناسازگاری با پلاستیک های گرما دوست، عایق های با پایه پلی استایرن می توانند مواد نرم کننده (پلاستیکی کننده) را از ممبران های گرما دوست جذب کرده و موجب آسیب جدی به ممبران شوند.
  5. پلی استایرن آتش گیر است و باید با شرایط و ضوابط خاصی در ساختارهای دیگر جاسازی شود 

مواد عایق پلی استایرن که زیر استاندارد ASTM C578 پوشش داده شده اند دسته بندی های مختلف دارند که از نوع 1 تا نوع 14 را شامل می شوند (به استثنای نوع 3 که منسوخ شده و دیگر تولید نمی شود). در هر دسته بندی به طور اختصاصی ویژگیهای مربوط به یک نوع از این 13 نوع را پوشش می دهد. شاخص ترین این ویژگیها شامل چگالی، مقاومت تراکمی (فشاری)، و مقاومت گرمایی (مقدار R) هستند. انواع چگالی ها و مقاومت های فشاری مختلف را می توان بسته به هدف در قسمت های مختلف ساختمان بکار برد. دو جدول زیر برخی از ویژگیهای دو نوع عایق EPS و XPS برای انواع دسته بندی ها فهرست شده است. 

عایق های پلی استایرن در اندازه های مختلفی تولید می شوند که از حداقل 2.5 سانتیمتر شروع می شود. اندازه های ریزتر برای کاربرد در ساختارهای عایق سقفی بویژه برای سقف های شیبدار و زهکش آب باران نیز تولید می شود. یکی از کاربردهای رایج عایق های پلی استایرن در سقف کاربرد آن در سقف های تک لایه خرده سنگی است. در این نوع سقف ممبران پشت بام روی لایه عایق قرار گرفته و با استفاده از سنگ، بتن یا دیگر مواد استقرار می یابد. در واقع در این نوع سقف ها عایق با ممبران حالت کاملا” چسبیده و یکپارچه ندارد.

عایق های پلی استایرن در پشت بام های آسفالتی نیز می توانند بکار روند. با این وجود، لازم است که لایه عایق از حرارت قیر داغ و همچنین مصالح با پایه حلالها (از قبیل چسب ها) محافظت شود. افزون بر این، انواع خاصی از ممبران های سقفی از جنس پلاستیک گرما دوست، نیازمند یک لایه جدا کننده میان لایه عایق و ممبران هستند. 

هر دو نوع فوم عایق EPS و XPS مقاوم به رطوبت هستند ولی XPS برای آبندی سطوح زیرزمین و سقف هایی که در آن عایق روی ممبران سقف قرار می گیرد (که به آن ساختار IRMA یا ساختار بام ممبرانی وارون گفته می شود) رایج تر هستند. اصطلاح IRMA برای عایق بندی دیوارها نیز رایج است که در آن عایق پلی استایرن روی یک مانع ممبرانی قرار گرفته و پوشش بیرونی روی لایه عایق نصب می شود. کاربرد عایق های EPS و XPS در ساختمان مزیت های انعطاف پذیری، سازگاری و کارآیی حرارتی را در همه جای ساختمان به ارمغان می آورد. انتخاب یکی از این دو مصالح عایق، بسته به کاربرد خاص هدف دارد و این انتخاب بر کارآیی عایق بندی بسیار اثر گذار است.

برای طرفداران مصالح عایق تولید شده از مواد بازیافتی خبر خوش این است که هم XPS و هم EPS گزینه هایی برای ارایه دارند. بر اساس گزارش وزارت کشور آمریکا، مواد رزین پلاستیک بازیافت شده برای ساخت هر دو نوع عایق مورد بحث ما بکار رفته اند. از جمله محصولات تولیدی شرکت AMOCO مانند فوم عایق XPS با نام تجاری Amofoam که در ساخت آن از 50 درصد مواد بازیافتی استفاده شده است. عایق EPS نیز می تواند از مواد بازیافتی ساخته شود که ساده ترین نوع این مواد بازیافتی برای تولید EPS خود فوم EPS است که به صورت ذرات ریز در آمده و دوباره در چرخه تولید قرار می گیرند. در کل هر نوع پلی استایرنی می تواند برای بازیافت مورد استفاده قرار گیرد ولی به دلیل مواد وجود مواد کند کننده آتش در عایق ساختمان های قدیمی، نمی توان از مواد عایق این ساختمان ها برای استفاده در چرخه تولید عایق های پلی استایرنی استفاده نمود. 

مقایسه عایق پلی استایرن اکسترود شده (اکستروژنی) با عایق پلی استایرن انبساطی

عایق پلی استایرن انبساطی : عایق پلی استایرن منبسط شده، که بیشتر با عنوان EPS شناخته می‌شود، یک عایق سلول بسته است که از دهه 50 میلادی پدید آمده است. EPS از 98٪ هوای محبوس شده و تنها 2٪ پلاستیک ساخته شده است که آن را به یک عایق کارآمد با مقدار کمی مواد خام تبدیل می‌کند.

عایق پلی استایرن اکسترود شده (اکستروژنی 🙁پلی استایرن اکسترود شده، که با نام XPS شناخته می‌شود، یک محصول عایق سلول بسته است که معمولاً در بازسازی و کاربردهای ساخت و ساز جدید استفاده می‌شود. با توجه به فرآیند تولید، عایق XPS معمولاً فقط در تخته‌های مربع یا مستطیل ابعاد استاندارد موجود است. برندهای XPS معمولاً با رنگ عایق قابل تشخیص هستند.

بسته به کاربرد مورد نظر شما، عایق پلی استایرن اکسترود شده یا انبساطی می‌تواند برای پروژه شما مناسب باشد. هزینه، در دسترس بودن، و ویژگی‌های عملکردی خاص، همگی می‌توانند بر تصمیم شما تأثیر بگذارند. خوشبختانه، صرف نظر از اینکه کدام محصول را انتخاب می‌کنید، افزودن عایق به خانه همیشه یک سرمایه گذاری عالی است.

توصیه ما این است که محصولی را انتخاب کنید که بیشترین ارزش را برای سرمایه گذاری شما فراهم کند. اگر در حال نصب عایق در زیر سقف جدید یا زیر ورقه هستید، XPS می‌تواند راه حل موثری باشد. اگر نیاز شما به عایق برای کاربردهای دیوار جانبی قبل از نصب است، توصیه می‌کنیم از عایق EPS استفاده کنید که نه تنها عایق‌بندی را به دیوار اضافه می‌کند، بلکه دوام و پشتیبانی پایدار را نیز برای دیوار به ارمغان می‌آورد.

تیم تولید محتوا سارنگ

تیم تولید محتوا سارنگ

تیم تخصصی تولید محتوا گروه سارنگ

اشتراک گذاری در:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *