دوربین مدار بسته یکی از بخش های سیستم امنیتی ساختمان بوده به طوری که خیال ساکنان را از این بابت راحت کرده است .در این مقاله به شما انواع دوربین و دستگاه های DVR ,NVR را توضیح می دهیم.باید بدانید که هدف از نصب دوربین علاوه بر آسودگی خاطر ساکنان نوعی از هوشمندسازی هم محسوب می شود.با موضوعات با فیبرنوری و میترینگ در جلسات قبل به طور کامل آشنا شدیم اگر هنوز مطالعه نکردید پیشنهاد میکنیم یک سر به آن بزنید.
مطالبی که در این مقاله خوانده می شود
- مفهوم CCTV
- اولین رونمایی
- کاربرد سیستم دوربین
- انواع دوربین از نظر سیگنال
- آنالوگ
- آی پی
- دومنظوره
- شکل های مختلف دوربین
- قاب و پوشش دوربین
- دستگاه DVR
- توانایی های DVR
- دستگاه NVR
- تفاوت NVR WITH DVR
مفهوم دوربین مدار بسته
درواقع کلمه مدار بسته از لغت لاتین Closet Circuit Television نشات گرفته است که نمایش انحصاری آن به صورت CCTV می باشد.معنای کلمه به زبان ساده مدار بسته تلویزیون می باشد اما نکته مهم در این است که ساکن بوده و تحرک ندارند.
کاربرد اصلی این دوربین ها تضمین حفاظت , آسودگی خاطر ساکنین و حفظ امنیت می باشد.
یک تاریخچه از دوربین را با یکدیگر مرور کنیم تا با این موضوع بیشتر آشنا بشویم. اولین سیستم مذکور در سال 1942 توسط شرکت قدرتمند زیمنس کشور آلمان برای هدف پرتاب موشک بسیار پیشرفته (وی دو) برپا شد.کسی که این کار را انجام داد و مسئولیت کار به عهده والتر بروچ بود.
اولین تبلیغ این سیستم در آمریکا سال 1949 بوده و محصول مرتبط با آن وریکون می باشد .از آن موقع مورد محبوبی شد به طور یکه این سیستم های مدار بسته در برخی از ایستگاه های فضایی جهت آرشیو و بایگانی عکس های پرتاب موشک ها به کار رفت.تا بتوانند با این کار عکس ها و صوت را به پایگاه خود در زمین منتقل کنند.
اولین رونمایی
در سال 1973 دربخش اماکن آمریکا نخستین رونمایی صورت گرفت .
نخستین دوربین در میدان نیویورک به دلیل جلوگیری از جرایم عموم نصب شد که اصلا” تاثیر نگذاشت.اما بیاید یه سر به سال 1980 بزنیم که آمریکا قدم بزرگی در این زمینه برداشت و با به عرضه گذاشتن دوربین ها حتی در محل های عمومی تاثیر بسیار زیادی گذاشت.زمانی که عموم مردم این موضوع را مشاهده کردند و آنهایی که تجربه سرقت را داشتند جذب سیستم دوربین مدار بسته شدند.
در اواخر سال 1989 دستگاه های ذخیره سازی عکس دوربین تنها با یک کارایی ضبط کردن در حین شناخت حرکت آن به بازار آمد و بسیاری از مشتاقان را به خود جذب کرد.دستگاه های ضبط تا قبل از آن بسیار کارایی کمی داشتند چه از لحاظ فضای ذخیره سازی و چه توانایی که اصلا” نسبت به سیستم فوق مورد محبوبی نبود.
بعد از اتفاقهای بالا پلیس آمریکا از اواسط سال 1989 به بعد دوربین های بسیاری را در قسمت های مختلفی شهر نصب کرد.در اواخر این سال دیگر استفاده از سیستم مذکور به بالاترین حد استفاده رسید.
کاربردهای دوربین مدار بسته
هدف از کاربرد سیستم مداربسته چه در ساختمان و چه در اماکن دیگر تضمین امنیت و حفاظت می باشد.کاربرد های آن نظیر بانک,پلیس,ثبت جرایم,نامحسوس,دوربین مخفی و.. می باشد.
مزیت جلوگیری از جرم
یکی از مزیت های اصلی دوربین جلوگیری از ارتکاب جرم می باشد. در این باره می توان به زمینه های بسیار زیادی مانند موضوعات پلیسی برای ثبت سرعت غیر مجاز تا مسائل جنایی اشاره کرد. شما حتما” زمانی که برای واریز پول یا حتی کارهای مرتبط با آن به عابر بانک می روید حتما به وجود دوربین نا محسوس آن پی برده اید.این دوربین در سرتاسر شغل ها رواج یافته و زمینه گسترده ای را به خود اختصاص داده است.
در کشور آمریکا و آلمان بسیار از مردم مرتکب جرم می شوند. پس از راه اندازی سیستم دوربین بسته در اماکن آمار جرم بسیار کاهش یافته است.
- پارکینگ ها به 48 درصد کاهش سرقت ماشین
- کاهش 20 درصدی در فرودگاه های هواپیمایی (airport)
- در کلیه مکان های عمومی دیگر به 5 درصد
با توجه به آمارهای بالا ،خیلی ها به سمت دوربین مداربسته سوق پیدا کرده و امنیت ملک خود را با استفاده از آن تضمین کردند.
کاربرد صنعتی :
حتی کارخانه هایی که مشغول به کار صنعتی و شیمیایی اند از دوربین برای مکانی که امکان مرگ و آسیب دیدن انسان در آن وجود داشته استفاده میکنند.علاوه بر آن حتی در نیروگاه های هسته ای شاهد نصب دوربین های مداربسته می باشیم چرا که طبق گقته بالا انسان در محدوده خطر قرار دارد.
دوربین scan در line producer(خط تولید محصولات) و دوربین thermal بسیار مورد کاربرد در کارخانه ها می باشد. به طور کلی عدم نیاز به نیروی انسانی جهت سرکشی دایم و نظارت بر عملکرد دستگاه ها مزیت بسیار کابردی آن می باشد.
انواع دوربین مداربسته در سیگنال
دوربین ها از نطر سیگنال به سه دسته کلی زیر تقسیم می شوند:
- آنالوگ
- تحت شبکه (IP)
- دومنظوره
دوربین آنالوگ
دوربین آنالوگ دارای مزیت های :
- هزینه نسبتا” پایین و مناسب
- بسیار متنوع
- راه اندازی بسیار راحت در مقایسه با دیجیتال
ودارای عیب های :
- در مقایسه با دیجیتال قدرت کاربردی کمتری در پردازش تصویر
- وجود noise processing
- مخارج بسیار زیاد در کابل کشی آن
- تماس و ارتباط داشتن بی سیم به صورت غیر امن ( not security)
بسیار از مراکز آموزشی به جای اینکه به دانشجویان کار با دوربین آی پی را یاد بدهند به آنالوگ بیشتر می پردازند.دلیل اصلی آن نحوه کار و ساختار دوریبن IP به مراتب سخت تر بوده و نیازمند اندکی علم کامپیوتری می باشد .همچنین در ایران درخواست این دوربین نسبت به بقیه بسیار بالاتر است.
درسته که قیمت دوربین نسبت به بقیه کم بوده اما مخارج سیم کشی آن سر به فلک می زند. برای مثال فرض کنید شما ده دوربین آنالوگ خریداری کرده اید و باید سیم کشی آن را تا دستگاه دی وی ار انجام دهید.
خب هر کدام از دوربین آنالوگ یک کابل با سریه فیش bnc باید وارد پورت دی وی ار شود.الان موتجه شدید که چه قدر زمان بر و هزینه آن بالا است اما در دوربین IP به وسیله یک کانال اشتراکی با کابل LAN همه را به یک پروت خروجی وصل میکنیم.
دوربین تحت شبکه ( IP )
دوربین IP دارای مزیت های :
- کیفیت بسیار بالا نسب به آنالوگ غیر قابل تصور
- استفاده اقتصادی از سیم های ارتباطی آن
- تماس و ارتباط داشتن بی سیم به صورت امن (security)
- توانایی و قابلیت منتقل کردن صوت و عکس و صدا به طور همزمان در کانال شبکه مورد نظر
دارای عیب های :
- مخارج بالای آن نسبت به آنالوگ
- (پهنا بند مربوطه کم است bandwdith limit)
مزیت خوب دوربین IP متصل شدن آن به اینترنت است.یعنی این که شما می توانید از طریق سرورهای مجازی با داشتن آی پی موردنظر دسترسی سریع و آسان به دوربین هایتان را داشته باشید.
یادتان هست در بالا ذکر کردیم که اگر ده ها دوربین آنالوگ داشتیم چه کنیم تا کابل ها را بهینه کنیم.در آی پی نیاز دیگر به این نیست و خیلی راحت می توانیم با استفاده از کابل شبکه اتصال آنها را به یکدیگر به وسیله کنترلر انجام دهیم. دستگاه مورد استفاده در این نوع دوربین NVR بوده که کار مارا بسیار راحت می کنید..
دوربین دو منظوره
دوربین دو منظوره دارای مزیت های :
- حالت خاصی از دوربین آنالوگ
- دارا بودن port یا خروجی شبکه برای اتصال به NVR
- حالت پردازش تصویر و ضبط مانند آنالوگ
به زبان ساده بهتر است در سیستم های مدار بسته هنگامی که قصد نصب دوربین آنالوگ دارید استفاده کنید.
شمایل دوربین مدار بسته
دوربین ها از لحاظ شکل و ظاهر به 5 دسته کلی تقسیم می شوند.
- dome(گنبدی)
- industrial(صنعتی)
- miniature(مینیاتور)
- infrared(مادون قرمز)
- speed dome (حالت گردان pan tilt zoom )
دوربین دام
این نوع دوربین مداربسته را به اسم گنبدی زیاد شنیده ایم و بیشتر روی سقف ها نصب میشوند.حالت های بسیار گوناگونی در باز برای این نوع از دوربین ها وجود دارد.بدون در نظر گرفتن از توانایی های دید در شب(night vision) , شکل و شمایل لنز به تمامی دوربین های گنبدی شکل نصبی روی سقف dome گفته میشود.
دوربین industrial
بعضی از افراد در این اشتباه هستند که این نوع از دوربین فقط در اماکن صنعتی کاربرد دارد اما کاملا” فرضیه آنها غلط است.با توجه به شکل اندازه های مختلفی را شامل بوده و به شکل مستطیل می باشد.
دوربین صنعتی را با نام BC مخفف Body Camera بیشتر عنوان می کنند.
مزیت اصلی:
- نصب لنز به طور جداگانه بر روی دوربین
- کاربرد در مواقع focus و zoom
حواستان به این نکته باشد که حتما آن ها را در قاب و محفظه مناسب بگذارید تا از آسیب دیدن توسط عوامل طبیعی جلوگیری شود.
دوربین mini camera
اگر به اسمش دقت کنید لغت mini یعنی همان دوربین مداربسته کوچکی که به فروش می رسد.مزیت کوچک بودن آن این امکان را فراهم کرده که استفاده از آن در نامحسوس بودن بیشتر شود.
دوربین آی ار
در یک کلام زمانی که دوربین از اشعه مادون قرمز بهره مند بود infrared می باشد.اگر خیلی خوب به عکس توجه کنید تعدادی لنز در اطراف سنسور اصلی دوربین مشاهده می شود.
دوربین ای ار مناسب برای استفاده در نواحی تاریک بوده چرا که تصاویر را به ما به صورت کاملا” واضح نشان می دهد.
دوربین speed dome
دوربین مداربسته از نظر قاب
دوربین ها مدار بسته از لحاظ قاب به سه دسته کلی تقسیم می شوند که ما یتک یک آنها را بررسی میکینم.
- waterproof (مقاوم در برابر آب)
- secret (پنهانی)
- fantasy (فانتزی)
به طور کلی هر دوربینی که توانایی محافظت از جسم هنگام داخل شدن آب را به مدار الکتریکی آن داشته باشد ضد آب گویند. قاب این وظیفه جلوگیری از نفوذ آب را به دوربین مورد نظر دارد.
مکان هایی که سقف ندارند باید این نکته را در آنها رعایت شود زیرا در اثر باران کابل ها و مدار سیستم به مشکل می خورد.
دو عامل :
- نحوه کارکرد
- مکان موردنظر
در انتخاب دوربین و تنوع آن بسیار تاثیرگذار است.
به عنوان مثال اغلب فیلم های تلویزیونی اکشن این دوربین های مخفی را در ساعت وصل شده روی دیوار , عروسک ها, قاب های مختلف… نصب می کنند.
دوربین های MINI CAMREA به دلیل مخفی بودن آن ها بیشتر در این زمینه مورد استفاده هستند.
دستگاه دی وی ار
همان طور که در عکس زیر مشاهده میکنید دستگاه DVR از چندین port ورودی تشکیل شده است.
- ورودی کابل های دوربین
- سیمHTM1
- کابل پرژکتور
- اتصال به کامپیوتر
- برای صدا و صوت
- اتصال موس
- ورودی کابل شبکه
- دکمه خاموش و روشن
- آدابتور لازم برای مدار جریان DV
- خروجی PTZ , alaram output
دستگاه Digital Video Recording یک ذخیره ساز عکس دیجیتالی می باشد.
قابلیت های نظیر :
- ذخیره سازی عکس با کیفیت های متنوع و کاربردی
- نوعی از قابلیت های هشداری
- برنامه و نرم افزار های مناسب با کارایی بالا
- مرتبط با کانال و مسیر شبکه
همان طور که در شکل فوق پیدا می باشد این نوع از سیستم دارای وروردی های صدا و تصویر بوده که به چند صورت می باشد.حتما” ورودی های 8 کاناله به گوشتان خورده که دقیقا بیانگر همین ورودی خروجی می باشد. حال می تواند حالت 8,16,32 باشد که رایج ترین آنها در ایران 16,32 می باشد.
دی وی ار شامل دو دسته زیر می باشد.
- standalone DVR
- cart DVR
کارت دی وی ار
یه نوع کارت computer بوده که به دو صورت internal و external نصب می شود.رابطه این کارت با دوربین مداربسته نحوه اتصال آن به کامپیوتر بوده و الباقی کار ها را خود سیستم PC انجام می دهد.اطلاعات گرفته شده از سیستم درون هارد کامپیوتر ذخیره می شود.
توجه داشته باشید زمانی که کارت را برروی سیستم نصب کردید کمتر از کامپیوتر برای دیگر کارها استفاده کنید. دلیل اصلی آن مصرف برق بیش از حد می باشد که می تواند به ساختار سخت افزاری آسیب برساند.
در عکس نشان داده شده دستگاه DVR یک PORT ورودی برای کابل شبکه دارد که برای متصل شدن به اینترنت و پردازش عکس کاربرد دارد.
اصطلاح فول آپشن دقیقا برای همین دستگاه هایی که دارای ورودی کابل LAN بوده می باشد.
بخش از توانایی های دی وی آر
- آگاه کردن از خراب شدن و اختلال در دوربین
- مزیت شناسایی حرکت motion detect
- ذخیره سازی تصاویر با کیفیت های متنوع و کاربردی
- کابل LAN
- توانایی برنامه دادن به حسگر حرکتی برای ارسال ایمیل
- ارتباط با پروتکل file transfer protocol
- مدیریت از سرور میزبانی وب
- دارای counter (شمارنده)
- دارای زبان های مختلف جهان
- هماهنگی لازم هنگام قرار گرفتن تاریکی و برعکس آن
ان وی ار
دستگاه ضبط عکس و صوت برای دوربین های آی پی network video recording می باشد.این دستگاه اندازه و مدل های مختلفی دارد.دستگاه NVR بسیار مشابه به DVR بوده و قابلیت هایی تقریبا یکسانی دارند.
تفاوت های DVR و NVR
- دارای پورت کابل شبکه
- پورت کابل BNC
- سیم کشی کمتر
- اتصال به اینترنت
- کیفیت عکس در پردازش
- داده های رمزگذاری شده در NVR نسبت به DVR
- NVR مقاوم تر نسبت به DVR
کابل کواکسایل در دوربین های مداربسته
British Naval Connector نوعی خاصی از سرکابل ارتباطی بوده و نماد انحصاری آن به صورت BNC می باشد.برای متصل شده به انواع کابل های کواکسیال مانند (ار جی 58 , ار جی 59 و ..) می باشد.
- کابل شبکه برای دوربین IP
- کوواکسیال به وسلیه سری BNC برای آنالوگ
یک پاسخ
دوربین ها برای نظارت اعمال افراد خلاف کار و نیز مشاهده اوضاع بسیار مفید و در حال حاضر ضروری می باشد.