اجزای موتورخانه نقش بسیار مهمی در قسمت تعمیرات و نگهداری ساختمان دارد. این مقاله بمنظور آشنایی بیشتر با نحوه نگهداری ساختمان به بررسی تجهیزات موتورخانه, به عنوان یکی از مهمترین ارکان آن می پردازیم. در ابتدا تجهیزات معرفی خواهند شد و کاربرد آن در موتورخانه تشریح گردد. این مقاله کلیات سیستم ها را شامل می شود به طوریکه بتوانیم تمامی شرایط را مد نظر قرار دهیم همچنین در وحله اول لازم است مشخصات فنی کامل تجهیزات اخذ گردد.
اجزای موتورخانه که در این مقاله برشمرده خواهد شد دارای گستره ظرفیتی و با توجه به انرژی مصرفی، ظرفیت و کاربری ساختمان انتخاب می گردند. توصیه می گردد بمنظور انتخاب مدل تجهیزات تاسیساتی با کارشناسان خبره مشورت شود . نکته ای که باید به آن اشاره شود این است که از انتخاب آنها به روش های غیر محاسباتی و بصورت تجربی خودداری شود.
مطالبی که در این مقاله خوانده می شود
- معرفی قسمت های موتورخانه
- سیستم موتورخانه
- نحوه کار موتورخانه
- اصلی ترین بخش موتورخانه
- مزایای استفاده از سیستم
- راه اندازی موتورخانه
- جمع بندی
معرفی اجزای موتورخانه
دیگ آبگرم
وظیفه تامین توان حرارتی مورد نیاز ساختمان ها بر عهده دیگ است.این تجهیزات انواع مختلفی دارد که تک تک آنان را بررسی خواهیم کرد. دیگ چدنی به صورت پره های جداگانه تولید می گردد و به وسیله دیگ جمع کن به یکدیگر متصل میشوند. محاسباتی که توسط طراح انجام میدهد براساس محل احداث ساختمان، ابعاد فضا، کاربری و مصالح ساختمانی و نیاز به آب گرم، تعداد و اندازه پره ها میتواند متفاوت باشد. آب گرم شده درون دیگ مستقیماً به رادیاتورها یا تجهیزات مشابه دیگر داخل ساختمان میرود و در نهایت برای گرم شدن واحدها استفاده میشود. مقداری به منابع آبگرمکن مانند منبع دوجداره یا کوئل دار می رود و باعث گرم شدن آب درون آن میشود. در تصویر بعدی قسمت های یک دیگ چدنی پره ای قابل مشاهده است. اگر خوب به تصویر توجه کنید مسیر جریان آب و تجهیزات وابسته به وضوح قابل مشاهده است.
مشعل
برای اینکه آب در گردش درون دیگ گرم شود از مشعل استفاده می شود. با شروع کار مشعل دمای آب بالا میرود و زمانی که به دمای مد نظر ما در ترموستات رسید، مشعل خاموش میشود و هنگامیکه دما از حد مشخصی پایین تر بیاید شروع به کار میکند. مشعل ها در انواع مختلف گازسوز و گازوئیل سوز مورد استفاده قرار می گیرند. تنظیم بودن مشعل دیگ های آبگرم موضوع مهمی است که باید همیشه مد نظر قرار گیرد. عدم تنظیم شعله مشعل باعث افزایش مصرف سوخت و احتمالا” آسیب دیدن دیگ می شود. در تصویر بعدی چندین مدل مشعل قابل مشاهده می باشد.
منبع برای آبگرمکن
برای اینکه در ساختمان هایی که دارای موتورخانه هستند بتوان آبگرم مصرفی و بهداشتی را تامین نمود از تجهیزاتی مانند مبدل و منابع آبگرمکن استفاده می شود. این تولید کننده آبگرم می تواند از نوع دوجداره یا کوئل دار باشد. در موتورخانه آبی که در درون دیگ گرم می شود بعد از انتقال به منبع کوئل دار وارد لوله های مسی خواهد شد همچنین لوله های مسی دور منبع قرار گرفته اند. آب گرم بعد از وارد شدن به این لوله ها به صورت غیر مستقیم, آب شهری که قبلا” ذخیره کرده اند را درون منبع گرم خواهند کرد. آب گرم داخل منبع کوئل به واحدها میرود و برای شستشو استفاده میشود. در این تصور منبع کوئل دار و مبدل آبگرم قابل مشاهده است.
منبع بسطی ( انبساطی)
برای اینکه مدارهای لوله کشی موتورخانه و داخل ساختمان متعادل باشند از منابع انبساط باز یا بسته استفاده می شود. منبع انبساط باز سیستم موتورخانه معمولاً در پشت بام قرار میگیرد و آبی که بخار می شود مازاد است و به درون دیگ برای نگهداری از آن منتقل خواهد شد. زمانی که آب دیگ یا لوله کشی گرمایش کم شود از منبع انبساط آب به دیگ آبگرم تزریق میشود تا سیستم خشک کار نکند. عملکرد صحیح این تجهیز باید همیشه مورد بررسی قرار گیرد چرا که از نظر ایمنی نیز این موضوع مهم می باشد. در تصویر بعدی نمایی از یک منبع انبساط با هم دگیر برای درک بهتر می بینیم.
پمپ
برای بالا بردن فشار آب و همچنین کمک به گردش آب درون لوله کشی موتورخانه و واحدها از پمپ ها استفاده میشود, آب در لوله کشی با دمای بالاتر حرکت می کند و بعد از گرم کردن واحد ها و از دست دادن دما با دیگ آبگرم مستقر در موتورخانه بر می گردد که این عملیات به کمک پمپ انجام می شود. برای این کار می توان از انواع مختلف پمپ ها استفاده نمود. پمپ های مورد استفاده مانند پمپ های زمینی همانند تصویر زیر یا پمپ های خطی می باشند. پمپ های به دلیل اینکه کارکرد زیادی دارند نیاز به روغنکاری یا سرویس دوره ای دارند.
لوله های نصبی میان اجزای موتورخانه
این لوله ها اجزای موتورخانه را به هم وصل میکنند و مانند رگ ها آب را درون خود به جریان میآورند. اجرای درست لوله کشی موتورخانه بسیار مهم است و در صورت نداشتن دانش کافی مجری لوله کشی موتورخانه، سیستم گرمایشی دارای مشکلات بزرگی خواهد بود که هزینه های اقتصادی و زمانی زیادی را به ساکنان ساختمان وارد خواهد کرد. به همین دلیل لازم است این موضوع با کمک متخصص امر و طراح تاسیساتی انجام شود همچنین عدم انتخاب درست قطر لوله موجب کاهش عملکرد موتورخانه می شود. لوله کشی ها به کمک شیرهای قطع و وصل از یکدیگر جدا می شوند, لازم است لوله کشی های سرمایش و گرمایش برای جلوگیری از هدر رفت انرژی عایقکاری شوند. مشکل مهمی که در لوله کشی ها رخ می دهد پوسیدگی یا گرفتگی آنها است, این موضوع بیشتر در لوله های فلزی رخ می دهد.
در کنار اصلی ترین اجزای موتورخانه، اجزائی جانبی وجود دارد که در سیستم موتورخانه های امروزی استفاده میشوند. همانطوری که در تصویر بعدی دیده می شود تجهیزات مختلفی در موتورخانه ها وجود دارد.لازم به ذکر است امروزه با توجه به نیاز به راندمان بالاتر از دیگ های چگالشی نیز در پروژه ها استفاده می شود. این تجهیز هزینه اولیه بیشتری خواهد داشت لیکن با راندمان بالا هزینه مصرفی سوخت آن بسیار پایین تر است.
کلکتور
کلکتور در لوله کشی موتورخانه، یکی از روش های مورد استفاده برای تقسیم لوله های آب سرد و گرم در یک ساختمان است. با استفاده از سیستم کلکتوری در موتورخانه ها، تعمیر و نگهداری تجهیزات لوله کشی، آسان و قابل دسترس میشود. توضیح اینکه در صورتی که یکی از مدارهای منشعب در ساختمان دارای مشکلی باشد با قطع شیر این مسیر لوله کشی می توان بدون از کار افتادن همه ساختمان نسبت به تعمیرات اقدام نمود. از طرفی کلکتور موتورخانه باعث میشود آب گرم و سرد به طور یکنواخت در کل تأسیسات یک ساختمان تقسیم گردد. استفاده از سیستم کلکتوری در موتورخانه ها، این روزها به دلیل دسترسی مستقیم و سریع به مصرف کننده ها و همین طور تنظیم تعادل فشار آب نسبت به تقاضای مصرف کننده، بسیار مورد استفاده در تأسیسات ساختمانی قرار میگیرد.
همچنین بمنظور کنترل بیشتر انرژی در ساختمان و صرفه جویی در آن می توان از شیرهای کنترلی نیز استفاده نمود. در تصویر بالا تعداد زیادی کلکتور در مدارهای دیگ های آبگرم، پمپ های آب در گردش و منابع کوئل دار میبینیم. اجرای لوله کشی منظم مطابق تصویر کمک شایانی به ساختمان می نماید.
چیلر ها
چیلر یا سردکن یکی از اجزای موتورخانه است که در فرآیند سرمایشی مربوط به موتورخانه نقش به سزایی دارد. این وسیله میتواند دمای آب را از طریق سیکل سرمایش تا حدود ۴ الی ۸ درجه سانتیگراد بالای صفر، کاهش دهد و به این ترتیب آب را خنک کند. سپس، آبی که توسط چیلر خنک می شود, وارد فرایند سرمایش ساختمان و با انتقال از طریق لوله های سرمایشی به داخل ساختمان موجب خنک شدن محیط میشود. به طور کلی، چیلرها به دو گروه چیلر تراکمی و چیلر جذبی دسته بندی میشود. در چیلر تراکمی، در ابتدا کمپرسور فشار گاز را کاهش و وارد کندانسور میکند. سپس، گاز موجود در کندانسور به تدریج سرد و به مایع تبدیل میشود و در نهایت وارد اپراتور و گرمای آبی که در نزدیکی اپراتور است را جذب و آب را خنک میکند.
آبی سردی که راجع به آن صحبت کردیم در چیلرها به تجهیزاتی نظیر فن کوئل یا هواساز وارد می شود. نوع دیگر چیلرهای جذبی هستند که از طریق تغییرات ترمودینامیکی سیال مبرد آب مدارات لوله کشی را سرد می نماید. چیلرهای جذبی با گاز و انواع چیلرهای تراکمی با برق کار می کنند , بر همین اساس و باتوجه به نیاز پروژه نوع چیلر انتخاب می شود. ظرفیت چیلرها براساس بار سرمایش ساختمان و شرایط آب و هوایی منطقه احداث آن محاسبه و انتخاب می شود. چیلرهای جذبی و چیلرهای تراکمی آب خنک در موتورخانه و چیلرهای تراکمی هواخنک در بام یا محوطه نصب می شوند. مانند دیگ های آبگرم چیلرهای نیز برای گردش آب سرد در لوله کشی نیاز به پمپ دارند در تصویر بعدی انواع چیلرهای کمپرسوری قابل مشاهده است.
هوشمند سازی سیستم Power house
سیستم کنترل هوشمند ساختمان و موتورخانه (BMS)، سامانه ای است که از طریق آن اجزای موتورخانه(داخلی) متناسب با نیاز حرارتی داخل ساختمان به کار میرود. تشخیص این نیاز از طریق سنسورهای داخل و خارج ساختمان و با توجه به شرایط محیطی توسط سیستم هوشمند انجام میپذیرد. این امر باعث میگردد تا علاوه بر کاهش مصرف سوخت موتورخانه میزان استهلاک تجهیزات کاهش یافته و آسایش حرارتی داخل ساختمان در حد استاندارد خود تنظیم گردد. با توجه به گسترش تکنولوژی استفاده از این روش بسیار کاربردی می باشد. در تصویر زیر یک دیاگرام از سنسورهای و تجهیزات کنترلی با هم میبینم.
سیستم موتور خانه
پس از اینکه با اجزای موتورخانه یک ساختمان آشنا شده ایم، در این مرحله به طرز کار کلی یک موتورخانه می پردازیم.در موتورخانه ساختمان، دیگ های آبگرم مستقر می گردند که بر روی آن نشانگر درجه حرارت و سوئیچ تنظیم کننده آن نصب خواهد شد. به وسیله این دیگ ها در موتورخانه ساختمان، گرمایی ایجاد میشود که در هنگام ورود آب به آن، باعث گرم شدن آب می شود همچنین آن را به درجه حرارت مشخصی میرساند. این گرما، ناشی از فعالیت مشعل است که شمعک آن همیشه در حالت روشن باقی میماند. سپس، آبی که گرم می شود به وسیله الکتروپمپ بالا می آید و در نهایت وارد هر طبقه خواهد شد. بر روی این پمپها دکمه مشخصی وجود دارد که با استفاده از آن، میتوان تعیین کرد که آب در چه دمایی نیاز به روش شدن پمپ دارد.
در هر طبقه لوله های مشخصی برای رفت و برگشت آب طراحی و بر سر هر لوله، شیرفلکه ای نصب میشود که با استفاده از آن، میتوان این لوله ها را بست و راه ورود آب به شوفاژ را مسدود کرد . همچنین یک کنتور و تابلو برای تأمین برق موتور هم وجود دارد.
شماتیک موتورخانه
در سیستم موتورخانه که از آب گرم استفاده میشود، دمای آب خارج شده از دیگ در حدود 80 درجه سانتیگراد و دمای آب ورودی به داخل دیگ که گرمایش را به اتاق منتقل کرده است، در حدود 70 درجه سانتیگراد است. به عبارت دیگر، اختلاف دمای آب گرم خروجی از دیگ و آب برگشتی به دیگ، در حدود 10 درجه سانتیگراد است. توصیه می شود، ترموستات دیگ موتورخانه در زمستان روی بازه دمایی 65 تا 70 درجه سانتیگراد تنظیم گردد . اگر دمای آسایش ساکنین یک اتاق 20 الی 24 درجه باشد، دمای آب ورودی به رادیاتور باید در محدوده 80 الی 84 درجه سانتیگراد باشد.دمای ترموستات دیگ حرارت مرکزی باید در فصل پاییز بین 60 الی 65 درجه سانتیگراد و در فصل زمستان 70 الی 80 درجه سانتیگراد باشد.
درجه حرارت آبگرم مصرفی هم بایستی دمای خروجی منبع (مصرفی) و 65 درجه سانتیگراد باشد. همچنین پیشنهاد می شود که دمای آب ورودی به منبع در حدود 10 درجه سانتیگراد تنظیم شود. فلودیاگرام موتورخانه در بالا به طور شماتیک جزییات مراحل کار سیستم و اجزای موتورخانه ساختمان نشان میدهد.
طرز کار شوفاژ
در سیستم موتورخانه بیشتر ساختمانها، گرم شدن واحد توسط رادیاتور، به صورت جابجایی آزاد یا طبیعی صورت میگیرد. هوایی که در بالای رادیاتور قرار دارد، به دلیل گرم شدن، سبک می شود و به سمت نقاط مرتفع تر محیط حرکت میکند و هوای سرد طرف دیگر محیط، جایگزین آن خواهد شد. به همین ترتیب یک چرخش طبیعی، در جریان هوای اتاق به وجود میآید که دمای تمامینقاط محیط را بالا میبرد و گرم میکند.
موتورخانه مهمترین جز سیستم تأسیساتی هر ساختمان است که نحوه اجزای موتورخانه و عملکرد آن تأثیر بسیار زیادی روی کیفیت ساختمان و آسایش ساکنین دارد.
موتور خانه چگونه کار می کند؟
شاید در نگاه اول فضای داخل موتورخانه به شدت گیج کننده و پیچیده باشد. در صورتی که هر سیستم پیچیده ای متشکل از چندین جزء ساده است که به علت تعدد آن ها، درک سیستم در نگاه اول کمی سخت باشد. در این مقاله قصد داریم طرز کار موتورخانه را با زبانی ساده و گویا بیان کنیم به طوری که بعد از خواندن کامل این مقاله می توانید با نگاه دقیق تر و فنی تری به سیستم موتورخانه نگاه کنید. ابتدا تمامی مباحث در مورد سیستم حرارت مرکزی گفته می شود و پس از آن به نحوه سیستم های سرمایشی میپردازیم, که کاملا” از نظر سیکل عملکرد شبیه به سیستم حرارت مرکزی است. شناخت اجزای موتورخانه به روند تعمیر و نگهداری موتورخانه کمک زیادی می کند.
عملکرد سیستم و اصلی ترین اجزای موتورخانه
به صورت کلی طرز کار موتورخانه از سه جزء زیر تشکیل می شود,در ادامه تمامی موارد به صورت جداگانه معرفی خواهند شد
- مولد های حرارتی : در سیستم های حرارتی مولد های گرما دیگ یا بویلر ها هستند.
- مبدل های حرارتی: گرمای تولیدی در مولد حرارتی از طریق مبدل های حرارتی به داخل ساختمان منتقل می شوند. مبدل های حرارتی به دو دسته کلی تقسیم می شوند که دسته اول جهت گرم کردن آب گرم مصرفی داخل خانه هستند مثل منابع کویلی، منبع دو جداره ، آبگرمکن صفحه ای و دسته دوم مبدل های حرارتی جهت گرم کردن واحد و ساختمان هستند مانند رادیاتور ها، فن کوئل ها و هواساز ها.
- لوله های رابط: لوله های رابط نقش انتقال گرمای سیال به مبدل های حرارتی و بازگرداندن آن به مولد های حرارتی دارند.
دیگ بخار(چدنی و فولادی)
قلب یک سیستم حرارت مرکزی دیگ یا بویلر تاثیر مهمی در طرز کار موتورخانه دارد همچنین تمامی گرمایش یک ساختمان از این واحد گرفته می شود. بویلر به کمک دستگاهی به اسم مشعل آب داخلش را گرم می کند,آتش از طریق سوخت و مشعل در داخل بویلر گرما تولید می کند.آب پس از عبور از فضای گرم داخل بویلر به دما مورد نظر می رسد و پس از گردش داخل بویلر به سمت مبدل های حرارتی حرکت می کند.پس از آن که حرارت از طریق مبدل های حرارتی به فضای ساختمان وارد شد آب فرآیند زیر را طی می کند.
آبی که دمای حرارت خود را به محیط انتقال می دهد باید مجددا به دیگ باز می گردد تا بار دیگر گرم شود.این فرآیند گردش آب در داخل دیگ تا زمانی که نیاز به آب گرم مصرفی و گرمایش ساختمان داشته باشیم به صورت دایم کار میکند. به کمک قطعه ای به نام ترموستات دمای آب موجود در دیگ را تنظیم می کنیم.نتیجه می شود یکی از اصلی ترین اجزای موتورخانه دیگ بخار می باشد.
چدنی
این دسته از دیگ ها به صورت پره پره هستند ( چیزی شبیه به رادیاتور) و همان طور که از نام آن پیداست از جنس چدن می باشند. ویژگی پره پره بودن آن ها باعث می شود که حمل آن ها بسیار ساده تر باشد چرا که دیگ تجهیز بسیار سنگینی است.حمل دیگ های فولادی بسیار دشوار است اما، دیگ های چدنی به علت ، قطعه قطعه شدن راحت تر قابل حمل هستند. همچنین به راحتی از درب ورودی موتورخانه ها عبور می کند در صورتی که دیگ های فولادی به صورت یک تکه هستند و در صورتی که ورودی بزرگی برای موتورخانه وجود نداشته باشد، ورود این نوع از دیگ ها به داخل ساختمان نیازمند تخریب و ایجاد باز شو است.استفاده از دیگ های چدنی کاربرد بالایی دارند چرا که برای ورود آن به داخل ساختمان احتیاجی به تخریب نیست.
دیگ های چدنی توانایی تحمل فشار بالا را ندارند و از لحاظ قیمت نسبت به دیگ های فولادی گران تر هستند. انتخاب دیگ ها براساس ظرفیت حرارتی ساختمان و فشار کاری مورد نیاز انجام می شود.
فولادی
دیگ های چدنی توانایی تحمل فشار بالا را ندارند و از لحاظ قیمت نسبت به دیگ های فولادی گران تر هستند. انتخاب دیگ ها براساس ظرفیت حرارتی ساختمان و فشار کاری مورد نیاز انجام می شود همچنین دیگ فولادی نوع دیگری از مولد های گرمایی است. همان طور که گفته شد، این نوع دیگ به صورت یکپارچه است و توانایی تحمل فشار های بالا را دارد. به صورت کلی در ساختمان هایی که امکان جابجایی تجهیزات سنگین را دارند از بویلر های فولادی استفاده می کنند. چرا که از لحاظ قیمت و فشار کاری نسبت به دیگ های چدنی برتری دارند. از لحاظ ساختار بویلر های فولادی به دو دسته بویلر فولادی فایرتیوب و بویلر فولادی واترتیوب تقسیم می شوند. این نوع دیگ ظرفیت حرارتی بالاتری دارد.
مشعل(مولد حرارتی)
بخش دیگر مولد حرارتی مشعل ها هستند,در واقع مشعل ها خود مولد حرارتی اصلی سیستم می باشند. این تجهیزات با ایجاد شعله و دمیدن آن در داخل دیگ ها، آب داخل دیگ را به دمای مورد نظر می رساند. مشعل ها روی دیگ نصب می شوند(در اوایل مقاله اشاره کرده ایم) و مکمل بویلر ها هستند همچنین مشعل ها متناسب با طرز کار موتورخانه ، عمل می کنند. مشعل ها از نظر عملکردی دارای بخش های زیر می باشند.
- هوارسان
- سوخت رسانی
- ایجاد جرقه
- کنترل سیستم
سه بخش اول هوارسانی و سوخت رسانی و جرقه، مثلث احتراق را تشکیل می دهد و بخش آخر جهت ایجاد کنترل این سه بخش و بالا بردن امنیت می باشد.در ادامه به بررسی تمامیه این اجزای موتورخانه خواهیم پرداخت.
هوارسان مشعل
وظیفه این بخش از مشعل، هوارسانی یا اکسیژن رسانی جهت ایجاد شعله بهتر و کیفیت بالاتر میباشد, قسمت های تشکیل دهنده یک مشعل در بخش زیر قابل مشاهده است.
- فن یا ونتیلاتور
- دمپر یا دریچه هوا
- صفحه چرخش هوا
- الکتروموتور
در مشعل ها تجهیزی به اسم پرشر هوا یا فشار سنج هوا وجود دارد که این تجهیز در صورتی که فشار هوایی که به مشعل می رسد پایین باشد، از طریق سیستم کنترلی شعله را خاموش می کند.
سوخت رسان
از نظر سوخت رسانی مشعل ها دسته های زیر تقسیم می شوند:
- گازسوز
- گازوئیل سوز
- مازوت سوز
- دوگانه سوز
که نوع مازوت سوز بسیار قدیمی هستند و در حال حاضر مورد استفاده قرار نمی گیرند. در جایی که دسترسی به گاز شهری نداشته باشیم از مشعل گازوئیلی استفاده می کنیم,در حال حاضر رایج ترین نوع مشعل مشعل های گاز سوز هستند. نوع دوگانه سوز هم توانایی کار کردن با سوخت گاز و گازوئیل را دارند.
جرقه زن مشعل
این بخش جهت ایجاد جرقه در مشعل ها است که از یک ترانس جرقه زن و یک الکترود جرقه زن تشکیل می شود.
احتراق مشعل
کنترل سیستم مشعل
این بخش به کمک دستگاهی به نام رله و همراه با تجهیزات کمکی دیگر مثل شیرهای برقی و فتوسل عمل می کند. رله نقش مغز سیستم مشعل را دارد و تمامی پروسه عملکرد مشعل توسط این تجهیز برنامه ریزی می شود.
مراحل کاری مشعل
مشعل ها به دلیل اینکه وظیفه ایجاد احتراق را دارند، نیازمند احتیاط زیاد هستند. چرا که احتراق شدید در آن ها، اگر با کنترل همراه نباشد، بسیار خطرناک می باشد.
مرحله تخلیه اجباری (پرجینگ)
هر گاه که مشعل روشن می شود، اولین مرحله ای در مشعل ها رخ می دهد پرجینگ می باشد همچنین پرجینگ به معنای تخلیه گازهای داخل بویلر است. در این مرحله گازهای ناشی از احتراق های قبلی و گازی که نسوخته است در داخل دیگ و سیستم موجود می باشد، از آن خارج می شود. این مرحله حدود ۳۰ ثانیه است و در این مدت تنها فن مشعل کار می کند و با دمیدن داخل دیگ، گاز های موجود در سیستم را خارج می کند.
مرحله اطمینان
در این مرحله، ابتدا از طریق پرشر گاز و پرشر هوا، میزان فشار سوخت و هوا بررسی می شود و در صورتی که میزان آن مناسب باشد اجازه خروج گاز توسط رله داده شده و شیر برقی باز شده و گاز وارد سیستم می شود ( در صورتی که میزان فشار گاز یا هوا مناسب نباشد دستگاه خاموش شده یا به اصطلاح ریست می شود). به طور همزمان ترانس جرقه زن هم فعال است و هم باعث ایجاد احتراق می شود. تجهیزی به اسم فتوسل در مشعل مسئولیت تشخیص وجود آتش در داخل مشعل را دارند. در صورتی که شعله ایجاد نشود و فتوسل وجود شعله را تشخیص ندهد بعد از چند ثانیه مشعل را ریست می کند و خاموش می شود.
مرحله کار دائم
پس از عبور از مرحله اطمینان و پس از اینکه فتوسل وجود شعله را تشخیص داد و تمامی بخش های هوارسان و سوخت رسان و جرقه به درسته کار خود را انجام دادند، مشعل وارد کار دائم می شود و تا مدت زمانی که آب را به دمای مورد نظر برسانند کار می کنند.
مبدل های حرارتی
بخش اصلی دیگر اجزای موتورخانه که در طرز کار موتورخانه تاثیر مهمی دارند مبدل های حرارتی هستند که وظیفه آن ها دریافت سیال با دمای بالا، و انتفال حرارت آن می باشد.
حرارت تولیدی در تمامی موتورخانه های رایج دو کاربرد اصلی دارند:
- گرم کردن آب گرم مصرفی
- گرم کردن محیط ساختمان
در کشور ایران به صورت کلی ما سه نوع آبگرمکن داریم که مورد استفاده هستند:
- منبع کویلی
- منبع دوجداره
- آبگرمکن صفحه ای
منبع کویل دار
این مدل از منابع به صورت استوانه ای شکل هستند و حجم زیادی از آب مصرفی در داخل آن موجود است. یک کویل مسی در داخل آن وجود دارد که آب گرم دیگ وارد آن شده و پس از داخل آن عبور کرده و از طریق این کویل مسی، گرمای آن به آب مصرفی منتقل می شود. در دیاگرام بعدی مدارات لوله کشی این تجهیز قابل مشاهده است.
منبع دوجداره
همان طوری که از اسم آن پیداست، منبع دوجداره دارای دو منبع جداگانه است که در داخل هم هستند. منبع بیرونی، دارای آبگرم دیگ است و منبع داخلی، دارای آب مصرفی است. گرمای آب داخل منبع بیرونی به منبع داخلی منتقل می شود و باعث گرمایش آن می شود.
مدار لوله کشی متصل به منبع دوجداره و دیگ آبگرم در دیاگرام زیر آورده شده است.
مبدل صفحه ای حرارتی
این نوع از آبگرمکن های حجم بسیار کمی دارند و از صفحات نازکی تشکیل می شوند. آب گرم مصرفی و آب گرم دیگ به صورت جداگانه وارد و بدون برخورد مستقیم با یکدیگر، انتقال حرارت دارند. این تجهیز بیشتر برای به وجود آوردن دو دمای متفاوت مانند سیستم گرمایش از کف یا استخر مورد استفاده قرار می گیرد.
ترمینال های گرما یا سرما
در فرایند سرمایش یا گرمایشی که در موتورخانه انجام می شود نهایتا” آب گرم یا سرد باید انرژی خود را از طریق وسیله ای به محیط داخلی ساختمان منتقل کند، که به این وسیله ها ترمینال گرمایشی یا سرمایشی می گویند. از جمله این ترمینال ها می توان به رادیاتور و فن کویل اشاره کرد که هر دو نقش ترمینال گرمایشی و سرمایشی را متناسب با آبی که به داخل آن وارد می شود بازی می کند. به صورت کلی ترمینال های حرارتی، قسمت پایانی چرخه گرمایشی یا سرمایشی موتورخانه محسوب می شوند که بعد از این که آب حامل انرژی، گرما یا سرمای خود را از طریق ترمینال به محیط منتقل کرد مجدد به ابتدای چرخه که بویلر یا چیلر ها هستند باز می گردد.
رادیاتور ها
برای گرمایش در ساختمان های مسکونی و اداری رادیاتور یا شوفاژ بسیار رایج می باشند. آب گرم تولید شده در دیگ های موتورخانه وارد آن می شود و به کمک پره های رادیاتور گرمای آب داخل رادیاتور به محیط منتقل می شود. آب گرم پس از اینکه دمای خود را از دست می دهد به موتورخانه برگشته تا مجددا” گرم شود. رادیاتور ها در انواع آلومینیومی، فولادی، شیشه ای و دکوراتیو و… بازار موجود است.
رادیاتور یا شوفاژ در انواع مختلف، شامل رادیاتور پره ای ، رادیاتور پنلی ، رادیاتور قرنیزی مورد استفاده قرار می گیرند.
رادیاتور پره ای از کنار هم قرار گرفتن تعدادی پره تشکیل می شود و میزان انتقال حرارت آن به صورت مستقیم به تعداد پرهها و جنس آن وابسته است.
رادیاتورهای پنلی ممکن است دارای یک یا دو پانل باشد. در رادیاتور پنلی هر چه طول پنل بیشتر باشد، سطح بیشتری برای انتشار گرما وجود دارد.
رادیاتور پنلی همچنین ممکن است دارای نوارهای فلزی باشد که به پشت یک رادیاتور تک متصل و یا در وسط یک رادیاتور دو پنلی جوش داده می شود. به طوری که این نوارها فاصله سطح زمین با رادیاتور را افزایش می دهند.
رادیاتور قرنیزی یک سیستم نوین برای تأمین گرمایش ساختمان می باشد که در محل قرنیز ساختمان نصب می گردد. رادیاتور قرنیزی در دو نوع برقی ( الکترونیک ) و هیدرونیک قابل استفاده است.
فن کویل ها
این مدل از مبدل های حرارتی همان طور که از اسم آن پیداست دارای دو جزء فن و کویل می باشد. فن آب گرم از داخل کویل های مسی موجود در آن گذشته و به کمک یک فن که بر روی کویل ها می وزد گرمای آن را به محیط منتقل می کنند. فن کوئل ها به صورت ها زمینی، سقفی، کاستی و دیواری در بازار موجود است . تصویر بعدی یک فن کوئل کاستی سقفی را نشان می دهد.
فن کوئل برای تنظیم و گردش هوا ، عناصر سرمایشی و گرمایشی ، فیلتر و صافی ، کم کردن صدا ، تنظیم هوای دستگاه استفاده می شود. منبع کویل دار از طریق اتصال به سیستم تهویه هوای دلپذیر و مطبوعی را در فضای منزل و ساختمان شما بوجود می آورد. در واقع ، فن کویل و هواساز سبب پخش و توزیع سرما و گرما در ساختمان می سود. از فن کویل هم در فصل زمستان برای تامین گرمایش و هم در فصل تابستان برای تامین سرمایش استفاده می شود. آب سرد و آب گرمی که از طریق دستگاه های مولد انرژی از طریق پمپ و لوله های اتصالی به فن کویل می رسد ، پس از عبور از پره های کویل سبب تامین انرژی سرمایشی یا گرمایشی در محیط منزل یا ساختمان شما می شود.
هواساز ها
هواساز ها معمولا در اتاق هواساز یا روی بام نصب می شوندهمچنین دارای حجم هوادهی بالایی می باشند و یک یا چند دستگاه آن می توان گرمایش یا سرمایش یک ساختمان را تامین کند. این تجهیزات نیز دارای کویل های مسی می باشند و دارای فن های قدرتمندی هستند که هوا را از طریق کانال ها به نقاط مختلف ساختمان منتقل می کنند. همچنین هواساز ها دارای فیلتر می باشند که باعث جذب ذرات در ورود به ساختمان می شود و این تجهیز برای ساختمان های با کاربری متفاوت استفاده می شود.
پمپ ها
با توجه به توضیحاتی که در قسمت های بالا اشاره کردیم، در سیستم های موتورخانه برای گردش آب از پمپ هم در لوله کشی سرمایش و هم گرمایش استفاده می شود. پمپ به دو نوع اصلی تقسیم می شوند:
- تامین فشار یا بوستر پمپ ( برای آبرسانی و آتش نشانی )
- سیرکولاسیون یا گردشی
تامین فشار یا بوستر پمپ
فرض کنید ساختمانی ۱۰ طبقه نیاز به آب مصرفی دارد. فشار آب شهری توانایی رساندن آب را به این طبقه ندارد، پس به کمک بوستر پمپ ها فشار آن را افزایش داده تا آب طبقات بالا نیز برسد. همچنین در صورتی که تعداد مصرف کننده ها زیاد شود مانند افزایش جمعیت ساختمان و تعداد و واحدهای آن لازم است حجم آب بیشتری در شبکه لوله کشی آبرسانی ساختمان تزریق گردد که از عهده شبکه لوله کشی آب شهری بر نخواهد آمد. لذا با تعبیه یک مخزن ذخیره آب و استفاده از بوستر پمپ آبرسانی هر دو مشکل حل خواهد شد. فشار بوستر پمپ براساس ارتفاع ساختمان و تعداد طبقات آن تعیین می شود. توصیه می شود به هیچ عنوان پمپ براساس توان برقی انتخاب نگردد.
سیرکولاسیون
این دسته از پمپ ها وظیفه ای متفاوت از بوستر پمپ ها دارند. وظیفه این دسته از پمپ ها تامین فشار نیست بلکه این پمپ ها ایجاد گردش بیشتر و افزایش انتفال حرارت را دارند. این پمپ ها در سیستم موتورخانه و معمولا روی خط برگشت نصب می شوند و این نوع پمپ ها معمولا به صورت دائم کار می باشند. البته توضیح اینکه مدت عملکرد پمپ های آب در گردش بستگی به دمای آب سرمایش و گرمایش دارد. پس از تامین دمای آب این پمپ ها با دستوری که از ترموستات می گیرند خاموش یا روشن می شوند. در تصاویر زیر پمپ های روی خط و پمپ زمینی قابل مشاهده است.
منبع انبساط
منابع انبسط با توجه به عملکردی که برای کارکرد و ایمنی دارند جز بسیار مهم و تاثیرگذار در سیستم و اجزای موتورخانه می باشد.
کاربرد منبع انبساط
زمانی که آب داخل موتورخانه گرم می شود، این گرمایش همراه با انبساط آب است یعنی آب منبسط شده و حجم آن افزایش می یابد. اگر حجم آب افزایش یابد و راهی برای کنترل آن نباشد لوله کشی یا اجزای موتورخانه می ترکد. برای همین از طریق منبع انبساط، میزان افزایش و یا کاهش حجم آب را کنترل می کنند. همچنین در صورت تبخیر آب یا نشتی در لوله کشی آب جبرانی با این تجهیز تامین می شود.
منبع انبساط در موتورخانه به دو صورت است.
- انبساط باز
- انبساط بسته
مورد اول(منبع انبساط باز)
این دسته از منابع انبساط معمولا بر روی پشت بام نصب می شوند و با محیط در ارتباط هستند و تحت فشار نمی باشند. دو لوله رفت و برگشت دیگ، یک لوله پر کن، یک لوله سر ریز و یک لوله تخلیه روی آن نصب می شود. در تصویر و دیاگرام بعدی مدار لوله کشی که شامل منبع انبساط باز است قابل مشاهده است.
مورد دوم(منبع انبساط بسته)
این دسته از منابع انبساط در داخل موتورخانه و روی کلکتور دیگ یا چیلر نصب می شود همچنین فشار کاری آن ها بالاتر است. داخل آنها یک تیوپ لاستیکی است که فشار آب به وسیله این تیوپ کنترل می شود. منابع بسته برای ساختمانهایی که امکان نصب منبع انبساط باز ندارد مورد استفاده است.
سختی گیر
از دیگر اجزای موتورخانه که میتوان به آن اشاره نمود سختی گیر می باشد. آب شهر ورودی به ساختمان دارای سختی است که این سختی می بایست از آب حذف شود تا در عملکرد تجهیزات سرمایش و گرمایش خللی ایجاد ننماید همچنین سختی آب به محل یا شهر بستگی دارد. سختی آب به منیزیم و کلیسیم موجود در آب گفته می شود و ظیفه سختی گیر از گرفتن منیزیم و کلیسم از آب است. وقتی آب موتورخانه سختی گیری می شود در داخل لوله ها رسوب ایجاد نمی شود و عمر موتورخانه افزایش می یابد و راندمان حرارتی موتورخانه بالا می رود. پس می بایست آب سیستم موتورخانه ابتدا از داخل سختی گیر عبور کند و سپس وارد سیستم موتورخانه شود.
معمولا” پر کن سیستم موتورخانه از طریق منبع انبساط صورت می گیرد. پس کافی است آب خروجی از سختی گیر را به منبع انبساط وصل کنیم تا سیستم از طریق آن پر شود همچنین به آب سختی گیری شده آب نرم می گویند.
نکته: آب خروجی از سختی گیر خوراکی نیست و مناسب برای آشامیدن نمی باشد و تنها در سیستم خود موتورخانه کاربرد دارد.
دسته بندی سختگیر ها
سختی گیرها به صورت کلی به دو دسته تقسیم می شوند:
- سختی گیر رزینی : سختی گیر رزینی املاح منیزیم و کلسیم آب را از آن می گیرد و سختی آب را از بین می برد. تقریبا تمامی موتورخانه ها از این سختی گیر می بایست استفاده کنند.
- سختی گیر مغناطیسی: این نوع سختی گیرها از طریق امواج به وجود می آیند و روی سیستم حرارت مرکزی باعث می شود که رسوب ها روی لوله جمع نشوند. در واقع این نوع سختی گیر رسوب را از بین نمی برد بلکه از قرار گرفتن رسوب روی جلوگیری می کند.
نکته: تجربه ثابت می کند که سختی گیر مغناطیسی به تنهایی توانایی جلوگیری از رسوب پذیری لوله ها را از بین نمی برد ولی می تواند در کنار سختی گیر رزینی به آن کمک کند. اما وجود سختی گیر رزینی برای هر موتورخانه ای واجب است و عمر سیستم را بالا می برد.
کلکتور ها
کلکتور ها در موتورخانه نقش تقسیم و توزیع آب را دارند. از یک لوله بزرگ تشکیل می شود که انشعابات زیادی از روی آن ها گرفته خواهد شد و هر کدام با توجه میزان مصرف، سایز لوله متفاوتی دارند. کلکتور ها روی دیگ ها، پمپ ها و هر جایی که قصد توزیع آب به چند مصرف کننده را داریم مورد استفاده قرار می گیرند.
چیلر برج خنک کننده موتور خانه
چیلر دستگاهی مخصوص برای سرد کردن آب و تولید انرژی سرمایشی است همچنین چیلر به دو نوع جذبی و تراکمی تقسیم می شود. در چیلرهای جذبی از انرژی جذبی به جای انرژی برق استفاده می شود. این امر سبب باعث می شود که این نوع چیلر در بین مالکان ساختمان های مسکونی و مهندسان مشاور از استقبال زیادی برخوردار شود. این چیلر در مقایسه با سایر دستگاه ها و کمپرسورها از قطعات متحرک کمتری شکل می گیرد. انتخاب نوع چیلر باید براساس ظرفیت و شرایط و محدودیت های پروژه انجام شود.
هوازدا یا دی ایرتور
از این وسیله در موتورخانه های بزرگ به منظور گرفتن اکسیژن، کربن دی اکسید و گازهای حل شده در آب استفاده می کنند. گاز محلول در آب بخصوص اکسیژن باعث خوردگی و زنگ زدگی شدید در تجهیزات موتورخانه می شود. هوازدا ها دارای دو نوع کلی هستند که این دو نوع شامل هوازدای آبشاری یا سینی دار و هوازدای اسپری شونده می شوند. هوازدای آبشاری دارای بخشی گنبدی شکل است که بالای دیگ قرار می گیرد. نوع اسپری شونده شامل استوانه ای است که هم عمل هوازدایی و ذخیره را انجام می دهد.
مخزن کندانس
هنگامی که در اجزای موتورخانه و تجهیزات آن بخار آب انرژی خود را منتقل می کند، با از دست دادن انرژی در حالت گازی، از حالت گاز به حالت مایع تبدیل می شود. در این حالت میعان، آبی تولید می شود که به آن آب کندانس می گویند. وظیفه اصلی مخزن کندانس گرفتن آب کندانس از تجهیزات دیگ بخار است. میزان آبی که از این طریق در مخزن کندانس ذخیره می شود را می توان در مواردی که آب موتورخانه قطع می باشد را به عنوان آب رزرو دوباره به چرخه دیگ بخار آب اضافه کرد. استفاده از مخزن کندانس در تجهیزات موتورخانه باعث صرفه جویی در مصرف انرژی و آب همچنین میزان فاضلاب را کاهش می دهد و در کاهش آلودگی هوا نیز موثر است.
با توجه به موار فوق با اجزای موتورخانه و تاسیسات آن آشنا شدیم. این اجزای موتورخانه شامل : مبدل های حرارتی، مولدهای حراتی، دیگ یا بویلر، فن کویل، مشعل، چیلر یا خنک کننده، پمپ سیرکولاتور، سختی گیر آب، مخزن یا منبع کندانس، دی ایتور، منبع وابسته به انبساط سیال، لوله های انتقال دهنده، ترمینال های سرما و گرما، سیستم کنترل هوشمند، سوپاپ، مخازن آب بهداشتی و تفکیک آب تشکیل می شوند.
مزایای استفاده از اجزای موتورخانه و تاسیسات آن
استفاده از موتورخانه ها و تاسیستات آن مزایای زیادی دارد که در اینجا به مهمترین آن ها اشاره میکنیم:
- سبب کاهش هزینه های دوره ای ساختمان می شود.
- بازده انرژی را افزایش می دهد.
- سبب ایجاد شرایط مطلوب در سرمایش و گرمایش می شود.
- شرایط کلی ساختمان مانند فشار آب را بهبود می بخشد.
- امکان تصفیه آب شرب را فراهم می کند.
- سبب جداسازی آب شرب و آب بهداشتی در ساختمان می شود.
- در صورتی که ساختمان از طریق چاه یا قنات آب خود را تامین کند ، می توان در موتورخانه آب را با استفاده از تجهیزاتی تصفیه نمود.
لازم به ذکر است استفاده از موتورخانه مرکزی یا تجهیزات مستقل برای هر واحد مسکونی به شرایط ساختمان و تعداد واحدهای آن بستگی دارد که باید در طرح اولیه توسط مشاور مورد بررسی قرار گیرد.
یکی از مواردی که در بیشتر ساختمان ها رعایت نمی شود، عدم انجام عایقکاری لوله کشی های داخل موتورخانه می باشد. با توجه به افزایش قیمت های انرژی در ایران و استفاده از سوخت های فسیلی، کاهش مصرف انرژی و مدیریت آن موجب کاهش هزینه های جاری انرژی مانند برق و گاز خواهد شد و همچنین باعث کاهش آلاینده های محیط زیست و هوا نیز می شود. لذا انجام عایقکاری لوله ها و منابع آبگرم به کلیه ساختمان ها توصیه می شود.
راه اندازی کامل موتورخانه
جهت راه اندازی موتورخانه لازم است پس از بررسی وجود نشتی در سیستم و رفع آن در صورت وجود، مشعل و پمپ های سیرکولاتور راه اندازی شوند که مراحل آن به شرح ذیل است.
تست نشتی موتورخانه
وسایل مورد نیاز برای تست نشتی موتورخانه شامل وسایل ایمنی نظیر دستكش و كفش ایمنی، پمپ ایجاد فشار، فشارسنج و شیر هواگیری است. اما پیش از اقدام به تست نشتی موتورخانه لازم است کویل ها، لوازم کنترل و دیگر قطعات که برای تحمل فشار آزمایش طراحی نشده اند، با درپوش یا فلنج مسدود گردند و یا این که در محل اتصال آن ها شیر قطع و وصل قرار داده شده و در زمان آزمایش، شیر مربوطه در حالت قطع قرار داده شود. جهت بررسی وجود نشتی در سیستم موتورخانه ، فشار سنج بر روی لوله رفت یا برگشت، نصب می شود. در بالاترین نقطه و بر روی یکی از انشعابات نیز شیر هواگیری نصب می گردد.
سپس سیستم از آب پر می گردد، به طوری که با استفاده از تلمبه ، آب تحت فشار وارد بخش های مختلف سیستم شود. در نهایت پس از هواگیری، کلیه قسمت های سیستم بررسی می شود تا درصورت نشتی، نسبت به رفع آن اقدام شود.
راه اندازی مشعل گازوئیل سوز
در صورتی که برای دیگ آبگرم از مشعل گازوئیل سوز استفاده شده باشد مراحل راه اندازی آن به شرح ذیل است:
- اطمینان از کیفیت اتصال کابل ، کلید و فیوز مشعل
- تنظیم ترموستات بویلر بر روی درجه مطلوب و تنظیم فاصله الکترود ها از یک دیگر و از نازل مطابق دستورالعمل کارخانه سازنده
- تنظیم فاصله شعله پخش کن از نازل مطابق زاویه نازل و دستورالعمل کارخانه سازنده
- اطمینان از کیفیت اتصال کابل های جرقه به الکترود
- اطمینان از کیفیت اتصال کابل های جرقه به ترانس و اطمینان از وجود گازوئیل کافی در مخزن
- باز نمودن شیرهای فلکه مربوط به مخزن و مشعل
- اطمینان از آبگیری کامل سیستم ( دیگ و رادیاتور ها)
- اطمینان از وجود صافی گازوئیل در مدار تغذیه سوخت
- اتصال مشعل گازوئیل سوز به شبکه برق
- بررسی ترکیب سوخت با اکسیژن پس از روشن کردن مشعل با کلید استارت
- هواگیری پمپ گازوئیل
- اطمینان از صحت عملیات جرقه زنی و اشتعال مشعل با چند بار خاموش و روشن کردن آن
راه اندازی مشعل های گاز سوز(مشعل موتورخانه)
در صورتی که برای دیگ آبگرم از مشعل گاز سوز استفاده شده باشد مراحل راه اندازی آن به شرح ذیل است:
- هواگیری اتصالات مربوط به خط گاز
- بررسی عدم اتصال الکترود جرقه و میله یونیزاسیون به شعله پخش کن
- اطمینان از وجود برق در تابلو
- تنظیم درجه حرارت آکوستات, تنظیم کنترل کننده فشار هوا و تنظیم ترکیب مقدار سوخت با اکسیژن پس از استارت مشعل
- تنظیم دمپر هوا, تنظیم مقدار گاز ورودی به مشعل از طریق تنظیم شیر برقی و تنظیم فشار گاز مورد نیاز مشعل توسط رگلاتور قبل از استارت مشعل
در نهایت، جهت تکمیل مراحل راه اندازی موتورخانه لازم است که برق پمپ های سیرکولاتور متصل و از گردش مناسب آب در سیستم اطمینان حاصل شود. در غیر این صورت تعمیر پمپ سیرکولاتور در دستور کار قرار می گیرد.
برپایی موتورخانه شوفاژ در زمستان
بطور معمول راه اندازی ها در موتورخانه به دو فصل تقسیم می شود. در صورتی که از سیستم گرمایش مرکزی مدت زیادی استفاده نشود، ممکن است پس از راه اندازی موتورخانه عملکرد رادیاتور ها با اختلال مواجه شود، لذا در این صورت لازم است هواگیری رادیاتور ها در دستور کار قرار گیرد. برای هواگیری، از اولین رادیاتوری که به لوله تغذیه آب متصل است، عمل هواگیری با استفاده از پیچ مخصوص هواگیری شروع و سایر رادیاتور ها نیز به ترتیب هواگیری می شوند. بدین منظور، شیرهای ورودی و خروجی شوفاژ در وضعیت باز قرار داده می شوند. سپس به صورت پاد ساعت گرد (در خلاف عقربه های ساعت) پیچ هواگیری تا زمانی که شیر باز شود چرخانده خواهد شد. به طوری که با باز شدن شیر، هوای محبوسی در داخل شوفاژ خارج می شود و جریان آب جای آن را در لوله ها می گیرد.
جمع بندی
در این مقاله سعی گردید اجزای موتورخانه بصورت خلاصه معرفی و مشخصات آن تشریح گردد. با توجه به نیاز ساختمان ها، افزایش اطلاعات در این زمینه بسیار حائز اهمیت است. در همین راستا برخی از خدمات ما برای موتورخانه عبارتند از :
- اجرا ، نصب و راه اندازی کامل موتورخانه
- تعمیرات کامل و سرویس موتورخانه
- سرویس بویلر
- تعویض شیر فلکه ها
- تعمیر منابع گالوانیزه
- تعویض دیگ های آبگرم و پره ها
- سرویس مشعل موتورخانه
- تعمیر منبع دوجداره آب گرم
- تنظیم درجه دیگ و پمپ
- سرویس و نگهداری پمپ, سرویس و عایق کاری لوله ها
- سرویس و نگهداری شیر برقی مشعل گازی
- تشکیل شناسنامه فنی تجهیزات موتورخانه
لازم به توضیح است انجام سرویس های دوره ای و منظم اگر چه موجب پرداخت هزینه مستمر خواهد بود، لیکن بمنظور کاهش هزینه های گزاف برای تعمیر اجزای موتورخانه که به موقع سرویس نشده اند امر ضروری می باشد.وتورخانه
یک پاسخ
تعمیرات و نگهداری و بازسازی و بهبود تاسیسات در ساختمان ضروری و الزامی بوده و به دلیل خدمات عمومی ساختمان به هیچ عنوان نباید از استانداردهای آن کوتاه آمد و گذر کرد.
لذا رسیدگی مستمر به موتورخانه هر ساختمان و اجزای آن باید توسط هر مدیر ساختمانی مد نظر قرار گیرد.